qw994 18.07.09, 08:52 Ja właśnie pochłonęłam "Zew Cthulhu" - rewelacja. Polecam fanom horroru :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forumowicz_pospolity Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 10:24 od 20 lat poczesne miejsce w biblioteczce zajmuje:) nie wiem czy masz wersje ze słowem wstepnym na temat autora to był dziwak, człowiek dreczony przez demony z wnetrza głowy piszac te rzeczy pisał co go boli w pewnym sensie a nie tylko tworzył za biurkiem poczytaj też Roberta E Howarda jak nie czytałas, podobny styl, niepowtarzalny wciagajacy klimat no i neurotyczna osobowosc też Odpowiedz Link
qw994 Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 10:40 Mam wersję ze słowem wstępnym :) A "Conany" przeczytałam wszystkie trzy :) Rzeczywiście Howard i Lovecraft byli trochę do siebie podobni - życiowi outsiderzy i nieudacznicy, a fantazja i talent - niebywałe. Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 23:25 qw994 napisała: > Mam wersję ze słowem wstępnym :) > A "Conany" przeczytałam wszystkie trzy :) jeszcze są takie fajne opowiadania wydane w formie zeszytów Bogowie Bal-Sagoth Płomień Assurbanipala > Rzeczywiście Howard i Lovecraft byli trochę do siebie podobni - życiowi > outsiderzy i nieudacznicy, a fantazja i talent - niebywałe. > Odpowiedz Link
i.nes Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 12:33 Cthulhu F'thagn :) PS: A Willowka ma książkę, dzięki której umiałaby go wydziergać! Odpowiedz Link
maria.ludwika Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 14:02 o mamo, chcę takie!!!! czytałam ;) bardzo fajnie Michel Houellebecq pisał o nim, polecam, polski tytuł "Przeciw światu", takie esejowate. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 14:21 Wstyd się przyznać, ale nie :) Teraz to sięgnę na pewno. Na razie czytam literaturę skandynawską z biblioteki, jak leci, po kolei opróżniam półki. I tak sobie myślę, że te sagi to są do niczego, natomiast specyfika Skandynawii stwarza cudny grunt pod takie mroczne ponure kryminały :) Poza tym przez wakacje zamierzam machnąć Jeśli zimową nocą podróżny - kocham tę książkę, nawet miałam swoją, ale ktoś mi podpieprzył, a właściwie ja na wieczne nieoddanie pożyczyłam. Odpowiedz Link
i.nes Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 14:24 liisa.valo napisała: > te sagi to są do niczego Sięgnij więc po coś naprawdę skandynawskiego :) Polecam "Kradnąc konie" Pettersona. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 14:34 Sięgnę. A literatury Sagowatej nie lubię chyba po prostu :) Za to te wszystkie skandynawskie kryminały są świetne. Tak cudnie mroczne, ponure i dołujące. Mniam! :D Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 14:53 No, ba, Mankell i Wallander wymiatają. I mój ukochany Stefan, którego ZABILIIIIIIIIII, DRANIE, ZABILIIIIIIIIIIIIII................ To znaczy, ja wiem, że sam się zabił, ale się nie godzę! To tamci ZABILIIII... Mój Stefan w kurteczce z futrzanym kapturkiem. Barman ma taką samą :D :) A z innych kryminałów to kanieszna - tak na szybko z moich zapisków Książki przeczytane i do przeczytania - Karin Fossum, Liza Marklund, Anne Holt, Edwardson, Nesser, Theorin. Teraz czytam Księżyc z lodu Wagnera - fińska rzecz, akcja w Turku się dzieje. A tak w ogóle to Hamsuna kocham. Odpowiedz Link
maria.ludwika Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 14:58 liisa.valo napisała: Karin Fossum, Liza Marklund, Anne Holt, > Edwardson, Nesser, Theorin. Łe, to my pokrewne dusze chyba som. Najbardzej lubię Fossum i Marklund :) a Nesser - kto zacz? jaką tematykę podejmuje, się znaczy? Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 15:08 Jeszcze tylko chciałam Leenę Lehtolainen dorzucić do tej puli, Finkę, której książek nie mogę dorwać. Ale dorwę, bo niedawno Słowo - Obraz - Terytoria ją wydały :) Fossum też uwielbiam, chociaż mam wrażenie, że ona ciągle jest w Polsce za mało znana, zasługuje na więcej :) A Nesser - czytałam jego na razie tylko Karambol - z tego co można na tej podstawie wywnioskować to kryminały z takim psychologicznym zacięciem - studium zbrodni :) Karambol jest o gościu, który spowodował wypadek samochodowy, zabił człowieka i zwiał z miejsca wypadku. No, i zaciera ślady tej zbrodni, wplątuje się w coraz bardziej skomplikowaną sieć kłamstw i oczywiście po piętach depcze mu dzielny detektyw Van Veeteren i komisarz Reinhard, przy okazji trafiając na trop jeszcze innej zagadki kryminalnej. Dość zręcznie napisane, z takim psychologicznym zacięciem trochę. On wydał jeszcze dwie książki, tzn. w Polsce wydano jeszcze dwie, ale ktoś je wypożyczył. Niemniej mam dobre układy w bibliotece i Pani obiecała, że jak tylko wrócą, to mi je schowa pod ladę :) Odpowiedz Link
maria.ludwika Re: Czytał ktoś Lovecrafta? 18.07.09, 15:11 Dzięki! poszukam w Empiku, bo dziś idę. Odpowiedz Link
keltoi Ależ oszczywiście! 20.07.09, 23:07 ... bo to raz.. ;) Lovecraft jest świetny na samotne wieczory. Odpowiedz Link