blue_bibiana
17.11.13, 12:53
Witajcie Dziewczyny. Mam pytanie, czy któraś z Was lub ktoś z Waszych znajomych stosował dietę FENOTYPOWĄ i jakie miał efekty?
Od kilku lat mam problemy gastryczne polegające na (ogólnie mówiąc) złym trawieniu, odbijaniu się po jedzeniu, wzdęciach itp. "przyjemnych" dolegliwościach.Jestem też stale głodna mimo regularnych posiłków i bardzo utyłam. Moja p.doktor zasugerowała, że mogę mieć tzw. NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ na niektóre produkty.Dała mi skierowanie na USG i gastroskopię i okazało się, że mam stan zapalny błony śluzowej żołądka.Zaleciła stopniową eliminację spożywanych produktów i okazało się, że jak nie jem chleba i niczego z mąki, nie piję mleka i nie jem niczego co jest z mleka - to nieprzyjemne objawy powoli ustępują ale waga nie spada ani trochę.
Dowiedziałam się, że w klinice "Vimed" w Warszawie i w Krakowie robią testy na 200 produktów nietolerancji pokarmowej i opracowują indywidualną dietę FENOTYPOWĄ, która (podobno) nie tylko leczy przewód pokarmowy ale też pomaga rewelacyjnie schudnąć.To jednak kosztuje kupę kasy, stąd moje pytanie.
Będę wdzięczna za poważne odpowiedzi, bo dla mnie nie jest to powód do żartów.Pozdrawiam.