Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

29.04.06, 18:08
Dzień dobry.Pani doktor mam pytanie jak oduczyć pięcio miesięczne dziecko od
ssania kciuka?Próbowałam dawać do ssania smoka i gryzaczki, ale niestety to
nie skutkuje(przy próbach podania smoka ma odruch wymiotny).Proszę o poradę i
z góry dziękuję.Ania
Obserwuj wątek
    • s77d Re: ssanie kciuka 29.04.06, 21:32
      Ja też mam ten problem z moim synkiem (w czwartek skończył 5 m-cy). ssanie
      zaczęło się ok. miesiąc temu, wtedy to napisałam i dostałam odpowiedzi od mam i
      P. dr. Pisały, że ich dzieci też to robiły, ale w momencie kiedy wyrastaly im
      pierwsze ząbki problem sam znikał, pni dr napisała też ż e jak dziecko jest
      starsze jest bardziej ciekawe świata i samo z siebie lub też zachęcane przez
      nas może robić, oglądać dużo ciekawsze rzeczy niż ssanie kciuka, rączek i
      dolnej wargi. Jak na razie ząbków nie ma więc nie wiem czy to się
      sprawdza.pozdrawiam
    • iwona_rudzinska Re: ssanie kciuka 29.04.06, 23:47
      Ssanie kciuka u dzieci to sposób rozładowywania napięcia. Pierwsze oznaki
      możemy zaobserwować już w 3-4 miesiącu życia dziecka. Następnie nasilają się
      one a potem występują na zmianę z mniejszą lub większą częstotliwością. U 9-10
      miesięcznych dzieci nawyk ten samoistnie ustępuje.

W okresie 3-4 miesiąca życia ssanie kciuka występuje zazwyczaj po karmieniu –
      dziecko ssało pierś lub butelkę i po prostu kontynuuje te czynność, gdy
      zniknęło źródło pokarmu. Następnie rozciąga się na okres przed karmieniem, a
      potem na inne pory dnia.
      Fachowej pomocy wymaga stan gdy ssaniu kciuka towarzyszą także inne nasilone
      objawy napięcia, jak również wtedy gdy częstotliwość jest znacznie bardziej
      nasilona - szczególnie w okresach gdy nawyk powinien słabnąć. Najlepszym
      lekarstwem – choć chyba najtrudniejszym w stosowaniu – jest zachowanie spokoju
      (u znacznej większości objaw ten ustępuje samoistnie a zwracanie szczególnej
      uwagi wzmacnia go).

Okres nasilonego nawyku nie nadaje się do jego niwelowania (zazwyczaj nie
      przynosi żadnego efektu a może być bardzo trudne i szkodliwe dla dziecka) –
      należy poczekać gdy nieco osłabnie by móc przyspieszyć jego koniec.
      Dobre efekty przynosi często rejestrowanie przez rodziców w jakich sytuacjach i
      o jakich porach dziecko zazwyczaj ssie kciuk, co następnie pozwala zapobiegać
      tej czynności zanim się pojawi (można np. przesunąć porę drzemki w ciągu dnia
      na nieco wcześniejszą godzinę, tak, by nie odczuwało zbyt dużego zmęczenia).
      • borkows11 Re: ssanie kciuka 03.05.06, 11:06
        Dziękuję bardzo za wiadomość,która pocieszyła mnie.Niektórzy właśnie mi
        mówili,że powinnam za wszelką cenę robić wszystko żeby tylko nie ssała tzn
        wiązać jej na palcu chusteczkę, zakładać skarpetki, na siłę wyciągać jej tego
        palca z buzi itd, omało nie popadłam w depresję, że nie mogę sobie poradzić z
        tym jej ssaniem.Dziękuję i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka