Dodaj do ulubionych

Złoty Żuraw

21.06.04, 17:20
Czy ktoś się orientuje - które budynki dostały nagrody w tegorocznym
konkursie? Wygrał Zielony Nugat SIM Ursynów?
Obserwuj wątek
    • lewe_oko Re: Złoty Żuraw 22.06.04, 10:39
      Widzę, że nikt nic nie wie... Mam nadzieję, że dowiem sie z Pasma. Jak je
      gdzieś znajdę, bo ostanio o to trudno :-(
      • Gość: jaa_ga Re: Złoty Żuraw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 14:22
        1. Złoty Żuraw - Zielony Nugat - SIM Ursynów
        2. Srebrny Żuraw - KEN 103 - EDBUD i Jary
        PS. Pasmo ma poważne kłopoty finansowe, dlatego drukuje coraz mniej.
        Grozi mu plajta.
        Pozdrawiam
        • lewe_oko Re: Złoty Żuraw 22.06.04, 18:21
          Czyli tak jak myślałam... Złoty
          żuraw mnie nie dziwi, choć nie jest to wybitna architektura, a raczej poprawna
          mieszkaniówka... Ale niestety na Ursynowie nie powstają perełki
          architektoniczne :-( Natomiast KEN 103... no cóż. I przy okazji mam pytanie,
          czy kapituła tego konkursu bierze pod uwage Kabaty? Jakos nie kojarze, żeby
          kiedyś wygrał jakiś budynek stamtąd... A może Kabaty nie podobają się jurorom -
          co zresztą nie było by całkiem od rzeczy ;-) W przyszłym roku murowanym
          zwycięzca jest wg. mnie Vita Park Jemsów, chyba pierwszy tej klasy budynek na
          Ursynowie... A może drugie zajmie rezydencja Renoir? Chyba ze była brana pod
          uwage w tegorocznym plebiscycie.
          • lewe_oko Re: Złoty Żuraw 22.06.04, 18:30
            Sprawdziłam na stronie Pasma i masz złe informacje Jaago. Oto cytat:
            "W kategorii budynków mieszkalnych wielorodzinnych I miejsce i statuetkę
            Złotego Żurawia 2003 otrzymał DOM DEWELOPMENT za swoją inwestycję METRUM przy
            Al. KEN, obok stacji metra „Stokłosy”. Nagrodzonymi są także projektant: PIP
            DANPROJEKT oraz wykonawca- WARBUD.

Komisja przyznała także dwa drugie miejsca w tej kategorii. Srebrny Żuraw 2003
            przypadł Przedsiębiorstwu Dewelopersko- Budowlanemu „EDBUD” wykonawcy obiektu
            przy Al. KEN 103. Projektantem inwestycji jest PRO Witaszewscy, zaś inwestorem
            Spółdzielnia Mieszkaniowo- Budowlana „JARY”

Drugą statuetkę Srebrnego Żurawia otrzymała Spółdzielnia Inwestycji
            Mieszkaniowych „URSYNÓW” za budynek przy ul. Nugat 5 a. Projektantem tego
            obiektu jest Grażyna i Włodzimierz Witaszewscy, zaś wykonawcą wielokrotnie już
            nagradzany w Konkursie – BUDIMEX- DROMEX.

W kategorii budynków użyteczności publicznej I miejsce i statuetkę Złotego
            Żurawia 2003 przyznano obiektowi Krajowej Izby Rozliczeniowej przy ul.
            Pileckiego. Warto zaznaczyć przy tej okazji, że budynek siedziby KIR sąsiaduje
            z laureatem Srebrnego Żurawia 2001- budynkiem Viking House. Projektantem
            inwestycji tegorocznego laureata jest FBT Pracownia Architektury i Urbanistyki,
            zaś wykonawcami budynku są :Almides Sp.zoo i UNIBUD BEP sp.zoo.

Srebrny Żuraw 2003 przypadł w tej kategorii Przychodni Lekarskiej NOVUM SJ przy
            ul. Bocianiej 13. Ten pięknie otoczony zielenią budynek zaprojektował Andrzej
            Kiciński, a wznosiła go ALPINE MAYREDER Polska sp.zoo.

Trzecie miejsce na „pudle”, a więc Brązowy Żuraw 2003 Komisja przyznała Wyższej
            Szkole Ekonomiczno- Informatycznej za siedzibę uczelni przy ul. Stokłosy 3.
            Autorem projektu budynku jest Firma Architektoniczno- Budowlana ARCHBUD, a
            wykonawcą –PPU BAWMAT sp.zoo.

W ubiegłej edycji po raz pierwszy wprowadzono nagrodę Żurawia Specjalnego.
            Nagradza się nim nie pojedynczą inwestycją a takie, które stanowią ciekawy
            zespół zabudowy. Rok temu to specjalne wyróżnienie przypadło Spółdzielni
            Inwestycji Mieszkaniowych „Ursynów” za atrakcyjną zabudowę „Wschodniej Ściany”
            Alei Komisji Edukacji Narodowej.

W obecnej edycji Żuraw Specjalny przypadł Szkole Głównej Gospodarstwa
            Wiejskiego za imponującą zabudowę kampusu uczelni, którego głównym projektantem
            jest Stanisław Fijałkowski. Na marginesie dodajmy, że to nie koniec inwestycji
            SGGW, należy zatem przypuszczać, że kolejne wyróżnienia w Konkursie jeszcze
            przed Uczelnią."

Pytałam przedtem na forum, bo do tej pory nie wiedziałam o istnieniu tej strony
            w Internecie. I cofam to, co pisałam - były wyrózniane domy z Kabat. to także
            napisane jest w artykule.

• Gość: Metrumowicz Re: Złoty Żuraw IP: *.matrix.pl 23.06.04, 17:29

Fajnie jest mieszkac w najladniejszym bloku na Ursynowie.
              zapraszam do galerii na www.metrum.net
              • Gość: okarynka Re: Złoty Żuraw IP: *.chello.pl 23.06.04, 20:05
                Czy blok najładniejszy? Hm... Jakoś mnie nie zachwyca, ale nie widziałam go
                jeszcze ze wszystkich stron. Jedno wiem, dziś miałam przyjemność dojrzeć
                dwupoziomową galeryjkę handlową przy wyjściu z metra. Się podobała.

Ale nie o tym chciałam.
                Fantastyczny pomysł z tą stroną mieszkańców. Świetna metoda poznawania i
                integracji z sąsiadami w dzisiejszych czasach, gdy żyjemy obok siebie i często
                się nie znamy.
                Jak powstała? Kto był jej inicjatorem? Czy jest rezultatem wcześniejszych
                spotkań mieszkańców (np. jakieś zebranko administracyjne)? No i czy sąsiedzkie
                kontakty wirtualne przenoszą się do realu (chyba tak, bo widziałam na forum
                jakieś plany grillowania na patio, itp.)?
                Metrumowiczu, opowiesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka