Dodaj do ulubionych

najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie...

14.01.06, 22:01
...w ciągu ostatniej dekady. Paradoksalnie, wymienię budynek często na tym
forum krytykowany od strony użytkowej, czyli Galerię Ursynów. W życiu nie
chciałbym tam mieszkać, ale od strony estetycznej intryguje mnie niewielki
prześwit na górze, w centralnej części bloku. Widać, że architekt starał się,
żeby nie postawić - brzydko mówiąc - klocka na skrzyżowaniu i dodał nieco
lekkości całej bryle. Można wiele dyskutować o zastosowaniu całości, ale na
pewno kszatłtem dom ów wyróżnia się in plus. Gdy tamtędy przechodzę, nie
czuję, że coś się na mnie wali (jak w kilku innych miejscach, gdzie dom
przytłacza swą bryłą), właśnie dzięki tej "dziurce" w całości. Nie znam się na
architekturze, ale tak to odbieram.

Czy macie swoje ulubione "nowe" konstrukcje na Ursynowie? Czym Was zachwyciły?

P.S. Proszę, nie piszmy tu o tym, co nam się nie podoba, tylko o
najciekawszych dla nas zjawiskach architektury ursynowskiej ostatniej dekady.
Będzie nieco przyjemniej, gdy dostrzeżemy to, co wartościowe i ciekawe.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 22:58
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=34423622
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=15756356&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=18263148&v=2&s=0
    • Gość: dorota Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... IP: *.chello.pl 14.01.06, 23:23
      Hmmm...Nie mam ulubionej konstrukcji ani budowli na Ursynowie. Wszystko mi sie
      podoba jesli komponuje w jedna calosc. Kiedy zaczeli ocieplac i malowac nasze
      stare bloki 'klocki' - na szczescie nie wszystkie tej samej wielkosci - jak to
      bywa na innych osiedlach, przestraszyly mnie te rozowo, purpurowe pasy. A teraz
      kiedy prawie wszystkie bloki w mojej okolicy sa juz 'odnowione' tzn.
      pomalowane, podoba mi sie. Na moim osiedlu 'Jary' jest sporo zieleni (mowa o
      sezonie wiosna-lato), ktora dobrze komponuje z kolorystyka blokow. Teraz juz
      nikt nie powie, ze Ursynow to betonowa pustynia:)
      • lewe_oko Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 14.01.06, 23:31
        Vita-parc Jemsów
        • kaaarolinkaa Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 16.01.06, 09:08
          a co to?
      • aandrus Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 15.01.06, 01:37
        Dokończę myśl Doroty: bloki pomalowane są tak, że każda ulica ma swój
        charakterystyczny kolor.
    • jan-w Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 15.01.06, 00:07
      Zgadzam się z Vita-parc, a dodatkowo w tej okolicy, wszystko wskazuje na to, że
      bardzo ładny będzie budynek Ogrody Kabackie róg Wełninej/Stryjeńskich. Dorota
      zasygnalizowała problem na który sam ciągle zwracam uwagę. Na Ursynowie jest
      sporo ładnych, nowych budynków, zupełnie nie komponujących się z otoczeniem.
      Widać to np na ul.Lanciego. Jeden ładny okrągły wysoki, drugi ładny niski
      prostokątny, ale razem :-(.
    • waldhaus Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 15.01.06, 13:31
      bardzo mi się podoba budynek przy skrzyżowaniu KEN i Przy Bażantarni. Jest
      dobrze wpasowany w okolicę (historyczna "Aleja Kasztanowa"), jest ciekawy, ładny
      kolorystycznie i ... architekt pomyślał o rowerzystach (chwała mu za to!) Wzdłuz
      bloku idzie ścieżka rowerowa i (jeśli nie mylę teraz bloków) jest tam patio
      rowerowe ze sporą ilością rowerów). Chciałbym tam mieszkać
    • rubeus Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 15.01.06, 16:31
      Jako całość architektoniczna - nowa część 'Osiedla Kabaty'.
      Budynki sakralne - niestety już [w mojej opinni] zeszpecony
      kościół na rogu Stryjeńskich i Belgradzkiej. Podobał mi się
      kiedy był surowy - cegła, trochę neoromański styl. Jak go otynkowano
      i otoczono ogrodzeniem stał się taki jakiś nijaki...
      Pojedyńcze domy - Budynek ul. Przy Bażantarni 11
      • Gość: kika Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... IP: *.example.net / *.crowley.pl 15.01.06, 18:55
        A mi nowa elewacja kościoła się właśnie podoba teraz jest taki elegancki;-)
        Jest też taki ciekawy ostro zakończony budynek Przy Bażantarni jadąc od
        Stryjeńskich.
        • rubeus Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 15.01.06, 19:16
          Ja nie mówię, że kościół jest brzydki - ale bryła lepiej prezentowała
          się w czerwonej cegle...
          A budynek o którym wspominaś, to właśnie jest Przy Bażantarnii 11
          • jan-w Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 15.01.06, 19:22
            Uważam dokładnie tak samo jak Rubeus. Kościól ceglany, miał swój charakter. Dużo
            podobnych jest we Włoszech. Ale trochę tu bruździmy, założycielowi wątku. Miało
            być o przykładach pozytywnych.
            • bugatti.atlantic Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 15.01.06, 19:28
              Bez rewelacji, ale na tle słabej konkurencji: Rezydencja Renoir...

No i pewna willa na skarpie, ale to dom prywatny, więc lepiej bez szczegółów :)
              • jan-w Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 15.01.06, 19:50
                Mam nadzieję że nie ten dwór staropolski, z dwustanowiskowym garażem od frontu ?
                (Żartuję, wybacz, ale naprawdę jest tam taki)/
                • lewe_oko Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 15.01.06, 20:06
                  Sądzę, że raczej chodzi o wielokrotnie nagradzaną modernistyczną willę. Należy
                  dodać, że dorobiła sie ona mniej udanego (na ogólnym tle i tak rewelacja)
                  braciszka-sąsiada.
    • kaaarolinkaa Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 16.01.06, 09:17
      powiem Wam jak to wyglada z mojej strony :) wprowadzialm sie na U-ów ponad rok
      temu, zima. Bylo brzydko:( nic mi sie nie podobalo. Potem nadeszla wiosna i
      zaczely sie moje wedrowki po osiedlach-np do biblioteki na Braci Wagow z
      Imielina jakis kawlaek jest, cos juz mozna zobaczyc. I bylam w szoku-wchodzialm
      miedzy bloki i nagle wydawalo mi sie ze jestem nad mozrzem! tyle sosen,
      swierkow, drewniane ploty, to wszytsko pachnialo-czulam sie przez chwile jak na
      jakims wyjezdzie:) jakbym nie byla w Wawie-bylo cicho, sosny pachnialy,
      spiewaly ptaki, wokol mnie mnostwo zieleni-cudo! oczywiscie nie wszedzie tak
      jest:)) troche cholercia nie na temat chyba napisalam:)
      • maciek608 Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 16.01.06, 16:45
        Myślę, że w dobie stawianych bez żadnego planu klocków i wymysłów różnych
        architektów, trzeba wyróżnić osiedle SMB-Kabaty (na Bronikowskiego, Wańkowicza
        itd.). Naprawdę fajnie się tam czuję. Jest plac z fonatanną, ładnie skomponowana
        zieleń, domy prawie takie same, ale nie takie same... Bardzo fajne miejsce,
        które za 30 lat będzie pewnie cały czas atrakcyjne - czego nie można powiedzieć
        o większości nowych domów na Kabatach.
        • urban_legend Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 16.01.06, 17:09
          maciek608 napisał:

>Bardzo fajne miejsce,
          > które za 30 lat będzie pewnie cały czas atrakcyjne - czego nie można powiedzieć
          > o większości nowych domów na Kabatach.

Być może dlatego, że ma zagospodarowaną, otwartą przestrzeń, a nie architekturę
          ograniczającą się do płotu z budką ochroniarza. Oczywiście, zamknięte osiedla i
          bloki mają swoje plusy, ale od pewnego czasu rzadko zdarza się, by ktoś poza
          blokami projektował użytkowo/estetycznie teren pomiędzy nimi. A to ważne, wbrew
          pozorom.
          • maciek608 Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 16.01.06, 17:57
            Faktycznie. Kiedy niedawno były dyskusje o osiedlach za płotami, mówiło się że
            zamknięte osiedla "mogą być" lub "nie moga być". A może taki układ jak na
            osiedlu Kabaty, tzn. zamknięte podwórka (nie boimy się o dzieci) a z drugiej
            strony ciekawa przestrzeń publiczna (coś w rodzaju agory - fontanna, kafejki,
            ławki itd.) otwarta dla ludzi z zewnątrz to jest dobry kompromis?
          • rubeus [ot] - Osiedle Kabaty 16.01.06, 18:24
            Byłem raz u architekta nowej części Osiedla Kabaty i widziałem
            koncepcyjne rysunki zagospodarowania całego terenu między
            Jeżewskiego a Wąwozową [co by mogło powstać gdyby terenu nie chapnęło
            DD, tylko przejeła Spółdzielnia Osiedle Kabaty] - powstałby przępiękny zakątek
            Warszawy... Pomnóżcie to co powstało x3 - to otrzymacie przybliżony obraz...
            • lewe_oko Re: [ot] - Osiedle Kabaty 16.01.06, 19:07
              Mnie to osiedle zupełnie nie przekonuje kolorystycznie. Bryły budynków też nie
              zachwycają - ale jest to w całości dobry projekt urbanistyczny, bardzo lubie tam
              spędzać czas. Oby takich osiedli jak najwięcej.
              • rubeus Re: [ot] - Osiedle Kabaty 16.01.06, 19:22
                Dlatego typowałem je jako całość urbanistyczną.
                Same pojedyńcze budynki są poprawne, a bez małej architektury
                nie tworzyłyby klimatu...
    • silvio1970 prywatyzacja tego forum 17.01.06, 10:43
      grupa krewnych i znajomych jana-w konsekwentnie dąży do cichej prywatyzacji
      tego forum i uczynienia z niego tuby propagandowej dla dziwnych projektów w
      rodzaju Siskom.

dla młodszych: Gazeta Wyborcza wyrosła ze społecznego zaufania jakim ludzi
      obdarzyli niegdyś Solidarnosć. Po kilku latach zaufanie to przekuła na
      komercyjny sukces niewielkiej grupki ludzi, którzy już opluwając Solidarnośc
      wciąz zamieszcali jej logo.
    • p.o.box.77 Re: najciekawsze budynki powstałe na Ursynowie... 17.01.06, 12:18
      o. to ciekawy temat. nowe i trochę starsze...

- placyk z fontanną przy Wańkowicza. Odrobina przestrzeni "publicznej", ładnie
      zagospodarowana, to przyszłość ursynowa.
      - park przy kościele Wniebowstąpienia i sam kościół. jeszcze więcej przestrzeni
      publicznej z widokiem na obiekt sakralny rodem z Malborka. bardzo mi się
      podoba. jest szansa że podobnie będzie wokół koś
      - osiedle przy ul. braci Stryjeńskich po nieparzystej stronie od nr13 w dół...
      Ładne klocuszki z WIELKIMI oknami.
      - budynek handlowy na rogu ul.KEN i Herbsta [Pn-Zach. rożek] sam budynek mi się
      bardzo podobał, ale w momencie kiedy obłożyli go tymi szarymi blachami w
      dolnych kondygnacjach stracił wszystko...
      - pasaż ursynowski, ul KEN. od Herbsta do Surowieckiego. Ładne miejskie
      budynki, ze sklepikami na parterze, duży parking dla przyjezdnych... tu w
      odróznieniu do poprzednika wykończenie jest "trafione w sedno tarczy" szare
      kostki strojące ściany, trochę luksferów, bardzo prespektywiczno-użytkowe
      materiały [nie z szarzeją bardziej niż są szare]. No i ciekawe kolory wykończeń
      metalowych: balkony, balustrady i dachy.
      - osiedle przy Dembego 3 łączone z kilkoma budynkami na ul. Zaruby. Zamknięte
      osiedle, ale wewnątrz dość przestronne, ładnie zaprojektowana zieleń. Niskie
      budynki i znowu wielkie okna.

Ale topowym osiągnięciem architektonicznym ursynowa są dwie wille na ul.
      Kokosowej [chyba nr. 22 i 26]na skarpie wiślanej. inwestycja kontrowersyjna ze
      względu na lokalizację w strefie chronionej skarpy, ale ponieważ mazowsze jest
      płaskie jak 150 to wykorzystanie w ten sposób skarpy jest bardzo ciekawe. Oba
      domki są wbudowane w skarpę tak, że w dolnej części mają jakby dodatkowy poziom
      korzystając ze spadku skarpy, a od strony ulicy kokosowej niski budyneczek...
      jeden z nich został wyróżniony nagrodą architektoniczną, ale oba mi sie
      podobaja ze względu na położenie i ogólnie nowoczesny wystrój.

o.pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka