Gość: Amaranth IP: *.eranet.pl 13.02.08, 15:22 Arafatki. Co dla Was znaczą? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PaulinA Re: Arafatki IP: 89.231.149.* 13.02.08, 16:19 AvE aFarAtkI :D:D mNiAm saMa mAm 3 :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruuum Re: Arafatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 17:16 Ludzie zaczynają bezmyślnie nosić arafatki. Kefija czyli tzw. arafatka to palestyński symbol narodowy noszony przez ludność wiejską (w opozycji dla ludności miejskiej noszącej "fezy"- takie czapeczki) Więc arafatka w palestynie oznacza opozycję wobec mieszczaństwa. Kiedyś tam jednak jakiś pułkownik stwierdził sobie że będzie nosił symbol palestyński, aby zyskać sobie poparcie arabów. Udało się. Od tego wydarzenia kefija stawałą się coraz bardziej popularna na zachodzie. Oznaczała solidarność z narodem palestyńskim. Niestety coraz bardziej się rozpowszechnia model arafatki jako zwykłego elementu ubioru. Niefajne zjawisko. Młodzież chce być "trendi, mieć stajla" i wychodzą cyrki takie, że wszyscy noszą, a w takim temacie poważnym odpowiadają" > AvE aFarAtkI :D:D > > mNiAm saMa mAm 3 :D:D Cóż... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam_je_helikopter Re: Arafatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 18:23 W stu procentach zgodzę się z kolegą Bruuum. Arafatka niegdyś symbol Palestyny, z biegiem czasu stała się symbolem akceptacji nie tylko dla jednego narodu, ale również dla innych narodów i wyznań. Stała się symbolem tolerancji wobec wszystkich - innych niż własne poglądów i ideałów, dlatego w pewnych subkulturach stała się bardzo popularna. Co dzieje się z nią teraz jest przerażające. Współczuje szczerze wszystkim "koffającym" arafatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amaranth Re: Arafatki IP: *.eranet.pl 13.02.08, 19:17 Ja lubię arafatkę jako cześć ubioru ale ona dla mnie znaczy wolność, tolerancje, indywidualizm. Chociaż tak jak już jest napisane stały się bardzo modne i bezmyślnie noszone. Tak naprawdę nie utożsamiam się z żadną subkulturą. Słucham rock'a i reggae, ale nie czuje się częścią tej kultury. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lukemed Re: Arafatki 15.02.08, 18:15 "noż kurde"...zawsze mnie smieszyły dzieciaki dorabiające do odziezy jakąś ideologie by tylko zaakcentować jak bardzo są zbuntowane i tolerancyjne......Noszace arafatki gdy jest ciepło tylko po to by wygladać jak koleżanka z drugiej klatki..... mam kilka róznych arafatek w szafie....noszę je bo sa po prostu dobrym dodatkiem i noszone w celu "odzieżowym" doskonale sie sprawdzają.....i tyle...bez zadnych "rockowych" klimatów w stylu równość i bunt..już z tego wyrosłem ;)...po prostu arafatka zamiast szalika ;) Odpowiedz Link Zgłoś