Dodaj do ulubionych

Rzenójonce

05.04.12, 23:22
Czytajonc niekture posty dohodzem do wnioskuf takih, rze nie ktuży majom w głembokim powarzanió ortograficzne zasady i nieumiom pisadź poprawnie po Polsku. Wzwionsku stym mam proźbe: zadbajcie o poprawności w waszyh postah gdysz czytajom to nie kiedy dzieci i siem uczom błendnyh zasad pisowni, a ósónonć błendnie fpojone regóły jest cienszko, jerzeli nieniemorzliwe.

Dźenkujem.

PS Kto zliczy ilość błędów? Właściwa odpowiedź po 10. odpowiedzi. :)

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów, a szczególnie serdecznie tych, dla których ważne są zarówno treść, jak i forma. Wesołych świąt Wielkiej Nocy!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jajo Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 06.04.12, 07:35
      Wesołych Świąt!
      youtu.be/b3_3TqRnqcU
      • Gość: drugie jajco Re: Rzenójonce IP: *.tvgawex.pl 06.04.12, 14:10
        wesołyh swiont !!!!!!
        • Gość: Hmm Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 06.04.12, 19:31
          Zgadzam się-rzenójonce(kurczaczki, trudno się to tak pisze). Szkoda tylko, że tak niewiele osób wyłapie te błędy:(
          fesołyh swiond !!!
          • the_dweller Re: Rzenójonce 06.04.12, 19:48
            Spróbuj cały tekst napisać z błędami...

Czy nikt się nie pokusi o policzenie błedów?

Wesołych Świąt życzy Wesoły Świąd ;)
      • Gość: TRUE Re: Rzenójonce IP: *.chelmno.mm.pl 08.04.12, 12:44
        Zgadzam się- myślę, że młodzi ludzie czytają zbyt mało książek. Sam widzę jak moje dzieci zamiast czytać lekturę odsłuchują ją z audiobooka, lub po prostu czytają streszczenia. Myślę też, że dawniej byli lepsi nauczyciele, którzy bardziej zwracali uwagę na błędy ortograficzne.
        Teraz powymyślali jakieś dyslekcje itp. Za moich czasów (kończyłem szkołę podstawową w latach osiemdziesiątych) jak ktoś sobie nie radził to szedł do szkoły specjalnej.
        Aż strach pomyśleć, że tacy ludzie kiedyś będą pełnić poważne stanowiska w tym kraju.
    • Gość: Kasia Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 06.04.12, 21:31
      ja doliczyłam się 45 :D
      • Gość: xx Re: Rzenójonce IP: 83.16.203.* 07.04.12, 20:55
        to co jak ktoś robi błędy to nie ma pisać co jest ważniejsze treść czy błędy nie każdy jest polonistą ja sam nie wiem jak bym się przykładał to i tak napisze z błędami i nie uwżam się za debila, po prostu taki jestem ale za to jestem dobry z matmy
        • Gość: Kasia Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 07.04.12, 22:07
          A przepraszam nie policzyłam zwrotu końcowego hehe, to razem jest 49 błędów, alemogłam przeoczyć kilka, więc niech będzie, że 50. Hej hej ludzie!! a ja zgadzam sie z autorem wątku. Jak można robić takie błędy?!?1 Ja tez jestem matematykiem a nie polonista, ale ludzie zlitujcie się! Wystarczyło się uczyć w szkole, a nie...
          • Gość: zb Re: Rzenójonce IP: 83.16.203.* 07.04.12, 22:38
            ja się uczyłem i błędy robie
            • Gość: ktos Re: Rzenójonce IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.12, 18:25
              fajne, gratuluje pomysłu
        • the_dweller Re: Rzenójonce 07.04.12, 22:41
          Błędy w przypadku np. dysleksji jestem jeszcze w stanie zrozumieć, ale w dobie Word-a, który poprawia lub zaznacza błędy, pisanie niepoprawnie ortograficznie, a ZWŁASZCZA brak użycia znaków interpunkcyjnych i wielkich liter - to już jest lekceważenie rozmówcy. To tak, jakby mówić z pełnymi ustami plując dookoła jedzeniem...
          • Gość: Kasia Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 08.04.12, 09:11
            Rozumiem zrobić kilka błędów w tekście, który ma ok nie wiem 250 słów, ale żeby w tekście który ma 100 słów zrobić ok 30 błędów....?!?! żal... Ale ktoś nie leczył dysleksji, albo olewał naukę, albo nie przejmuje się błędami i właśnie jak autor wątku napisał- ignoruje rozmówcę.
            A co do WORDA to niektórym nawet podkreślone błędy nic nie dadzą- myślę, że są oni po prostu za leniwi...
            • the_dweller Re: Rzenójonce 08.04.12, 09:27
              Święta racja, Kasiu! Chociaż dla mnie popełnienie choćby jednego błędu przy nie wiem jak długim tekście jest oznaką lenistwa - po prostu jeżeli nie wiem, jak się coś pisze, to sprawdzam - wujek Google wie wszystko :)
              A sposób na poprawność ortograficzną znam jeden - i wcale nie jest to wkuwanie regułek na pamięć, bo od tego można zwariować. Nie jest to sposób szczególnie odkrywczy,m ale najskuteczniejszy ze znanych mi dotąd - CZYTAĆ, CZYTAĆ I JESZCZE RAZ CZYTAĆ ! Czytając dowolne teksty (pod warunkiem, że nie są to niechlujne posty na forach) mimowolnie kodujemy sobie właściwą pisownię.
              Inną sprawą są tzw. literówki - to jest tylko i wyłączenie lenistwo, ponieważ warto wrócić do tego, co się napisało i poprawić byki. Ale cóż, dzisiejsze 'pokolenie GG' ponoć wypracowania pisze również w stylu SMS i GG, typu "boshe", "toffany", "lofciam" i inne żenujące nowotwory.

Cóż, są święta Wielkiej Nocy, zatem serdeczne pozdrowienia dla fszyskich toffanych ludzikuff! Lofciajcie się iks de!
    • Gość: Hmm Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 08.04.12, 11:23
      No dobrze-po lenistwie fizycznym czas na rozruch(przynajmniej umysłowy). Policzyłam więc Twoje błędy-46. Plus w odmianie jeden się trafił-nieumiom. Lepiej brzmi-nieómiejom, ale Twoja wersja była słuszna. Podziwiam za trud pisania z błędami, bo to nie lada sztuka dla piszącego normalnie.
      Pozdrawiam.
    • the_dweller Re: Rzenójonce 08.04.12, 21:47
      Słowo się rzekło... Otóż wszystkich błędów jest: 53 !!!

Brawo za odważne próby i dziękuję za poparcie poprawnego stylu pisania!

Pozdrawiam!
      • Gość: Kasia Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 08.04.12, 23:13
        To byłam blisko bo mówiłam, że 50 :)
        • Gość: lkjhgf Re: Rzenójonce IP: *.tvgawex.pl 09.04.12, 07:45
          Zastanawiam się co na to rodzice Magdy??
      • Gość: Hmm Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 09.04.12, 12:04
        Powoli, powoli. Jeszcze się nie obudziłam. Chodziło o wszystkie kategorie błędów, czy tylko "ortografy"?
        Ponownie zabiorę się za tekst po całkowitym wybudzeniu.
        • Gość: ja Re: Rzenójonce IP: 89.231.149.* 09.04.12, 21:28
          znalazłam 44 błędy.
          • the_dweller Re: Rzenójonce 10.04.12, 08:55
            Wszystkie kategorie - np. 'wzwionsku' - 3 błędy: 'wz' pisane razem, 'on' zamiast 'ą' oraz 's' zamiast 'z'.

Powodzenia!

Niebawem wstawię tekst z wypunktowanymi błędami - ponieważ są wśród nas dociekliwi, co mnie osobiście bardzo cieszy!
            • Gość: kato Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 10.04.12, 09:03
              67 plentuf
            • Gość: Hmm Re: Rzenójonce IP: *.play-internet.pl 10.04.12, 10:55
              Wybudziłam się. Znalazłam 52. Do tego 2 przecinki,1 powtórzenie, 3 razy szyk wyrazów,1 odmiana wyrazu i w ostatnim zdaniu trochę zmieniłabym formę.
              Ciekawa jestem, co mi ómkło, bo praca na takim tekście jest horrorem i piekłem prawdziwym, ale zabawa przednia.
              Z niecierpliwością czekam na tekst.
    • Gość: Choosen One Re: Rzenójonce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.12, 16:04
      Przepraszam, że abstrahuję od tematu: "Dweller" z Fallout'a? :D

Pozdrawiam!
    • Gość: A. Re: Rzenójonce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.04.12, 08:42
      Ale, chociażby po napisaniu komentarza na tym forum można rzucić okiem na treść. Wyrazy podkreślone czerwoną falującą linią są błędnie napisane, można je poprawić. Myślenie nie boli!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka