Gość: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 11:43 Takie jest przynajmniej moje zdanie i wielu moich znajomych. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cyceron Re: Olsztyn jest brzydki cz.1 IP: *.gprs.plus.pl 07.10.08, 12:12 długo by mówić... Jest oczywiście w Olsztynie kilka perełek (historyczna redakcja Gazety Olsztyńskiej, willa na Dąbrowszczaków), jest sporo miejsc bardzo nastrojowych (niektóre zakątki Zatorza) i parę widoków, których mogłyby nam zazdrościć inne miasta, choćby zatoka nad Krzywym na Likusach. Oczywiście nie wymieniłem wszystkiego. Jest szkaradne blokowisko, ale takie coś ma każde większe miasto w Polsce. Natomiast chyba nigdzie nie odnawia się bloków tak brzydko jak u nas - te wściekłe kolorki, pseudogzymsy, paseczki. Jak na malunku 2-latka. Jest potworny burdel architektoniczny w centrum, uważam, że skrzyżowanie Piłsudskiego/1 Maja i dalszy ciąg Piłsudskiego zwieńczony Wiktorem to horror, niestety rzadko spotykany w Polsce. Jest nędza nowej architektury. Nawet jeśli buduje się coś nowego, to z nielicznymi wyjątkami (zabudowa koszar nad Długim zapowiada się obiecująco), jest po prostu nędznie - mało wyrafinowane bryły budynków, prostackie elewacje (wiecie: styropian, siatka, połać tynku). Dużą część Olsztyna zajmuje zabudowa, która przypomina slumsy. Ulice Wyzwolenia, Curie-Skłodowskiej, Warmińska, Jagiellońska, znaczna część Starówki. Więc te ładne części giną w masie syfu. Co gorsza, nie widać za bardzo znaków poprawy. Jest taka teoria, że brzydkie otoczenie wywołuje agresję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Olsztyn jest brzydki cz.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:31 To tylko raczej u nas w Olsztynie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzydki Re: Olsztyn jest brzydki cz.1 IP: *.olsztyn.mm.pl 07.10.08, 23:50 Zgoda, ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Olsztyn jest brzydki cz.1 08.10.08, 21:50 Gość portalu: cyceron napisał(a): > Dużą część Olsztyna zajmuje zabudowa, która przypomina slumsy. Kanał TV "Ale Kino" w CYFRZE+, co jakiś czas wznawia film Jacques'a Tati "Mój Wujaszek" - nie tylko przeze mnie uważany za wybitny. Poza swymi wyraźnymi "przesłaniami", pozwala na domysł o poglądach twórcy na kwestię piękna w architekturze. Podpisuję się pod tymi poglądami czterymi ręcyma! O mdłości mnie przyprawia obecna disneylandowatość Starówki, a wzruszenie potrafi wywołać obdrapany budynek na tle zarośniętych wertepów za porwanym, drucianym płotem. Jeszcze tylko kilka kałuż, połamany nieco chodnik mokry po deszczu i błyszczący w słońcu. Ja też z takich, którzy zauważą ptaszka w klatce stojącej w cieniu i tak ustawią swe okno, aby odbicie słońca skłoniło go do śpiewu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Że tez wam sie Elblągi nie znudzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:15 Czemu tobie sie wszystko kojarzy z elbąkiem? Neostrade maja nie tylko w elbąku. Trochę samokrytyki! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) ol4 pytanie mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:32 w elbąku byles? jak jest w elbąku? Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: ol4 pytanie mam 07.10.08, 19:28 A na elbląskim forum hula wiatr. Pustynia... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: ol4 pytanie mam IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.08, 21:10 > A na elbląskim forum hula wiatr. Pustynia... :) :) :) Ano Leonie.. nuda, coś budują, coś remontują... ot normalna sprawa :) Za to w Olsztynie Panie to się dzieje... Tu patrona wybiorą tu prezydenta wypuszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: ol4 pytanie mam 07.10.08, 22:05 Przynajmniej wirtualnie możecie być w Olsztynie... :) Prawda... ??? Rozumiem różnica cen nieruchomości i brak atrakcyjności na rynku pracy przybiły Was do Elbląga i tam pewnie zgnijecie. Nie martwcie się przynajmniej na nagrobku będziecie mieli wypisane: Imię Nazwisko Daty Województwo WARMIŃSKO MAZURSKIE ... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: ol4 pytanie mam IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.08, 22:23 Nigdy i nigdzie nie piszą na nagrobkach województwa - to zbyt mało trwała rzecz ;) Raz jest, raz nie ma ;) Częściej województwa mają nagrobki - w 1999 elbląskie w 200X - warmińsko-mazurskie???? Może przesadziłem raczej 201X. I najczęściej jest tak, że hieny pasące się na świeżym trupie pierwsze padają z rąk nowego drapieżcy - czego Wam raczej nie życzę - chyba, że gwoli nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: ol4 pytanie mam 07.10.08, 22:37 Kamieniarze są różni... z tym się zgodzę :) Natomiast w akcie zgonu masz jak w banku - WARMIŃSKO-MAZURSKIE... :) I nie martw się - doczekasz się tego ... :) Nuda mówisz na elbląskim forum... :) Dziś siedem wpisów... :) Ja z nudów rozmawiam z ludźmi z Las Vegas, Chicago, Toronto, Brisbane. Dla Was taką rolę pełni Olsztyn... OK rozumiem choć nieco się dziwię... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: ol4 pytanie mam 07.10.08, 22:42 leon takie prawo stolicy. Nudzi sie taki u siebie to wchodzi na stołeczne forum i szuka kontaktu ze światem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: ol4 pytanie mam IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.08, 22:54 Może jednak nie przesadzaj z tym bankiem Leon - nie założę się - i co Ci powiem to Ci powiem - powiewa mi co mi napiszą w akcie zgonu - zresztą może pojadę na zmywak do światowego - może i Ty dołączysz? ;) Szczerze powiem... w Elblągu naprawdę nie dzieje się wiele ;) Za to w Olsztynie multum - stąd moja tutaj obecność. I jedno pytanie "Las Vegas, Chicago, Toronto, Brisbane" - to pokoje z jakiegoś czata? Czy też cała rodzina się już za chlebem rozjechała po świecie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Olsztyn jest brzydki cz.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 23:52 Jest ładny, choć sporo do poprawienia się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Olsztyn jest brzydki cz.1 08.10.08, 20:50 Elvis - nie przesadzajmy z martyrologią Elbląga i stołecznością Olsztyna... :) OK? :) Reszta jest już do dogadania :) Mnie tylko czasem ponosi gdy słyszę że Elbląg porównuje się z Olsztynem pod względem: - piękna i uroku miasta - zabytków i klimatu - poziomu życia mieszkańców - posiadania infrastruktury uczelnianej - poziomu bezrobocia i aktywności pracowniczej mieszkańców Po prostu zachowujecie się czasami zgodnie z przysłowiem "konie kują to i żaba nogę podstawia". Natomiast podyskutować rzeczowo można z niektórymi z Was Przynajmniej ostatnio niektórzy uspokoili swoje histeryczne, agresywne czy cyniczne zapędy... :) Poza tym nic nie mam do Elbląga. Zresztą uznaję że prowincja to nie jest miejsce zamieszkania tylko mentalność człowieka... :) :) :) Gdyby los rzucił mnie do Elbląga też bym sobie poradził... :) ale na pewno nie wypisywałbym takich głupot (jak niektórzy Twoi pobratymcy) pod adresem Olsztyna... :) To wszystko :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Olsztyn jest brzydki cz.1 08.10.08, 22:46 Rzecz gustu. Jedni lubią czekoladę a inni jak im skarpetki w kącie stoją :)) Przyjezdni turyści wręcz zachwycają się Starówką spędzając na niej sporo czasu. Podstawowy zarzut nieustannie powtarzający się, to rzeczywiście zaniedbane obrzeża i przełomy rzeki Łyny w obrębie miasta. Swego czasu indywidualnie organizował mecenas Żuk czyny społeczne porządkujące powstałe zatory na tej rzece mając nadzieje na pobudzenie działań radnych w interesie całego miasta i z przykrością muszę przyznać, że to były ostatnie prace realizowane w tym zakresie na Łynie. Na pewno można by było uniknąć lub pozbyć się jeszcze wielu innych knotów inwestycyjnych w centralnej części miasta, z których tylko jeden został skorygowany wyłącznie na koszt inwestora bez żadnych konsekwencji dla wcześniej akceptujących takie decyzje. Populistyczna i ambicjonalna zasługa Małkowskiego na koszt inwestora bez żadnych konsekwencji w stosunku do urzędujących w tym czasie notabli akceptujących ewidentne nieprawidłowości. Dla czego??? Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Olsztyn jest brzydki cz.1 09.10.08, 19:36 edico napisał: > Rzecz gustu. Jedni lubią czekoladę a inni jak im skarpetki w kącie stoją :)) I tylko o to mi chodziło. O zasygnalizowanie, że są w Olsztynie i tacy, którzy jednak wolą czekoladę. Nawet bez Twego przypomnienia byłem świadom, że: "Przyjezdni turyści wręcz zachwycają się Disneylandem spędzając w nim sporo czasu". Tylko jako dziecko byłem przekonany, że Cudzoziemcy to "rasa wyższa ponad Nas". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elblag Re:jestem z Elblaga i nie mam erekcji IP: *.zone5.bethere.co.uk 09.10.08, 20:01 i obwiniam za to Olsztyn!Takie jest moje zdanie i moich znajomych! Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re:jestem z Elblaga i nie mam erekcji 09.10.08, 22:45 :) :) :) Oto sedno problemu urody Olsztyna. Światowy masz formę... :) Odpowiedz Link Zgłoś
yadol jeden region, jedna bieda 09.10.08, 23:17 Olsztyn ma swoją specyfikę,nawet ci którzy stąd wyjechali chętnie tu wracają.To ciągle piękne miasto. Najwięcej , podobnie jak w Elblągu złego narobiła tu tzw elyta polityczna, podejmując często decyzje bez włączenia wyobraźni, niszcząc podstawy egzystencji tysięcy mieszkańców tej ziemi, nie szanując tradycji, nie tworząc tak potrzebnych, realnych planów rozwoju, popisując się głupotą,chamstwem, dyletanctwem, partyjnością. Obecna elyta mierząc w miarę obiektywnie nie umie bądź nie chce poradzić sobie z tymi problemami bo to jak myśli ta menażeria nie jej problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re:jestem z Elblaga i nie mam erekcji 09.10.08, 23:22 leon,światowy: nie krepujcie się chłopaki, jak tak sobie dalej pog-ruchacie to to może coś z tego będzie. ps czy już wam gratulować cjmprezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś