13.03.10, 19:18
Na kretynów urzędników, którzy chcą zamknąć mój ulubiony toruński klub,
ostatnie miejsce, gdzie rozwijała się kultura niezależna. Nienawidzę tej
bezsilności i bezradności :/
Obserwuj wątek
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: wkurwiona 13.03.10, 19:44
      Niech zgadnę - klub był tak niezależny że nie płacił czynszów?
      • 2szarozielone Re: wkurwiona 13.03.10, 19:53
        Płacił. Regularnie. A jak miasto wystawiło kamienicę do przetargu, to właściciel
        klubu chciał ją kupić. Wtedy nagle miasto zmieniło zdanie i kazało się wynosić.
        Oficjalnego uzasadnienia nie ma. Żadnego. KAmienicę zajmie fundacja zarządzana
        przez znanych w mieście polityków. Klubowi w zamian zaoferowano o połowę
        mniejszy lokal, poza centrum, w nieprzystosowanych do funkcjonowania klubu
        warunkach.

Wkurza mnie to straszliwie, bo akurat to był jedyny klub, który robił mnóstwo
        imprez artystycznych, zrzeszał mnóstwo środowisk, nie korzystał z
        samorządowych/miejskich dotacji i był rozpoznawalny poza Toruniem. Miasto
        powinno ich prosić, żeby zostali, a nie wykopywać na zbity pysk. Europejska
        Stolica Kultury... ja pieprzę...
        • cookie_monsterzyca Re: wkurwiona 13.03.10, 21:24
          OdNowa?
          • 2szarozielone Re: wkurwiona 13.03.10, 21:36
            Nie - eNeRDe. Od Nowy to za diabła nie ruszą, to studencki klub, przy UMK, z
            50-letnią tradycją. Zostawią w tym mieście tylko zabytki, Kopernika, Rydzyka, Od
            Nowę - i tyle... :(

Wkurza mnie, że miasto ordynarnie podkłada nogę ludziom, którym chce się coś
            robić - i którzy potrafią coś zrobić - i to ryzykując własnymi pieniędzmi, a nie
            dotacjami :/ Będzie dym...
    • 2szarozielone Re: wkurwiona 16.03.10, 12:24
      Się afera w miasteczku moim zrobiła... Aż jestem dumna z ludzi :-D Może sie
      uda... trzymcie kciuki.
      • sru_karka Re: wkurwiona 16.03.10, 12:31
        Oby się udało!:)
        Piszcie petycje i naciskajcie. Nie można tak - ot sobie - zabrać czegoś, co jest
        ludziom potrzebne!

• 2szarozielone Re: wkurwiona 16.03.10, 12:58
          są petycje, listy, manifestacje, burza w internecie... chyba sie UM przestraszy :)
    • lajton Re: wkurwiona 17.03.10, 12:32
      o kurde, bywam tam jak zajadę do Torunia, szkoda będzie
      • 2szarozielone petycja 17.03.10, 12:59
        podpisz! ;) www.petycje.pl/5059

Jestem poruszona odzewem w obronie klubu, mam nadzieje, że sie uda. Jadę w
        weekend, to pomanifestuje trochę ;)
    • 2szarozielone wygralismy! :) 24.03.10, 11:11
      torun.gazeta.pl/torun/1,35576,7693206,Klub_eNeRDe_nie_zniknie_ze_Starowki.html
      Fajne uczucie - i czuje się zbudowana solidarnością wszystkich ;) i rewolucyjna
      atmosferą.
      • sru_karka Re: wygralismy! :) 24.03.10, 11:23
        Brawo!
        Nigdy nie wolno odpuszczać :)

Mam nadzieję, że kiedyś tam trafię ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka