gt4 15.01.14, 16:19 Mieszkańcy proponują i wskazują rozwiązania architektoniczne związane z przebudową Tesco (Inwestor publikuje tylko jeden obrazek galerii od trzech lat, proponujemy więcej:-) Wizualizacja Tesco Kabaty_mieszkancy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thorndike Można inaczej 21.01.14, 21:04 Świetny (kontr)pomysł. Z przedstawionych przykładów jasno wynika, że w miejscu "blaszanej budy" Tesco może powstać obiekt kojarzący funkcje komercyjne i rekreacyjne w rozsądnych proporcjach, respektujący i współgrający z wyjątkowym sąsiedztwem, jakim jest rezerwat przyrody - Las Kabacki. Mieszkańcy Kabat i całego Ursynowa powinni czynnie wspierać inicjatywę ucywilizowania obecnego projektu inwestora, który już w założeniach rozmija się z otoczeniem, realiami dzielnicy i trendami w architekturze wielkopowierzchniowych obiektów komercyjnych. Przykładem odmiennego, bardziej cywilizowanego rozwiązania jest choćby projekt Galerii Wilanów. Czy pismo (pod podanym linkiem) zostało przekazane władzom dzielnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
gt4 Re: Można inaczej 21.01.14, 23:49 Pismo zostało wysłane do wszystkich władz, które uczestniczą i/lub decydują o wydaniu decyzji środowiskowych oraz do Inwestora (MOFO Architekci - Zygmunt Wiążewski - Pełnomocnik Tesco). Odpowiedz Link Zgłoś
thorndike Re: Można inaczej 23.01.14, 11:49 Dziękuję za informację. Miałem jednak na myśli WŁADZE DZIELNICY, czyli decydentów reprezentujących mieszkańców Ursynowa, ewentualnie inne instytucje i organy wydające zgody i pozwolenia, a nie stronę zainteresowaną utrzymaniem obecnego projektu (TESCO i firmy działające na jego zlecenie, w tym pracowania architektoniczna). Odpowiedz Link Zgłoś
world_cup111 Re: Można inaczej 25.01.14, 02:37 Fajna propozycja i widać że przemyślana, trzeba ją pokazać zarówno władzom dzielnicy jak i inwestorowi na najbliższym spotkaniu w urzędzie Odpowiedz Link Zgłoś
gt4 Re: Można inaczej 25.01.14, 21:19 Dokumentu władze nie otrzymały, masz rację, prześlę dokument:-) PS. Władze dzielnicy p. Piotr Guział, był obecny na Komisji Architektury..., która odbyła się 15 stycznia br., w Urzędzie Gminy Ursynów, powstanie protokół, który zawiera wszystkie stanowiska mieszkańców w sprawie inwestycji, w szerszym zakresie niż wynika z dokumentu w niniejszym wątku. Dziękuję za miłe słowa:-) Dla osób, które chcą otrzymywać bieżące informacje w sprawie "Kabaty i Tesco", mogą dopisać się do listy mailingowej mieszkancykabat@gmail.com lub dołączyć na Facebooku Mieszkancy Kabat Odpowiedz Link Zgłoś
thorndike Re: Można inaczej 27.01.14, 10:22 Czy można prosić o zmieszczenie protokołu z posiedzenia Komisji Architektury, które odbyło się 15 stycznia (lub podanie linku do niego)? Odpowiedz Link Zgłoś
gt4 Re: Można inaczej 28.01.14, 11:03 Protokół będzie dostępny pod linkiem - (KABSiR z dnia 15.01.2104): PROTOKÓŁ KOMISJI ARCHITEKTURY...w/s Tesco Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: Wizualizacja Galeria Tesco na Kabatach 12.02.14, 17:09 Na razie chyba temat poczeka: www.haloursynow.pl/artykuly/rozbudowa-tesco-na-kabatach-wstrzymana,843.htm "Rozbudowa Tesco na Kabatach zostaje wstrzymana. Przynajmniej na razie. Negatywną decyzję wydała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska. Bez niej nie można wydać pozwolenia na budowę." Jakoś mnie to nie martwi :P Odpowiedz Link Zgłoś
gt4 Re: Wizualizacja Galeria Tesco na Kabatach 12.02.14, 17:47 Mnie też nie martwi problem Tesco, który sam sobie zgotował kłopoty:-) traktując mieszkańców Ursynowa jak powietrze. Martwią trochę nieścisłości w artykule - ocena środowiskowa a pozwolenie na budowę to bardzo różne tematy... Odpowiedz Link Zgłoś
kp.65 Interwencje - TVP Warszawa - program Jolanty Erol 08.03.14, 19:02 Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: Interwencje - TVP Warszawa - program Jolanty 10.03.14, 10:49 Dzięki za podrzucenie linka, bardzo dobry materiał. Odpowiedz Link Zgłoś
tommen Re: Interwencje - TVP Warszawa - program Jolanty 12.03.14, 22:19 Warto dodać, że Tesco założyło profil "Galeria Kabaty" na Facebooku i uprawia tam swój PR Odpowiedz Link Zgłoś
kabaciarze Re: Interwencje - TVP Warszawa - program Jolanty 13.03.14, 10:23 Cała inwestycja opiera się głównie na PRze, Tesco robiło też wśród mieszkańców badania rynku, wmawiając im, że galeria jest im potrzebna i że czegoś im brakuje. "Zachęcano" też do mówienia, co mieszkańcy chcieliby żeby w galerii było i jaka to ona będzie "ekologiczna". Sorry, ale to że będzie bardziej "ekologiczna" niż pierwotnie Tesco sobie planowało, to wynika raczej z faktu, że Tesco nie ma innego wyjścia i że ma problemy z uzyskaniem pozwolenia RDOŚ. Ściema kolejna, to że galeria będzie głównie dla mieszkańców Ursynowa. A ja myślę, że dla okolicy na południe od Kabat i Wilanowa, ponieważ tam nie ma żadnej sensownej galerii a tym bardziej kina. Bo kino 9 sal to chyba nie dla Kabat tylko albo Ursynowa? Co nam może zaoferować galeria? Sieciówki wszelkiej maści? Dzięki, Kabaty były od nich wolne i powinny takie pozostać. Inaczej będzie tak samo jak wszędzie. Wielkie pranie mózgu dla naiwnych. Prawda jest taka, że kabaty stracą swój lokalny i niepowtarzalny charakter "świętego spokoju" i czeka nas nieustanny najazd klientów galerii z każdej strony dosłownie. Ursynów, a Kabaty na pewno, zapchają się totalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gt4 Re: Interwencje - TVP Warszawa - program Jolanty 13.03.14, 15:20 Historia zatoczyła koło, podobnie było z HIT-em w 1998-99 roku, piękne wizualizacje, zielone ogrody itd., po 15 latach blaszak bardzo przestarzały. To fakt. Czy podobnie będzie ze sztampową galerią? Sprawa trochę kuriozalna, bo kiedyś w tym miejscu zabudowa powstała na podstawie zapisów studium bo m.p.z.p., jeszcze nie było. Presja inwestorów i developerów jest ogromna i nie wierzę aby na Kabatach w inaczej, ktoś "bezinteresownie zagłosował" lub co gorsza przyszła klubowa dyrektywa... Tylko rozwala się cały zamysł urbanistyczny - nigdy nie było planu centrum dzielnicy w tym miejscu, a wszystkie większe inwestycje handlowe powstawały przy ul. Puławskiej (Geant, Obi; Auchan, Leroy itd.). Niestety korzyści są tylko dla właściciela Tesco, który sprzeda obiekt i zostawi sobie sklep Tesco. Reszta kasy popłynie do GB, a nam pozostanie pasztet architektoniczno - społeczny. Nowy obiekt handlowy - TAK, ale nie tych rozmiarów.... Tylko ktoś pozbawiony rozumu nie widzi dysonansu i taniochy architektonicznej, braku harmonii z tym obiektem w tym miejscu Ursynowa, chyba że kocha wszelkie galerie...i kocha w nich spędzać czas z rodziną, dokładnie tak jak chce Tesco:-) Inwestor nie jest w stanie przygotować dobrej prezentacji, @kabaciarze ma rację - to głownie PR i to w słabym wydaniu. Na więcej ich nie stać...szkoda. Dlatego będziemy dalej działać... Odpowiedz Link Zgłoś
antek.eu Re: Interwencje - TVP Warszawa - program Jolanty 14.03.14, 12:47 Dziś rolinicy robią blokady drogi by RP kupiła od nich świnie. My też możemy podłożyć świnie i blokować inwestycje tak by żaden transport tam nie dojechał. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Interwencje - TVP Warszawa - program Jolanty 16.03.14, 00:45 ja tez jestem przeciwna galerii, ale - z drugiej strony nawet jak ona będzie bliżej to ja i tak tam czasu spędzać nie będę. mam wrażenie - że nastąpił spory przesyt galeriami i te galerie - rozlokowują się bliżej, żeby klienta już przez pół miasta nie ganiać. galerie są pełne tylko w łikendy - kto ma czas ten wie, że w taki wtorek rano, o 10 czy czwartek o 13 tam są pustki - ograniczony personel i jeszcze bardziej mizerna ilość klienteli(toż pracują by móc zapełnić te galerie w łikendy), zresztą w każdej galerii jest to samo, te same sklepy, ten sam asortyment i ta sama łupiąca muza. jakoś nie widzę ciągnących tu pielgrzymek z całego miasta tylko dlatego że ktoś się stara coś nam tu zbudować. a jak wilanow dorobi się swojej galerii - podobno szytej na miarę - to Konstancin raczej tam ruszy? czy się mylę? to samo kina - w tygodniu, szczególnie z rana sale są puste, ja już nie raz się bałam, że mnie jaki zboczeniec napadnie bo na sali byłam ja sama i jakiś jeszcze jeden kinoman(głównie multlikino na Ursynowie, ale i w galeriach nie jest dużo tłoczniej) więc ten budynek - szkoda że taki ma być wielki - bo i tak będzie świecił pustkami, w kabaciarzy wierzę, że nie po to tu kupowali mieszkania by mieć blisko do galerii i nie lecieć do lasu - więc do tej galerii też nie pójdą żeby im się styl życia zmienił. czy ktoś z was był w nowej " galerii" tej przy leclerku tylko dlatego, że ją ktoś wybudował? ja - szczerze, nie byłam. na pewno skorzystam z kina, ale na kawę tam mnie nie uda się wyciągnąć, bo za darmo mam ja w domu, naprzeciwko:) bardziej martwią mnie dzieciaki - że im akurat się spodoba, że tak blisko można iść na window shopping i bez ryzyka wpadnięcia za jazdę bez biletu umknąć na wagary:) no ale tesco zapewne taki ubogi klient nie interesuje... Odpowiedz Link Zgłoś