Dodaj do ulubionych

Nutramigen

13.10.06, 11:12
Mój synek prawie od urodzenia ma zaparcia. Już wielkorotnie pisałam na forum i z wielu rad (jeszcze raz dziekuję bea-cie) korzystałam. Rzeczywiście, teraz nie mamy już takich strasznych zaparć, ale problemu sie niestety nie pozbylismy. Synek robi kupy po laktulosie, co kiedyś nie było tak oczywiste. I daję ten lek co drugi, co trzeci dzień. Byliśmy jednak u gastroenderologa i dostaliśmy receptę na nutramigen. Dr powiedziała, że jak są takie uporczywe zaparcie, to zawsze zaczyna sie od zmiany mleka. Niestety, moje roczne już dziecko nutramigenu tknąć nie chce. Oczywiscie zaczęliśmy od jednej miarki. Przy dwóch nie chce mleka. Nie wiem, co mam robić. Dodam, ze synek je jogurty, serki itp.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Nutramigen 13.10.06, 11:47
      Zmiane mleka rozumiem, jest to logiczne, ale dlaczego Nutramigen- mieszanka
      mlekozastepcza?!?Nie dziwie sie, ze roczne dziecko nie chce tej mieszanki jest
      bezcukru, silnie hydrolizowana a przez to paskudna w smaku - jedynie czasem
      pomaga dosładzanie gluzkoza, dodaniekaszki czy soku. Jeśli jest problem ze
      zmiana a Nutramigen wynika z podejrzenia, iz uporczywe zaparcia u dziecka są
      objawem alergii na baiłko mleka krowiego ( i wówczas rozumiem to wskazanie) to
      możem zamiast meczyc dziecko nową mieszanką to podawać w rozsądnej ilości
      nabiał- przetworzone mleko krowie a reszte uzupełniac pełnowartościową dietą +
      preparat wapnia i zapytałabym o ten pomysł pediatrę, bo na gastroenterologa
      pewnie miesiącami czeka się w kolejce:-( jeśli zapierałby nabial to jego tez
      odstawic i tak tez da się żyć, ale trzeba dbac o odpowiednie zrekompensowanie
      braków wynikających z nie podawania nabiału. Moża zrobić to w formie np. 1-m
      eksperymentu i jeśli mimo tego nadal zaprcia będą sie utzrymywac to nie są one
      raczej wynikiem alergii na baiłko krowie. Laktulozę nalezy podawac codziennie,
      bez obaw o uzaleznienie, to naturlany prebiotyk. Wykluczono choroby jelit np.
      wydłużenie któregos z odcinków a przez to zaleganie dłużej mas kalowych- to też
      przyczyna zaprć?POlecam ten watek- nie wystrasz sie tytułu przeczytaj może to
      coś zasugeruje
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=25842068&v=2&s=0Beata
    • barbara.gierowska Re: Nutramigen 13.10.06, 22:08
      Witam,
      No cóż nie do końca zgadzam się z decyzja o zmianie mieszanki,ale nie widzę
      pacjenta...
      A jaką mieszankę dostawał dotychczas ? I czy wykonywano jakąs diagnostykę
      zaparć np USG jamy brzusznej
      Pozdrawiam
      • alfa36 Re: Nutramigen 14.10.06, 00:51
        To była nasza pierwsza wizyta u gastroenderologa i dowiedzieliśmy sie tylko tyle, że przy zaparciach zaczyna sie od zmiany mleka. Dr badała tylko brzuch dziecka (ręką). Ustalono nam wizytę za dwa miesiące, ale obawiam sie, że pojdziemy z niczym, bo synek nutramigenu pic nie chce. Do tej pory piliśmy Bebiko 1, bebiko 2, a jak skończył roczek zaczęliśmy dawać nestle o smaku wanilii (to mleczko synek bardzo lubi). Podkreślam, nie mielismy żadnej diagnostyki. Nasz pediatra mówił nam przed wizytą u specjalisty, że "nic oprócz laktulosy nie wymyślą" (skierowanie dał nam pediatra będący na zastępstwie naszej doktor). Laktulosę daję co dwa, trzy dni, bo synek bez niej tez robi kupkę, ale w pewnym momencie go zapiera (właśnie na trzeci dzień). Wydaje mi sie, że ta laktulosa podziałała, bo wcześniej nawet jak ją dawałam, to kupek nie było, choć byc moze dawałam jej za mało. Dbamy o dietę, choć zdarza sie, że czasem mniej pije i to widać. Zauważyłam, ze najlepiej działają na niego soki Hippa. Nie wiem, co robić. Proszę o pomoc
        • barbara.gierowska Re: Nutramigen 14.10.06, 19:50
          witam raz jeszcze,
          Proponuje utrzymać racjonalne postepowanie dietetyczne ( picie,soki etc),
          A jeśli maluch zdecydowanie odmówi Nutramigenu - to nie zmuszać,pozostac przy
          dotychczasowym mleku i ponownie skonsultować się z gastroenterologiem.
          W planowaniu postepowania ważne jest tez czy synek jest prawidłowo
          odzywiony,czy dobrze przybywa na wadze,myslę ,że lekarz na to wszystko zwrócił
          uwagę.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka