Dodaj do ulubionych

sześciolatki

19.01.16, 16:53
Mam pytanie: czy ktoś się orientuje czy została podjęta decyzja odnośnie sześciolatków uczęszczających aktualnie do przedszkola przy ul. Warchałowskiego, które od września br. nie pójdą do szkoły, tylko zgodnie z nowymi przepisami podejmą naukę w wieku 7 lat czyli za rok, czy tzw. "zerówka" będzie utworzona w tym przedszkolu czy może w szkole przy ul. Hirszfelda11.
Może ktoś z urzędu mógłby się na ten temat wypowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • asu1981waw Re: sześciolatki 20.01.16, 12:40
      Nie będzie żadnych zerówek w przedszkolach.
      Otworzą je w szkołach, ale ile i dokładnie gdzie to podejmą decyzję po rekrutacji. I trzeba pamiętać, że do zerówek nie ma rejonizacji, więc znów będzie problem jak z przedszkolami.
      Informacje z urzędu. Niestety.
      • gouda5 Re: sześciolatki 23.01.16, 19:09
        czyli to dotyczy tylko Ursynowa? bo na Żoliborzu są zerówki w przedszkolach. czy to potwierdzona informacja? można z tym coś jeszcze zrobić?
        • domi_33 Re: sześciolatki 23.01.16, 22:09
          jeśli zrobisz coś żeby sześciolatki zostały w przedszkolach to narazisz się okrutnie rodzicom trzylatków, których np. nie stać na prywatne przedszkole czy też nianię a mama po urlopie wychowawczym musi już wrócić do pracy gdyż urlopu czteroletniego nie ma. nie ma co demonizować, sześciolatki spokojnie mogą już funkcjonować w szkołach, nawet jakby to miała być zerówka. z tego co wiem to nikt nic nie wie. bo i urząd co chwila podejmuje inne decyzje. pod koniec tamtego roku mówili, że żadnych zerówek w szkołach nie będzie a teraz już mówią co innego. logicznie rzecz biorąc od dawna sześciolatków nie ma w przedszkolach, przynajmniej w tych okolicach które znam i jakoś t się kręci. zresztą ja sama zostałam zmuszona do posłania sześciolatka 2009 do szkoły i okazało się, że to był dobry krok - bo on szkołę uwielbia, jest o wiele lepiej niż w przedszkolu, pani fajniejsza, wszystko fajniejsze. sześciolatek czwarty rok w przedszkolu to dla niego musi być strasznie nudne. nie demonizujmy tych szkół. też się bałam. a teraz się cieszę, że młody się cieszy. a łatwym dzieckiem nie jest, nie usiedzi, słabo się skupia, czasami zapomni co zadane, czasami coś zgubi ale szkołę kocha całym sercem - a to najważniejsze. pozdrawiam i więcej wiary w dzieci. :) wypuście je spod skrzydeł. :P
          • gouda5 Re: sześciolatki 28.01.16, 20:47
            co do trzylatków to dostają się i tak tylko dzieci samotnych matek... (my się nie dostaliśmy). problem z klasami "0" w rejonowej szkole jest taki, że na ok 100 dzieci jest jedna klasa 0 i trzeba szukać w całej Warszawie, żeby i tak po rok wrócić do rejonu. to jaki to ma sens? a dziecko jest z końca grudnia, więc niestety do klasy 1 się nie nadaje i nie ma to związku z "wypuszczaniem spod skrzydeł"
            • kabaciarze Re: sześciolatki 02.02.16, 13:22
              Proszę nie przesadzać z tym, że dostają się tylko dzieci samotnych matek, to już niecałkiem aktualne. Nasz trzylatek dostał się, co prawda nie tam gdzie chcieliśmy, ale jednak. Oboje pracujemy i płacimy podatki w Warszawie, wykorzystaliśmy również kryterium dochodowe. Z tego co wiem, dostały się prawie wszystkie trzylatki. Mamy znajomych w podobnej sytuacji i ich dzieci też się podostawały.
              • gouda5 Re: sześciolatki 02.02.16, 20:43
                to cieszę się, że ktoś miał więcej szczęścia. przy rekrutacji naszego rocznika- kilka lat temu -niestety tak to wyglądało u nas i naszych znajomych w innych dzielnicach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka