Dodaj do ulubionych

Jak modernizować blokowiska

05.06.05, 23:50
Równie słabe podsumowanie, jak wystapienie pana redaktora na konferencji.
Obserwuj wątek
    • jaa_ga Re: Jak modernizować blokowiska 06.06.05, 00:39
      Słabe??
      Żadne raczej. I infantylne.
      • lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 06.06.05, 09:04
        W sumie to racja tym bardziej, że konferencja dotyczyła wielu aspektów, które
        nie sa tu wymienione... Cóż to się nazywa "rzetelna" dziennikarska praca ;-)
    • Gość: Asia Re: Jak modernizować blokowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 11:00
      Jak modernizować?
      Są tu dwa rozwiązania: (a) albo zburzyć i zbudować porządnie wg najowszych
      technologii, albo (b) przeprowadzić kapitalny remont wielkopłytówców (bo o nie
      chodzi) wszystko na koszt państwa, bo decydenci musza płacić za błędy
      decydentów, wszystko jedno czy dawnych, czy obecnych. Na początek proponuję
      ograniczyć drastycznie wygórowane pensje posłów, zarządów, prezesów, dyrektorów
      oraz kierowników, oraz wszystkich (pseudo)artystów, dziennikarzy, szczególnie
      telewizyjnych dziennikarzy. Należy opodatkować wielkie koncerny i supermarkety.
      W końcu wszyscy bogacą się tutaj i tutaj należy oddać część zysków a nie wywozić
      za granicę. Jeszcze znalazło by się parę innych rozwiązań, ale te są podstawowe.
      • lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 06.06.05, 19:11
        Gratuluję przenikliwosci! Tam było tyle rozważań, propozycja, jedna pani nawet
        napisała na ten temat doktorat - a tu proszę jedna wypowiedz i wszystko jasne.
      • mmazurro Re: Jak modernizować blokowiska 06.06.05, 23:16
        Całkowicie popieram. Zwłaszcza ograniczenie pensji pseudoartystów próbujących
        wyżyć ze swoich dzieł, dziennikarzy z komercyjnych TV, prezesów w prywatnych
        firmach i kierowników - przede wszystkim kierownika sklepu obok mnie bo mnie
        bardzo denerwuje. Tylko, kurcze, chyba trzeba sięgnąć po metody rodem z czasów
        budowy wielkopłytowców?
        • p.o.box.77 Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 14:52
          ta.. niemcy przodowali w modernizacji wielkiej płyty... z tego co słyszałem
          zarzucili projekty, bo pochłaniały zbyt dużo pieniążków, taniej wszystko
          wyburzyć... ale u nas i z jednym będzie problem i z drugim...

czy my w ogóle mówimy o tej samej płycie? na ursynowiewiekszość budynków to
          bardziej skomplikowane bryły niż prostopadłościany ( z tymi nic sie nie da
          zrobić ) a z naszymi łamanymi i pokrętnymi wielko płytpwcami jeszcze nie jest
          najgorzej... chyba
          • lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 15:32
            Dlatego może nie powinno się modernizować wszystkich blokowisk, a jedynie te,
            które są dobrze położone w mieście, mają przed sobą przyszlość i są zbudowane z
            w miarę dobrych materiałów. Z tych samych powodów należy sie zdecydować na
            modernizacje - tj. remonty elewacji, balkonów, wiatrołapów, drzwi wejściowych
            etc. , a nie znacznie droższą rewitalizację... Do tego należałoby zrobić plany
            palców zabaw, boisk, zieleńców - aby zlikwidowac patologiczną przestrzeń niczyją
            i zamienić ją w przyjazną dla mieszkańcow. Ja jestem też fanką pomysłu, by nasze
            bloki porosły winem - taki zielony Ursynów byłby znacznie łądniejszy... Do tego
            zadbane balkony, a nie te bieda budki jak teraz - przy ewentulanym większym
            nakładzie kosztów można je też powiekszyć. NAtomiast zabudowywanie ich - pt:
            "każdy sobie" powinno być zabronione. Rozumiem zabudowywanie, ale powinien byc
            jeden dopuszczalny sposób.
            • totempotem Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 15:39
              nieee...tylko nie jakieś zielsko na scianach - po tym myszy szczury i inne
              robactwo włazi...no i estetyka balkonów pozostawia wiele do życzenia to fakt,
              ale to juz zadanie spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych - ktos przeciez kiedys
              na to pozwolił,teraz musi wprowadzić zmiany ...
              • lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 15:42
                Moje dwie znajome rodziny mieszkają na Pasażu Ursynowskim, gdzie jest wino na
                elewacji i wygląda to bardzo ładnie - a myszy nikt nie widział. W Anglii nie ma
                prawie domów, gdzie nie byłoby wina - widać nie boją sie robaków.
                • jackmal Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 17:02
                  Wino jest ok - co prawda po ociepleniu styropianem juz nie za bardzo chce sie
                  wspinać - opowiadanie o myszach i robakach to pełne nieporozumienia - taka sama
                  prawda że w ciażę zachodzi sie po pocałunku.
                  Na Ursynowie niskie budynki pewnie jeszce przetrwaja długie lata. Problemem są
                  wysokie budynki, bo one najszybciej się degradują - ze wzgledów technicznych i
                  społecznych (anonimowść mieszkańców sprzyja dewastacji). Prawdopodobnie skończy
                  się na rozbiórkach. Ale to i tak perspektywa jeszcze z 20 lat.
                • ewis Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 18:32
                  Ja mieszkałam na Pasażu i mysz mi wlazła mimo braku bluszczów :-)
                  Po tynku - spryciara :-)
                  A tak w ogóle to mam obawę czy bluszcze na murze nie zawilgocają ścian?
                  • lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 08.06.05, 18:58
                    Ja slyszałam o stosowaniu wina czy też bluszczu jako ochrony elewacji, ale chyba
                    są dwie szkoły ;-)
                • silvio1970 Re: Jak modernizować blokowiska 23.08.05, 09:55
                  lewe_oko napisała:

> Moje dwie znajome rodziny mieszkają na Pasażu Ursynowskim, gdzie jest wino na
                  > elewacji i wygląda to bardzo ładnie

rozumiem, że to zamierzony zabieg artystyczny a nie przypadkowy
                  przypływ "natchnienia" osiedlowych meneli

- a myszy nikt nie widział. W Anglii nie ma
                  > prawie domów, gdzie nie byłoby wina

masz na mysli cider?
      • dev_nul Re: Jak modernizować blokowiska 10.06.05, 14:20
        Ty sie najpierw zastanow, zanim palniesz jakas glupote. Czy wiesz, ile zarabia
        uznany na swiecie, renomowany artysta, majacy za soba 50 lat pracy tworczej?
        Nie uwierzysz. Jesli bedzie go stac na zaplacenie czynszu, to znaczy, ze byl to
        dobry miesiac. W Polsce nie ma pieniedzy na sztuke, nawet taka przez duze "S".
        Wiem, co mowie, bo mam w rodzinie artystow, ktorzy na Zachodzie mogliby
        zarabiac godziwie, ale z pobudek patriotycznych woleli zostac w kraju. Tak wiec
        nie komentuj tematu, o ktorym nie masz pojecia.
        • Gość: pytanko01 Re: Jak modernizować blokowiska IP: *.chello.pl 23.08.05, 09:32
          Tak się składa,że większość podziwianych na świecie artystów przymiera z głodu
          aż po ich śmierci "przedsiębiorczy" mecenat kreuje dzieła na wybitne aby zbić na
          tym kapitał.
          Naskoczyłeś niesłusznie na lewe_oko i urwałeś całkiem sensowny wątek. Czy masz
          satysfakcję?
          • lewe_oko Re: Jak modernizować blokowiska 23.08.05, 10:01
            Dev_nul chyba nie "napadł" na mnie, bo ja o artystach nic nie pisałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka