Dodaj do ulubionych

7 miesiąc - nie chce pić

26.09.06, 12:16
Bardzo proszę o radę.
Mój synek wczoraj skończył 6 m-c. Na śniadanie zjada kaszkę (ok 100 ml), potem
ok 12-13 obiadek (ok 60-100 gr) a potem o 16 podaję mu mleko (ok 1oo ml) i
wieczorem 130 kaszki + na noc ok 200 mleka . Przez ten cały czas nie chce nic
do picia( ani wody ani soku) Martwię się bo czasem ma aż usta wyschnięte.
Kupki ma twarde. Czy to możliwe aby nie potrzebował pić.
W dzień podaję mu mleko Bebiko Omneo 2, na noc ściągam moje mleko.
Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • justyna351 Re: 7 miesiąc - nie chce pić 26.09.06, 15:08
      Może miec refluks żołądkowo-przełykowy. W poprzednim numerze Dziecka była
      wypowiedź dr Albrechta o refluksie. Ja mam to samo, z tym, że byłam z małym
      przez tydzien w szpitalu, miałam zrobioną tzw. ph-metrię i mam stwierdzona
      chorobę refluksową. A żaden pediatra nawet sie nie zająknął dlaczego mały nie
      chce pić ................................... Dopiero sami z mężem do tego
      doszliśmy (!!!!) i dałam sie zamknąc z małym na gastrologii. Teraz znowu mam
      problem z leczeniem bo u nas (w Katowicach) lekarze "leczą" refluks podając
      ranigast a sa leki (omeprazol i cizaprid - to sa substancje czynne a nie nazwy
      handlowe), musze włączyc znajomości żeby ktos mi przepisał kuracje (trwa co
      najmniej 4 tygodnie - tak pisał dr Albrecht w tym artykule). Tak właśnie -
      niechęcią do picia - zaczął się objawiac refluks, potem coraz niechętniej jadł
      także gęste rzeczy a w końcu zaczął ulewać i wymiotować. Na wszelki wypadek juz
      teraz dużo pionizuj małego - zwłaszcza po jedzeniu i piciu i podłuż mu pod
      głowę łóżeczka książki (podwyższenie o 30 procent), nie dawaj naraz dużo pić i
      raczej dawaj gęste rzeczy. Mój już 3 miesiące mało co pije w dzień, w nocy
      karmię go 3 godziny przez sen a w dzien odciągam i daje mu w kaszce. Jak chcesz
      się jeszcze czegoś dowiedzieć to napisz na moja pocztę, na pewno odpowiem.
    • barbara.gierowska Re: 7 miesiąc - nie chce pić 26.09.06, 19:30
      Witam,
      Prosze próbować podawać picie małymi porcjami ,conajmniej 2 godziny po posiłku.
      Są dzieci ,które niechetnie piją. A może synka zainteresuje niekapek z płynem?
      Wydaje mi się,że hipoteza refluksu jest mało prawdopodobna
      pozdrawiam
    • barbara.gierowska Re: 7 miesiąc - nie chce pić 26.09.06, 19:31
      I jeszcze jedna sugestia - byc może sciągniete przez Panią mleko jest po prostu
      nieco bardziej wodniste od mieszanki i przynajmniej częściowo zaspokaja
      potrzeby synka pod względem picia
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka