Dodaj do ulubionych

Czerwoniak

IP: 217.153.131.* 14.02.04, 12:50
"Czerwoniaki", czyli chyba najstarsze budynki z cegieł na północnym
Ursynowie, jak wiadomo są dwa. Na temat tego pierwszego o adresie Barwna 8
(swoją droga ciekawy adres i numer domu, przy tej ulicy, a raczej jej
pozostałościach nic więcej nie stoi), no więc o nim wiadomo wiele - słynny
sklep, sprzedaż trunków, itd. (patrz na tym forum). Ale co z tym drugim,
czyli po przeciwnej stronie Romera? Co tam jest - było? Ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Czerwoniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 15:29
      W '80 byl tam chyba komisariat MO, a teraz nie wiem.
    • Gość: sld-pzpr Re: Czerwoniak IP: *.acn.pl 14.02.04, 16:04
      a co chcesz tam rstauracje czy inny dom uciech publicznych załozyć?
      • Gość: Olaf Re: Czerwoniak IP: 62.233.164.* 15.02.04, 08:33
        Dom po drugiej stronie to ul. Pieciolinii 9. Nigdy nie było tam komendy -
        znajdowała się w bloku obok Pięciolinii 7.
        Co tam kiedyś było nie wiem.
        • Gość: loczki Re: Czerwoniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 18:57
          w tym czrewoniaku przy pieciolinii mieszkala kiedys znajoma mojej babci..
          baaardzo dawno temu. kiedys byly tam balkony.. no i jak ta kobieta raz chciala
          na ten balkon wyjsc to balkon polecial na dol:)

jakis czas temu cos jeszcze tam bylo w tym budynku.. kolo 1 stala kolejka
          robotnikoow po wyplate:)
          • Gość: sldpsl Re: Czerwoniak IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.04, 00:38
            Mam nadzieję, że nic jej się nie stało - w końcu dom niewysoki. Tak serio, to
            ciekawe, czy go zburzą - bo obecnie coraz bardziej popada w ruinę. Acha - i
            dziękuję za wyjaśnienia, moją ciekawość odnośnie tego (bez wątpienia starszego
            niż okoliczny Ursynów) miejsca można uznać za zaspokojoną. Jedno tylko jeszcze
            gnębią ją 2 pytania - skąd się w ogóle te dwa czerwoniaki wzięły i - co może
            ważniejsze - jakim cudem udało się im i kikutowi ulicy Barwnej przetrwać budowę
            Ursynowa z płyt? Stojące jeszcze przed 1989 zabudowania na tym samym osiedlu
            (Jary), koło cukierni między Wiolinową a Puszczyka nie przetrwały (poza samą
            cukiernią, na której - o ile pamiętam - jeszcze w latach '80 wisiał adres z
            nazwą ulicy Jagiełły. (dziś ta ulica jest w... Ursusie)
            • rubeus Re: Czerwoniak 17.04.04, 08:32
              najwidoczniej budynki były przydatne...
              A co do ich pochodzenia - mogą to być najprawdopodobniej
              pozostałości po osiedlu /zapleczu/ dla pracowników Wyscigów Konnych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka