lewe_oko 05.06.05, 23:50 Równie słabe podsumowanie, jak wystapienie pana redaktora na konferencji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaa_ga Re: Jak modernizować blokowiska 06.06.05, 00:39 Słabe?? Żadne raczej. I infantylne. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 06.06.05, 09:04 W sumie to racja tym bardziej, że konferencja dotyczyła wielu aspektów, które nie sa tu wymienione... Cóż to się nazywa "rzetelna" dziennikarska praca ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Jak modernizować blokowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 11:00 Jak modernizować? Są tu dwa rozwiązania: (a) albo zburzyć i zbudować porządnie wg najowszych technologii, albo (b) przeprowadzić kapitalny remont wielkopłytówców (bo o nie chodzi) wszystko na koszt państwa, bo decydenci musza płacić za błędy decydentów, wszystko jedno czy dawnych, czy obecnych. Na początek proponuję ograniczyć drastycznie wygórowane pensje posłów, zarządów, prezesów, dyrektorów oraz kierowników, oraz wszystkich (pseudo)artystów, dziennikarzy, szczególnie telewizyjnych dziennikarzy. Należy opodatkować wielkie koncerny i supermarkety. W końcu wszyscy bogacą się tutaj i tutaj należy oddać część zysków a nie wywozić za granicę. Jeszcze znalazło by się parę innych rozwiązań, ale te są podstawowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 06.06.05, 19:11 Gratuluję przenikliwosci! Tam było tyle rozważań, propozycja, jedna pani nawet napisała na ten temat doktorat - a tu proszę jedna wypowiedz i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmazurro Re: Jak modernizować blokowiska 06.06.05, 23:16 Całkowicie popieram. Zwłaszcza ograniczenie pensji pseudoartystów próbujących wyżyć ze swoich dzieł, dziennikarzy z komercyjnych TV, prezesów w prywatnych firmach i kierowników - przede wszystkim kierownika sklepu obok mnie bo mnie bardzo denerwuje. Tylko, kurcze, chyba trzeba sięgnąć po metody rodem z czasów budowy wielkopłytowców? Odpowiedz Link Zgłoś
p.o.box.77 Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 14:52 ta.. niemcy przodowali w modernizacji wielkiej płyty... z tego co słyszałem zarzucili projekty, bo pochłaniały zbyt dużo pieniążków, taniej wszystko wyburzyć... ale u nas i z jednym będzie problem i z drugim... czy my w ogóle mówimy o tej samej płycie? na ursynowiewiekszość budynków to bardziej skomplikowane bryły niż prostopadłościany ( z tymi nic sie nie da zrobić ) a z naszymi łamanymi i pokrętnymi wielko płytpwcami jeszcze nie jest najgorzej... chyba Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 15:32 Dlatego może nie powinno się modernizować wszystkich blokowisk, a jedynie te, które są dobrze położone w mieście, mają przed sobą przyszlość i są zbudowane z w miarę dobrych materiałów. Z tych samych powodów należy sie zdecydować na modernizacje - tj. remonty elewacji, balkonów, wiatrołapów, drzwi wejściowych etc. , a nie znacznie droższą rewitalizację... Do tego należałoby zrobić plany palców zabaw, boisk, zieleńców - aby zlikwidowac patologiczną przestrzeń niczyją i zamienić ją w przyjazną dla mieszkańcow. Ja jestem też fanką pomysłu, by nasze bloki porosły winem - taki zielony Ursynów byłby znacznie łądniejszy... Do tego zadbane balkony, a nie te bieda budki jak teraz - przy ewentulanym większym nakładzie kosztów można je też powiekszyć. NAtomiast zabudowywanie ich - pt: "każdy sobie" powinno być zabronione. Rozumiem zabudowywanie, ale powinien byc jeden dopuszczalny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 15:39 nieee...tylko nie jakieś zielsko na scianach - po tym myszy szczury i inne robactwo włazi...no i estetyka balkonów pozostawia wiele do życzenia to fakt, ale to juz zadanie spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych - ktos przeciez kiedys na to pozwolił,teraz musi wprowadzić zmiany ... Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 15:42 Moje dwie znajome rodziny mieszkają na Pasażu Ursynowskim, gdzie jest wino na elewacji i wygląda to bardzo ładnie - a myszy nikt nie widział. W Anglii nie ma prawie domów, gdzie nie byłoby wina - widać nie boją sie robaków. Odpowiedz Link Zgłoś
jackmal Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 17:02 Wino jest ok - co prawda po ociepleniu styropianem juz nie za bardzo chce sie wspinać - opowiadanie o myszach i robakach to pełne nieporozumienia - taka sama prawda że w ciażę zachodzi sie po pocałunku. Na Ursynowie niskie budynki pewnie jeszce przetrwaja długie lata. Problemem są wysokie budynki, bo one najszybciej się degradują - ze wzgledów technicznych i społecznych (anonimowść mieszkańców sprzyja dewastacji). Prawdopodobnie skończy się na rozbiórkach. Ale to i tak perspektywa jeszcze z 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ewis Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 18:32 Ja mieszkałam na Pasażu i mysz mi wlazła mimo braku bluszczów :-) Po tynku - spryciara :-) A tak w ogóle to mam obawę czy bluszcze na murze nie zawilgocają ścian? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 18:58 Ja slyszałam o stosowaniu wina czy też bluszczu jako ochrony elewacji, ale chyba są dwie szkoły ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Jak modernizować blokowiska 23.08.05, 09:55 lewe_oko napisała: > Moje dwie znajome rodziny mieszkają na Pasażu Ursynowskim, gdzie jest wino na > elewacji i wygląda to bardzo ładnie rozumiem, że to zamierzony zabieg artystyczny a nie przypadkowy przypływ "natchnienia" osiedlowych meneli - a myszy nikt nie widział. W Anglii nie ma > prawie domów, gdzie nie byłoby wina masz na mysli cider? Odpowiedz Link Zgłoś
dev_nul Re: Jak modernizować blokowiska 10.06.05, 14:20 Ty sie najpierw zastanow, zanim palniesz jakas glupote. Czy wiesz, ile zarabia uznany na swiecie, renomowany artysta, majacy za soba 50 lat pracy tworczej? Nie uwierzysz. Jesli bedzie go stac na zaplacenie czynszu, to znaczy, ze byl to dobry miesiac. W Polsce nie ma pieniedzy na sztuke, nawet taka przez duze "S". Wiem, co mowie, bo mam w rodzinie artystow, ktorzy na Zachodzie mogliby zarabiac godziwie, ale z pobudek patriotycznych woleli zostac w kraju. Tak wiec nie komentuj tematu, o ktorym nie masz pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko01 Re: Jak modernizować blokowiska IP: *.chello.pl 23.08.05, 09:32 Tak się składa,że większość podziwianych na świecie artystów przymiera z głodu aż po ich śmierci "przedsiębiorczy" mecenat kreuje dzieła na wybitne aby zbić na tym kapitał. Naskoczyłeś niesłusznie na lewe_oko i urwałeś całkiem sensowny wątek. Czy masz satysfakcję? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 23.08.05, 10:01 Dev_nul chyba nie "napadł" na mnie, bo ja o artystach nic nie pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś