julia230 04.09.07, 16:20 witam mam pytanie do Pani Doktor byłam dziś zważyc mojego synka i okazało się ze w ciągu 7 tyg. przybył na wadze 700g czy przypadkiem to nie za mało dodoam zże syn ma skonczone 5 mies. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figamarta Re: mała waga?? 05.09.07, 10:09 Normy mowia o 120-250 g na tydzien. Ale norma to norma, a zycie to zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
figamarta Re: mała waga?? 05.09.07, 10:10 Ostatnio uslyszalam od lekarki, ze dziecko powinno podwoic wage w 5 miesiecy i potroic w 11. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: mała waga?? 05.09.07, 14:19 Witam, W II kwartale zycia przybytki masy ciała nie sa juz tak dynamiczne. Prosze sprawdzić jak to wygląda mna siatce centylowej ( jest na koncu ksiązeczki zdrowia) Odpowiedz Link Zgłoś
niunia072 Re: mała waga?? 06.09.07, 22:47 ja mam podobny problem, na siatce centylowej widać spadek. Mała urodziła się z wagą 2920 a w równe 6 m-cy ważyła 6670 czy to nie za mało? Dodam że mała zjada 3x butle po 100-120 i dwa słoiczki po 125g(jeden to zupka a drugi to owoce) no i w nocy je przeważnie 2x, z tym że w nocy je mniej, czasami tylko 60. Zastanawiam się co mogę zrobić żeby mała więcej przybierała na wadze. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: mała waga?? 07.09.07, 20:36 Witam, Jesli wahania wagi polegają na spadku o jeden kanał centylowy,to na razie spokojnie poczekałabym na dalszy rozwój wydarzeń. Być moze dziecko jadło po prostu mniej z powodu wyzszych temperatur,a jego aktywnośc ruchowa była wieksza ? Odpowiedz Link Zgłoś
niunia072 Re: mała waga?? 07.09.07, 23:22 waga na siatce obniża się od drugiego miesiąca życia, mała od tego okresu stała się bardzo aktywna, przekręcała się na boki, teraz uczy się raczkować i raczej nie poleży w jednym miejscu. Czy to może być przyczyną słabego przybierania na wadze? Próbowałam jej dawać więcej posiłków ale ona nie chce jeść a zmusić nie mogę bo zaczyna płakać i zaciska dziąsełka. Może są jakieś sposoby?? Bardzo dziękuję za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: mała waga?? 10.09.07, 20:40 Witam, Mozna zagescić wszystkie porcje mleczne kaszką lub kleikiem Odpowiedz Link Zgłoś