Dodaj do ulubionych

Czy tylko ja myślałam

19.09.08, 17:18
że Wielki Zderzacz Hadronów to jakaś głupia gra komputerowa?

Samiec mi coś zaczął prawić, że już 2 tygodnie o tym czyta, a ja byłam pewna,
że to jakaś kosmiczna strzelanka :)

Milczeniem powinnam pominąć fakt, że wielokrotnie myliłam się i opowiadałam o
Wielkim Zderzaczu Hardonów... to dopiero byłoby malownicze
Obserwuj wątek
    • nekomimimode Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:20
      ja wiedziałam co to, bo pare miesięcy temu jak w nocy wracaliśmy z
      wawy do lublina to mój facet całą drogę mi o tym opowiadał...
    • liisa.valo Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:20
      A co to jest?
    • kontik_71 jako ciekawostke powiem 19.09.08, 17:22
      ze pracuje tam ok 300 Polakow :)
      • wilowka Re: jako ciekawostke powiem 19.09.08, 17:23
        www.wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Popsul-sie-Wielki-Zderzacz-Hadronow,wid,10376427,wiadomosc.html?ticaid=16a31

A Kontik, to tak bliżej Ciebie niż nas :)
        • kontik_71 Re: jako ciekawostke powiem 19.09.08, 17:32
          Zdeycdowasnie blizej mnie niz Was :) Ja mam 3,5 h jazdy autema Wy tak
          ok 20 h :)
          • wilowka Re: jako ciekawostke powiem 19.09.08, 17:33
            A opowiedz jeszcze biednym niewiastom co to ;))
            • kontik_71 Re: jako ciekawostke powiem 19.09.08, 17:36
              POnizej troche napisalem :)
    • kitek_maly Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:27

> że Wielki Zderzacz Hadronów to jakaś głupia gra komputerowa?

A ja dalej nie wiem co to jest.
      • liisa.valo Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:30
        Ja też. Dobrze, że ty też, to nie czuję się tak calkiem głupio :)
      • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:30
        No właśnie chodzi o to ,ż ja też nie wiem. Może Kontik wytłumaczy.

Ja wiem, że to jest jakaś wielka skomplikowana i ważna maszyna i do tego się
        zabawnie jak dla mnie nazywa.
        • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:35
          Nie jestem fizykiem molekularnym, ale troche moge napisac :)

Wiec jest to taka dluga rura w ksztalcie dwoch okregow, jeden z nich
          ma 27km dlugosci. No i w tej rurze rozpedza sie dwie wiazki neutronow
          do predkosci swiatla (prawie). No i te wiazki sie ze soma maja
          zderzyc i zasymulowac to co sie dzialalo w czasie wielkiego wybuchu..
          • liisa.valo Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:40
            I w tej rurze siedzi 300 Polaków?
            • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:41
              NIeee... nasi rodacy przygladaja sie tej rurze :)
            • vicious.circle Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:41
              I pchają cząsteczki, żeby rozpędzić je do odpowiedniej prędkości :P
              • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:44
                Tam jest od groma naszych doktorantow i informatykow :)
                • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:48
                  Nie chciałabym siedzieć na końcu tej rury. Czułabym się jak wyginięty dinozaur.
                  • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:50
                    Powiedzmy, ze okrag przewaznie nie ma konca :P
                    A jesli mialoby sie to stac co czasami sie czyta w sieci to i tak
                    tego nie zauwazymy.. :)
                    • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:53
                      Napisałeś rura tom się zasugerowała. No powiedzmy, że u wylotu ;)
                      • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:57
                        No rura ale zwinieta w okrag :) wylotu tez nie ma :P
                        • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:03
                          Aa teraz to ja to widzę :)) Pączek wiedeński taki znaczy się! :))
                          • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:04
                            Dokaldnie :) Jestem dumny z Ciebie.. Chcialam dac taki wlasni
                            eprzyklad, ale pomysalem, ze mnie Neko kopnie za robienie sobie jaj z
                            kobiet :P
                            • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:09
                              A tak, za obopólnym przyzwoleniem z jaj zrobiliśmy sobie pączki :)

Ja się Neko nie boję, a kiedy trzeba sama zawalczyć potrafię i na traktor
                              wskoczyć też ;)

ale tu akurat pączek mi pasował, choć zawsze mogłam powiedzieć, że jak opona
                              prawda ;)
                              • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:11
                                No jak juz to raczej dentka :) Bo opona jest orwarta zjednej strony:P
                                A Neko jest fajna tylko ma tendencje do szybkiego obrzania sie za
                                niewygodne pytania :P
                                • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:14
                                  Masz rację dętka ! przegapiłam otwór na felgę :)

A Neko może sie wcale nie obraża, może to tylko taka jej kobieca przekora ;))

(oj jak zaraz po głowie dostanę) ;))
                                  • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:16
                                    Obronie Cie wlasna meska piersia przed przekora Neko :)
                            • 8n Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:26
                              mi ostatnio rzyjaciel wytlumaczyl ze paliwo i benzyna to jak owoce i jabłka
                          • liisa.valo Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:12
                            Czy pączek wiedeński to jest oponka?
                            • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:15
                              Nie, to jest dentka.. ewentualnie pelna opona.. czyli taka, ktorej
                              sie nie dmucha :P
                            • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:16
                              To taki bardziej ptyś w kształcie wielkiego zderzacza hadronów
                              • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:18
                                Raczej eklerka :P
                                • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:20
                                  EEEE Eklerka?

nieee właściwie to ptyś też nie bo pączki te zdaje się robi z ciasta parzonego
                                  smażonego, a pojemniczki na ptysie i eklerki się piecze. :)
                                  • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:22
                                    Ale ptysie bywaja tez podluzne i nie okragle
                                    • liisa.valo Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:24
                                      Coś ty... Ptyś podłużny to eklerka... Akurat - ekskjuz mi, ja się na słodyczach
                                      i wypiekach znam :) Ptyś jest only okrągły.
                                      • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:27
                                        Na Slasku ptysie byly podluzne a nie okragle :P
                                    • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:25
                                      To chyba u Was ;P

Nasze rodzime, jedynie słuszne ptysie są okrągłe :) (swoją drogą ptysia to ja z
                                      15 lat nie jadłam)

A tu w różnicach między eklerkami, ptysiorami i zderzaczami chodziło mi o sposób
                                      przygotowania smażenie/pieczenie a nie kształt :)
                                      • liisa.valo Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:29
                                        E, ale ja ptysie robię tak samo jak eklerki, tylko inny kształt szprycą wyciskam...
                              • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:18
                                O!

www.urbanscy.pl/oferta/51m.jpg
                            • gapuchna Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:19
                              Pączek wiedeński moze nie jest oponką, ale przyczynia się do powstawania takowych!
                              • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:22
                                gapuchna napisała:

> Pączek wiedeński moze nie jest oponką, ale przyczynia się do powstawania takowych!

Gapuchna toż to piękne i prawdziwe, mottem moim powinno być, od momentu kiedy
                                brat przykleił mi na lodówce foto Pana Bibendum (ludzika Michelin)
                                • gapuchna Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 19:06
                                  No i chciałam błysnąć super fotką takich ślicznych oponek brzusznych, pupćnych i
                                  biodrowatych....ale nie umiem zdjęcia wkleić:)))
                                  To dopiero brak podstawowych umiejętności!
                                  • stedo Chcesz, mówisz, masz... 19.09.08, 23:17

fotoforum.gazeta.pl/2,1.sfhtml
                                    Dodawanie zdjęć - galerie fotografii, Wasze zdjęcia | Gazeta.pl
                                    Wystarczy umieć czytać i postępować jak każą.Ja też niedawno nie umiałam, ale
                                    jak poczułam potrzebę nauki to nie było problemu z przyswojeniem wiedzy;)
                              • liisa.valo Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:22
                                Kurna, nie, oponki to są takie ciacha okrągłe, taki jakby wężyk w kółko
                                zrobiony, takie co się smaży jak pączki.
                                • wilowka Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:29
                                  Oponki są gładkie na brzegach, a pączki wiedeńskie mają karbowane brzegi,
                                  przysmażone ciasto a w środku tego ciasta, pod przysmażoną skorupką mają takie
                                  napowietrzone dziurki. We w środku też mają dziurę.

I zgadzam się ze ptysie i eklery się piecze :)
              • liisa.valo Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 17:45
                Właśnie tak to sobie wyobrazałam :)
          • 8n Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:30
            kontik_71 napisał:

No i w tej rurze rozpedza sie dwie wiazki neutronow
            > do predkosci swiatla (prawie). No i te wiazki sie ze soma maja
            > zderzyc

to one sie jescze nawet nie zderzyly a juz afera?
    • vicious.circle LHC to: 19.09.08, 17:35
      pl.wikipedia.org/wiki/LHC
      • vicious.circle Re: LHC to: 19.09.08, 17:38
        cosmicvariance.com/wp-images/LHC_arial.JPG
    • bertrada Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:08
      Bo jak zwykle nadali temu polską nazwę, która ma być dosłownym tłumaczeniem
      nazwy angielskiej. Dlatego brzmi tak głupio i dziwacznie, że na pierwszy rzut
      oka albo ucha można pomyśleć, że to jakaś nazwa kiczowatej gierki albo
      opowiadanka. Albo że ktoś sobie jaja robi.
      • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:09
        jaja za 6 mld Euro :P
        • bertrada Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:23
          No ale sam przyznasz,że polskie nazewnictwo jest dziwne. Ja się spotkałam np z
          nazwaniem touch pada gładzikiem. I to w branżowym serwisie, gdzie były podawane
          charakterystyki laptopów. ;)
          • kontik_71 Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:25
            Bo w Polse jest czasami tendencja do tlumaczenia nazw, tak jak u
            Francuzow.. A u nich to jest prawo i obowiazek..
            • bertrada Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:27
              I niech sobie będzie, tylko niech się tym zajmą jacyś eksperci od polonistyki i
              niech temu dadzą jakąś sensowną nazwę.
      • milleniusz Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:21

> Bo jak zwykle nadali temu polską nazwę,

Dokładnie. Nawet miałem o tym napisać, ale sobie pomyślałem, że nie będę stękał,
        bo ciągle tu tylko stękam. :D

Z tym, że "collider" to nie bardzo dosłownie jest zderzacz, bo "collision" to
        jednak nie zderzenie. Nie mamy czasownika "kolizjować" stąd ten problem chyba.
        • bertrada Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:25
          Kiedyś podobno była batalia o polską nazwę interface'a. Jak padła propozycja
          międzymordzie to został interface.
          • milleniusz Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:27
            No ale akurat "gładzik" jest fajny. :) Choć trochę śmieszny. I tak jak wspomniał
            Kontik - gdzie indziej jest lepiej (albo gorzej, zależy jak patrzeć). Był
            jeszcze manipulator drążkowy, pamietam.
            • bertrada Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:31
              A co to był ten manipulator drążkowy, bo nijak nie mogę skojarzyć?
              • milleniusz Re: Czy tylko ja myślałam 19.09.08, 18:34

> A co to był ten manipulator drążkowy, bo nijak nie mogę skojarzyć?

Dżojstik. Albo joystick. W sumie jakby przetłumaczyć dosłownie jako radosna
                pałeczka, to byłoby nawet lepiej niż zderzacz hadronów. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka