Dodaj do ulubionych

Likwidacja DOMU SZTUKI???

26.05.10, 22:44
W biuletynie spoldzielni Jary wydanym przed walnym zgromadzeniem znalazly sie
takie zdania:
„Z dniem podjęcia prac rozbiórkowych budynku usytuowanego na działce nr ew.
51/2 z obrębu 1-10-08 Spółdzielnia zaprzestaje działalności społecznej,
oświatowej i kulturalnej
prowadzonej dotychczas w obiekcie przy ul. Wiolinowej 14 w „Domu Sztuki”.

W planowanej inwestycji nie przewiduje się odtworzenia „Domu Sztuki”, który
generuje z roku na rok straty sięgające kwot 600 tys. zł rocznie. Odtwarzanie
powierzchni w dotychczasowym wymiarze pociągnęłoby za sobą konieczność
znacznego zmniejszenia zysku z inwestycji o około 15 000 tys. zł. Inwestowanie
takiej sumy w nierentowny podmiot nie znajduje uzasadnienia. Odbudowa „Domu
Sztuki” nie jest też wskazana w sytuacji bliskiej budowy dzielnicowego domu
kultury przez Urząd m. st. Warszawy Dzielnicy Ursynów."

Tak po prostu - nierentowne trzeba rozwalic i zbudowac rentowne... Chyba pojde
na to walne zebranie, bo zgroza powialo...
Obserwuj wątek
    • edytake1 Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 27.05.10, 00:38
      pytanie: jak często odwiedzasz dom sztuki?
      • michulanka Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 27.05.10, 12:17
        edytake1 napisała:

> pytanie: jak często odwiedzasz dom sztuki?

odpowiedz: moje dziecko i wiele znanych mi dzieci uczeszcza tam co tydzien na
        zajecia, i przynajmniej raz w miesiacu na koncerty.

A Ty jak czesto odwiedzasz Muzeum Narodowe?

• tommen Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 22.06.10, 19:33
        jak często odwiedzasz Kraków ?
        • michulanka Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 23.06.10, 14:49
          tommen napisał:

> jak często odwiedzasz Kraków ?

A co? Maja Krakow zburzyc???
    • areck Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 27.05.10, 14:25
      Skandal!
      Dla mnie to symbol, wspomnienie dzieciństwa.
      Początek romansu z X muzą.
      Dyskusyjny klub filmowy...
      Ech.
    • michulanka Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 08.06.10, 16:27
      forum.gazeta.pl/forum/w,752,112430467.html
    • michulanka Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 26.06.10, 00:21
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8061664,Bloki_zamiast_Domu_Sztuki_na_Ursynowie_.html
      • barbaram1 Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 04.07.10, 00:43
        Jedyne miejsce na Ursynowie, gdzie jest scena teatralna i gdzie odbywają się
        spektakle. Na przedstawieniach pełne sale ludzi, bilety bardzo ciężko kupić.
        Wiele bardzo ciekawych, tanich lub wręcz darmowych przedstawień dla dzieci.
        Szkoda! Szkoda! Szkoda!
      • michulanka Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 27.09.10, 14:57
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8428437,Czy_Dom_Sztuki_na_Ursynowie_ocaleje__Zbierali_podpisy.html
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 27.09.10, 20:49
          Konie kują, tow. Guział podstawia łapę. "Uruchomił" nocne metro, "ocalił" Kopę Cwila, teraz uratuje i Dom Sztuki.
          • fajnypodroznik Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 09.10.10, 01:37
            gdyby tow. Guział żył w innej epoce zapewne nie doszło by do rozbiorów.
    • bmk13 Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 06.07.10, 21:34
      Ok, szkoda. Ale mam pytanie: kto utrzymywał Dom Sztuki przy życiu? Tzn kto
      finansował jego działalność? Bo chyba nie gmina...
      • domsztuki Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 22.07.10, 15:58
        Działalność programową, czyli koszt organizacji zajęć artystycznych,
        edukacyjnych oraz spektakle teatralne, koncerty i seanse filmowe
        finansuje Dzielnica Ursynów (gmina Ursynów nie od kilku lat) lub
        bezpośrednio m.st. Warszawa.
        Zajęcia tzw komercyjne czyli głównie warsztaty taneczne finansują
        uczestnicy zajęć - te zajęcia generują wpływy do kasy spółdzielni z
        tytułu opłat za wynajem sal.
        SMB "Jary" pokrywa koszt utrzymania budynku, w którym oprócz Domu
        Sztuki działają także liczne lokale użytkowe.

Pozdrawiamy Dom Sztuki
    • rogels Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 10.10.10, 22:21
      Hmmm rozwijając rozumowanie władz spółdzielni należy zlikwidować wszystko co nie przynosi zysku. Podrzucę kilka pomysłów : zlikwidować parki , trawniki, ogródki jordanowskie. Wszędzie tam da się wyciągnąć sporo dutków od deweloperów. Każdy większy kawałek wolnej przestrzeni zabudować to będzie zysk że ho ho. To, że dzieciaki będą się bawić na ulicach to ich nie obchodzi liczy się kasa i basta.
    • silvio1970a Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 14.10.10, 08:50
      do domu sztuki mam stosunek ambiwalentny ale tylko z tego względu że mam blisko, więc wygodnie było szczególnie z małymi dziećmi korzystać z oferty "kulturalnej" tej placówki. Przekonany jestem że gdybym mieszkał jakieś 500 nabrałbym już odpowiedniej, obiektywnej perspektywy. Myślę że jedyną szansą ratunku dla tej instytucji jest wpisanie samego obiektu jak i jego działalności na listę zabytków kultury i stworzenie tam czegoś w rodzaju skansenu epoki Gierka. Trzeba by oczywiście spółdzielni zapłącić jakąś rekompensatę bo nienormalne jest by jej członkowie (ja nim nie jestem) finansowali coś z czego korzystają (tu mam wątpliowości) wszyscy mieszkańy dzielnicy i nie tylko.

Jedyną działalnośc misyjjną prowadzi tam de facto człowiek prowadzący komercyjną wypożyczalnię filmów DVD, któej oferta bije o niebo wszystkie Beverly Hills itd. ALe dziwnie jestem spokojny że on akurat sobie poradzi.

Wolałbym żeby na Ursynowie powstał jeden ale porządny w sensie architektury i ofert obiekt- finansowany jak najbardziej przez dzielnicę.
    • osiedle313 Re: Likwidacja DOMU SZTUKI??? 16.11.10, 18:42
      Szanowni Państwo, nauczyliśmy się jak dobrze i wygodnie można żyć z kultury - i z kulturą można też być wybranym do samorządu, a wtedy można mieć wpływ na wydawanie pieniędzy spółdzielców Osiedla JARY, ale też ursynowskich podatników. Postawę taką prezentuje Nasz Ursynów i pielęgnuje wizerunek Domu Sztuki jako miejsca tak wyjątkowego, że trzeba siły wyborów samorządowych, aby go bronić na wszystkich frontach (ale przed czym? może Nasz Ursynów odpowie). W ulotkach wyborczych nie ma ani jednego zdania o tym, że Dom Sztuki na Jarach w którym dominuje obecnie sklep mięsny, pralnia, gospoda bankietowa jest własnością prywatną, spółdzielczą, konkretnie SMB Jary, a nie prywatną pracowników tam zatrudnionych obecnych i byłych. Były pomysły, aby go sprzedać, ale właściciele spółdzielcy nie chcą, a kulturę pielęgnują w różnych klubach, kinach , teatrach, muzeach, galeriach...
      Dobrze by zapytać pracowników sklepu mięsnego, jak i zatrudnionych w Domu Sztuki pracowników czy zamierzają się sprywatyzować, a jeżeli tak to jak. Na razie właścicielami Domu Sztuki są spółdzielcy, a najbliższe walne zgromadzenie SMB Jary, mam nadzieję, sprecyzuje program kultury, która chcą sfinansować zainteresowani.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka