Dodaj do ulubionych

Zima_technologiczne zacofanie

16.02.10, 12:33
Z racji wykonywanego zawodu dużo jeżdzę po Warszawie i obserwując
walkę ze śniegiem w stolicy doszedłem do wniosku że tak zacofanej
spółdzielni jak Na Skraju w Warszawie nie ma.Do odśnieżania używana
jest tylko szufla wykonana ze sklejki wynaleziona w ubiegłym
wieku.Jest co prawda jeden duży traktor z pługiem który czyni więcej
złego jak dobrego - powinien odgarniać śnieg w tym czasie gdy więcej
pojazdów wyjedzie z parkingówa nie bardzo rano skutecznie
utrudniając wyjazd .Osoba prowadząca ten pojazd bardziej nadaje się
do orania pola niż do wymagającej inteligencji operacji odśnieżania
osiedlowych uliczek.Pytam czy tak bardzo trudno jest kupić kilka
uniwersalnych traktorków które w zimę odśnieżą a latem skoszą
trawę.Myślę że nie potrzeba specjalnego geniuszu i nadprzyrodzonych
zdolności organizacyjnych aby podjąć taką decyzję i zakończyć tą
niewolniczą pracę z nieśmiertelną szuflą i ruszyć trochę do Europy
wychodząc z tego technologicznrgo zaścianka
Obserwuj wątek
    • trelek-morellek Re: Zima_technologiczne zacofanie 16.02.10, 15:18
      nareszcie ktoś poruszył temat bardzo aktualny i dotkliwy, Odśnieżone przez
      gospodarzy tylko dojścia do budynku i przystanku. Zadnego ciągnika nie
      widziałem, Drogi osiedłowe nie odśnieżane.Jedyny sprzęt to łopaty. Gdyby to sam
      zarząd odśnieżał to pewnie by i sprzęt się znalazł, ale przecież tą pracę
      wykonują inni.
      • sape5 Re: Zima_technologiczne zacofanie 16.02.10, 15:40
        Zgoda co do zacofania technologicznego. Ciągnik jest i nawet czasem, gdzieś przejedzie - efekt każdy widzi: śnieg przygładzony, usypane pryzmy na dojściach do klatek, zasypane samochody LEGALANIE parkujące.
        Wróble ćwierkają, że traktorzysta odśnieża gdzie chce (lub jak się z kimś dogada). Tajemnicą zarządu jest co robią teraz pracownicy grupy zieleni, bo tych Panów w akcji zima to chyba najstarsi ludzie nie widzieli. To jest kupa pieniędzy na ich etaty, paliwo, utrzymanie ciągnika, administratora, kierownika, prezesa itd.
        Skandaliczny stan nawierzchni kończy się zniszczonymi samochodami: urwane nadkola, zniszczone tłumiki itp. Ludzie mają problem z poruszaniem. Ciekawe ile wniosków o odszkodowanie zostało złożonych przeciw spółdzielni, o jakie kwoty ludzie występują. Skala, sądząc z ilości walających się urwanych elementów samochodów jest pewnie duża.
        Nic to, rada nadzorcza i tak znajdzie podstawę do wysokich nagród za dobrą pracę.
    • kryst123 Re: Zima_technologiczne zacofanie 16.02.10, 22:03
      Mieszkam na Nugat 8 (V enklawa), odcinki które odśnieża nasz Pani Dozorczyni są
      zawsze bardzo sumiennie i na czas odśnieżone. Niestety dojście do skrzyżowania
      Rosoła z Nugat nie były odśnieżane od początku opadów śniegu. Jest to teren
      spółdzielni za który odpowiada ktoś inny nie nasz Pani Dozorczyni. Kto powinien
      odśnieżyć nie wiem. Wiem natomiast że administratorem Naszej enklawy jest Pani
      AW i to na niej spoczywa obowiązek dopilnowania aby wszystko było w porządku.
      Niestety ta Pani cierpi na nieuleczalną niechęć do odwiedzania terenu jej
      podległego. To wiem od dawna. Kilkakrotnie zwracałam się do Prezesa, także na
      zebraniach i co usłyszałam "że się czepiam, a oprócz mnie nikt nie ma
      zastrzeżeń". Może jednak ktoś jeszcze ma? Z dojścia do skrzyżowania korzysta
      bardo wiele osób (pewnie większość z naszej enklawy) i albo Pani administratorka
      znów nie raczyła być na osiedlu, albo uznała że nawet ten dyżurny traktor nie
      musi tam przejechać, niech ludzie nogi wykręcają. Ponieważ dziś właśnie o mało
      co nogi nie skręciłam to jeżeli jutro do południa nie zrobią z tym porządku to
      wzywam straż miejską i niech wrypie mandat (z wielką przyjemnością podam jej
      dane personalne). Proponuję aby wszyscy zaczęli wzywać Straż Miejską to może
      zmusimy pracowników administracji do solidnej pracy. Zacznijmy to egzekwować,
      przecież to my im płacimy pensje a nie oni nam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka