Dodaj do ulubionych

nie chce jesc!

13.01.07, 20:32
Nie wiem, co mam zrobić! Synek od dwóch dni nie chce jesc. A dokładnie je
bardzo niewiele. Jak tylko poczuje butelke w buzi zaczyna sie płacz. Jemy
prawie na siłę. Próbowałam go przegłodić ale to tez nic nie dało, zjadł 80ml.
Wynika ze przez cały dzień zjadł ok 500-600ml (ma teraz skonczone 3 mies. i
wazy 6200). Przedtem jadł duzo wiecej. Czy moze tak byc ze zrobil sobie jakas
przerwe? Zastanawiam sie tez czy moze to byc od masci, która smarujemy mu
buzie. Synek czasami trze buzie, a że lubi przy tym bardzo ssać łapki to moze
połyka tez trochę tej maści i moze to spowodowało brak apetytu? Proszę doradżcie!
Monika
Obserwuj wątek
    • monia0891 Re: nie chce jesc! 13.01.07, 20:59
      Proszę doradżcie!
    • mama_kubka Re: nie chce jesc! 13.01.07, 21:51
      Cześć,
      u nas to był refluks, wcześniej Kuba nie ulewał tylko pewnego dnia przestał
      jeść. Teraz stosujemy Debridat i nigdy nie kładziemy go płasko ok. 2 godziny po
      jedzeniu. Może to jakieś wczesne ząbki lub chwilowy spadek formy u Twojego
      Synka, ? Trzymam kciuki żeby apetyt wrócił. Pozdrowienia :-)
    • barbara.gierowska Re: nie chce jesc! 13.01.07, 23:53
      Witam,
      Spadek apetytu moze mieć rózne przyczyny - jedną z nich jest jest
      np.ząbkowanie. Skoro synek zzjada ok 600 ml na dobę - to wcale nie jest tak
      źle,pokrywa swoje podstawowe zapotrzebowanie płynowe.
      Proponuję nadal obserwować malucha ,zrobic mu badanie ogólne moczu,a jesli
      osłabione łaknienie nadal się będzie utrzymywać - skontaktowac się w przyszłym
      tygodniu z pediatrą,który zbada dziecko.
      Uważam,zę niewielka ilośc połknietej maści jest bez winy ( rozumiem,żebyła to
      maść z atestem dla dzieci)
      Pozdrawiam
    • aleksandra19811 Re: nie chce jesc! 15.01.07, 09:51
      Boże, mam to samo. Dzgieś czytałam, że inne mamy w tym okresie mają podobnie.
      Moja pediatra mi tłumaczyła, że w 4 m-cu układ trawienny, czy pokarmowy
      przeksztalca się i reguluje.Najwięcej zman zachodzi i dzieci to odczuwają. (np
      wznożone ruchy jelit) Więc pozostaje czekać. U mnie to trwa już 4 tydzień. Albo
      ząbki idą, albo jedzenie zeszło na dalszy plan, bi taki ten świat ciekawy.W
      ciągu 2 tygodni córka przybrała 18 deko. :(
      • monia0891 Re: nie chce jesc! 15.01.07, 11:11
        Bardzo dziękuje za wszystkie posty. Na razie synek nie marudzi jest bardzo
        wesoły, wie poczekamy, zobaczymy. Pozdrawiam wszystkich.
    • look29 Re: nie chce jesc! 15.01.07, 11:27
      moja corka 11.02 skonczyla 4 miesiace tez niechce jesc zmieniam smoczki i to
      chyba tez nic nie daje jutro ma ja obejrzec lekarz dzis chce zbadac mocz
      • monia0891 Re: nie chce jesc! 17.01.07, 17:47
        Witam ponownie. Dalej jest to samo! Badania moczu i krwi są w normie. Synek
        dalej wesoły i gadatliwy. Pani doktor w przychodni dała peritol na zaostrzenie
        apetytu. Zobaczymy czy pomoże. Mam juz dość wpychania synkowi jedzenia. Ma może
        ktoś jeszcze jakiś pomysł?
        Pozdawiam Monika
    • gosiunia11 Re: nie chce jesc! 17.01.07, 18:55
      Znam "ten ból"moja córeczka (4,5msc)od 1,5 nie chce jeść.podobnie jak Ty
      zmienialam smoczki,mleka i nic to nie dało.Czasami sadze,że ona żyje "energia
      kosmiczną"bo gdybym w nia na siłe nie wciskała jadzenia to potrafiłaby nie jeść
      cały dzień.Jest przebadana- na szczęście zdrowe dziecko-tylko niejadek.Nam
      pedjatra na poprawe apetytu zaleciła cebion multi,niestety nie zauwazyłam
      różnicy.Mój sposób to karmienie przez sen (to jedyna mozliwośc żeby mała piła
      mleko),na "trzeźwo"mała bojkotuje butelke.Jestem na etapie rozszeżania djety i
      wszystko co mozna podaje łyżeczką.Mam nadzieje że z czasem zmadrzeje.Pozdrawiam
      • samanta05 Re: nie chce jesc! 18.01.07, 12:14
        U nas to samo, synek 4 miesiace i nie chce pic mleka. Z lyzeczki tez nic nie
        chce. Wczesniej byl malym obzarciuszkiem :( Nawet nie wiecie jak sie czuje
        kiedy widze, ze on nie chce jesc... To jest straszna meczarnia.
        Powiedzcie ze to minie!!! Plis.
    • kaskap123 Re: nie chce jesc! 18.01.07, 13:04
      U nas jest to samo, od tygodnia synek odmawia jedzenia wszelkimi sposobami,na
      widok butelki od razu jest ryk,jak próbuje przystawić do piersi to dosłownie
      dwa razy pociągnie i jak od razu nie poleci oczywiście jest ryk i juz nie chce
      (przez co boje sie oczywiscie ze strace pokarm),lyzeczka czsem pare zje ale to
      musze go na 100 roznych sposobów zagadać zeby odwrocic jego uwage oczywiście od
      wypluwanie no i ten odruch wymiotny.Po prostu trace siły.Bo jeszcze tydzień
      temu to b.duzo jadł i lubił jeśc,nie przeszkadzało mu czym,byle jeść.Dodam ze
      ma 6 miesiecy i wazy 8700,wiec nie jest z tych najmniejszych.Tyle ze u nas to
      chyba zabki(od 2 dni mamy pierwsza jedynke) i do tego porzadne przeziebienie
      przy którym bierze syropki(ktorych nie nawidzi).A najgorsze jest to ze jak juz
      uda mi sie nakłonic go do zjedzenia czegokolwiek to jak zacznie go meczyc
      ten ...kaszel to najcześciej jedzenie laduje na moim ubraniu.Czy ktoś moze mi
      powiedziec czy ten koszmar wogóle minie.POMOCY!!!!!!!!
      Moze wy wiecie jak go zachecic do jedzenialub moze p.Basia pomoże????

Kasia i Mati
    • xkaska1 Re: nie chce jesc! 18.01.07, 13:20
      U mnie jest to samo tyle ze od samego urodzenia, teraz synek ma 4 miesiące. Nie
      chce w ogole jesc, ani na trzeźwo ani przez sen. Niestety musze mu wpychac na
      hama, przy czym strasznie płacze i sie szarpie. Badania krwi i moczu ok. Tylko
      szkoda mi go bardzo ze tak musze go męczyc. Nie wiem co mam juz robić, nie mam
      sily i to sie chyba juz nie zmieni. Przy tym bardzo malo przybiera, teraz waży
      5600 ( ur. 3300) :-(
    • gosiunia11 Re: nie chce jesc! 18.01.07, 14:32
      Rety jak dobrze sobie poczytać,że nie tylko ja mam taki problem.W towarzystwie
      raźniej,trzeba założyć grupe wsparcia dla mam niejadów :-).A wczoraj się
      dołamała,na f."niemowle" pisała dziewczyna że jej dziecko od dłuższego czasu nie
      daje się karmić przez sen bo się budzi z krzykiem i musi go karmić
      zakraplaczem.Dziecko ma 8 msc.A ja liczyłam że z czasem te niejadki mądrzeją i
      będzie łatwiej,a tu niekoniecznie.Załamka.Ja póki co wciskam małej ile się da i
      co się da łyżeczką,a mleko przez sen.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka