madzik10 Re: Nietolerancja laktozy??? 23.04.06, 20:56 Pospieszyłam się z enterem! Witam! Mam pytanie do wszystkich doświadczonych mam oraz oczywiści Pani ekspert. Moj synek skończył właśnie 10 miesięcy, 3 tygodnie temu odsawiłam go od piersi. Ponieważ ma stwierdzoną skazę białkową pije bebilon pepti, po odstawieniu od piersi ilość wypijanego mleka (głównie z kaszkami ryżowymi) nieznacznie wzrosła. Jakiś tydzień po odstawieniu zaczeły się dziwne kupki: zielonkawe i częstsze niż dotychczas (zawsze robił dwie dziennie, a tu nagle 4-5); a we wtorek po kolacji zwymiotował całą kaszkę; humor dalej mu dopisywał, żadnej gorączki tylko jakieś takie dziwne odchrząkiwanie i bekanie jakby miał coś w gardle. Sroda bez wymiotów, rezsta objawów się utrzymywała, w czwartek rano po śniadaniu zowu trochę zwymiotował; poszłam więc do lekarza, stwierdził powiększenie migdałka (ale może to skutek wymiotów i chrząkania?). Dzisiaj nie wytrzymałam i kupiłam nutramigen, nie wiem jednak czy nie jest to tochę "wychodzenie przed orkiestrę"? Poradźcie proszę co mam robić? Pozdrawiam i czekam na Wasze odpowiedzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: Nietolerancja laktozy??? 23.04.06, 22:47 Z tego co wiem przy nietolerancji laktozy nie można karmić piersią. A skoro karmiłaś i było Ok to chyba nie to. Może faktycznie maluch nie toleruje tego mleczka. Możesz spróbować z Nutramigenem. Odpowiedz Link Zgłoś
madzik10 Re: Nietolerancja laktozy??? 24.04.06, 08:24 Ale czy taka nietolerancja nie może pojawić się nagle? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Nietolerancja laktozy??? 24.04.06, 10:16 To co opisujesz może być w zupełności wynikiem choroby. dzieci małe tak moga reagować. Mam nadzieje, że te kaszki sa bezmleczne?Nietolerancja laktozy jest rzadkim schorzeniem, może byc to tzw. częsciowa nietolerancja związana z mała aktywnością enzymów trawiennych u takich maluchów- laktazy i objawiła by sie juz wczesniej. Zreszta BP we wskazaniach jest dozwolony w cześciowej niet. laktozy, bo ma obnizona jej zawartośc na 100ml mieszanki gotowej- tabela z tyłu puszki.Kupy moga byc na hydrolizacie zielone- jest to norma, zwłaszca, ze wogole juz nie karmisz piersią. Ja zamiast zmieniac mleko przyjrzałabym się tym kaszką ( nie za duzo ich) czy tez innym pokarma które podajesz. Zastosuj się do rad lekarza bez kombinowania. Póki maluch dobrze przybiera na wadze kup może robić więcej i nie jest to nieprawidłowościa, gorzej jak masa ciała sie zatrzyma - wtedy można zmienic mieszanke. Wymioty powinny minąc wraz z choroba migdałka. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
madzik10 Re: Do bea-ta!! 24.04.06, 10:53 Dziękuję bardzo za pomoc. Może faktycznie trochę się pospieszyłam. Chyba się jednak nic nie stanie jeśli przez parę dni popije nutramigen? Ile w rezultacie powinien taki maluch jeść tych kaszek i jakiej konsystencji? (kaszki oczywiście są bezmleczne. MOj synek dosteje rano i wieczorem taką super gęstą, a w południe z butelki b. rzadką; do tego obiadek:zupka lub drugie danie (na zmianę), dwa małe deserki no i soczki ( nie rozcieńczam ich). Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Do bea-ta!! 24.04.06, 11:13 2 kaszki to dość w zupełności i nalezy je robić zgodnie z przepisem, zeby nie przedobrzyc tzn. nie dostarczac niepotrzebnie zbyt duzo kalorii. Ok. roku dzieci stopniowo mają wyrastac z niewmowlęcej papusności tak by na 1urzodziny potroic wage, po 1rz dzieci jeszcze wolniej przybierają i nie nalezy maluchów przekarmiać( zarówno ilościowo jak i jakościowo ) czy zmyszac do posiłków. W zasadzie wszytsko zalezy jak maluch przybiera na wadze. Jesli zbyt mało to można zageszczac każdy posiłek, jak waga zbyt szybko sie pnie w góre wypadałoby zrezygnowac całkiem z zagęszczania porcji mleka. Jeśli maluch je sporo to ma prawo często się wyprózniać, wazne aby dobrze przy tym przybierał na wadze. Objawem alergii na mleko- roumiem, ze tym sie sugerowała pani podając nutramigen jest nie tyle zielona kupa co brak przyrostu masy ciała, gorszy apetyt. Zas wyniotowac dziecko moze w sytuacjach np. zapalenia gardła, ZUM, przy zabkowaniu, gdy przesadzamy z ilością jedzenia- włąsnie ok. 10-12mz zaczyna się stopniowo zmieniac apetyt na rzecz chęci poznawania świata, rozwoju ruchowego. B. Odpowiedz Link Zgłoś