neferet1 17.08.08, 23:48 Czy ktos moze wie co dalej z Ekonem - czy jest jeszcze jakas szansa, ze powroca - powiem szczerze, ze bardzo odczuwamy ich brak... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: Ekon 18.08.08, 07:28 Cenny grunt właściciele Ekonu już od miasta wydostali do spółki z deweloperem. Nie wiem czy jeszcze będzie im się chciało w tej sytuacji bawić w takie drobiazgi. Zwłaszcza że przy okazji wyszły różne fałszerstwa, niepłacenie ZUS, zatrudnianie bez umowy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jaromir_gazy Re: Ekon 18.08.08, 09:01 Mnie też brakuje Ekonu - stale łapię się na tym, że z dużym wahaniem wrzucam teraz wszystko do jednej torby na śmieci. Dziwią mnie bardzo informacje podane przez jana-w, bo jeśli są one prawdziwe, to jak miasto mogło podpisać umowę z Ekonem na prtzekazanie mu gruntu bez wyraźnego określenia, na jaki cel? Jeśli rzeczywiscie Ekon wyłudził grunt, to istnieje mozliwość unieważnienia takiej umowy notarialnej bo wchodzi tu w grę poświadczenie nieprawdy przy jego sporządzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ekon 18.08.08, 12:41 Na ten temat prasa pisała wielokrotnie. Dwie z wielu notatek z tamtego okresu: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,67305,5063934.html wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Ratusz-chce-poznac-pelna-dokumentacje-finansowa-EKON-u,wid,9824978,wiadomosc.html?ticaid=1672c Początkowo właścicielka Ekon, ukrywała że jest jego właścicielką i nie chciała ujawnić tajemniczego inwestora gotowego sfinansować budowę baraku w zamian za resztę gruntu w okolicy ul. Kłobuckiej. Po zorganizowanej akcji społecznego poparcia dla "dobroczyńców" niepełnosprawnych, ujawnieniu właścicielki ekon i "inwestora" grunt Ekon otrzymał. Podejrzewam (to już tylko moje przypuszczenia) ze niepełnosprawni przestali już być potrzebni. Cel osiągnięto. Odpowiedz Link Zgłoś
rrosemary Re: Ekon 22.08.08, 13:57 mimo wszystko mogliby wrócić, odkąd zniknęli latamy ze śmieciami codziennie. W miejscu gdzie w kuchni stała ich torba stoi teraz drugi kosz na butelki, tektury i inne, wyrzucamy to do śmietnika na szkło i plastik, ale nie mamy kosza na puszki, papier i różne odpadki mieszane (plastikowo-metalowe). Ponoć i tak to wszystko trafia do jednej śmieciarki. Brakuje mi żółtych toreb :( Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Ekon 22.08.08, 21:11 Ja też gromadzę torbiszcza :) Kupiłam sobie w Lidlu taką torbę, co prawda białą, ale o pojemności równej tamtym żółtym. Kosz na plastiki i szkło mam w zatoczce śmietnikowej pod blokiem, ale z papierami muszę latać "aż" na przystanek przy Centrum Onkologii. Ależ się ludzie gapią! Normalnie sensacja, że ktoś wyrzuca papiery do pojemnika na papiery... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ekon 22.08.08, 22:03 Ciekawe tylko gdzie trafia później ten przydźwigany przez ciebie papier? Oby nie na wysypisko. Podobno w Polsce nie opłaca się zbiórka makulatury. Tańsza jest importowana. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Ekon 23.08.08, 21:35 Janie, w ten sposób to można przestać się uśmiechać do ludzi na ulicy (bo kto wie, co to za jedni), przestać się myć (bo i tak do ziemi człowiek trafi), zacząć pluć na ulicę (bo i tak ta woda, co ją polewaczka leje, brudna jest)... JA jestem w porządku wobec siebie, segregując odpowiednio śmieci. Oczywiście zawsze mogę usprawiedliwiać własne lenistwo tym, że "a bo nie wiadomo, co się z tym potem..." Ale akurat mi się nie chce :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ekon 23.08.08, 23:02 Czy ja napisałem żeby nie zbierać makulatury? Oczywiście że zbierać. Natomiast warto się zainteresować co dzieje się z nią dalej. Dużo lepiej zbierać makulaturę aby chronić drzewa (chociaż tak naprawdę spora część papieru powstaje ze szmat) i wysypiska śmieci przed przeładowaniem, niż tylko dla uspokojenia swojego sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: Ekon 23.08.08, 00:12 no ponoc nie trafia bo to sie juz nie oplaca.ja czesto obserwuje jak zabieraja smieci spod bloku te segregowane i nie sa wrzucane do jednego kontenera tylko do oddzielnych Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Widziałem ekipę EKON 26.08.08, 10:08 Około 20 mrówek w zółtych kubraczkach z napisem EKON na plecach. Do tego 2 panów bez kubraczków, ale z papierami,którzy wyraźnie zapoznawali pracowników z terenem i zadaniami. Zdarzenie miało miejsce dzisiaj po 9 rano w... Lesie Kabackim. Czyżby zmienili zakres działania? Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Ekon na razie bez działki 27.08.08, 13:21 W czerwcu Ekon usłyszał, że miasto rychło podejmie uchwałę w sprawie przekazania działki. - Cieszyliśmy się jak głupi, gdy 12 czerwca radni przegłosowali uchwałę. Przyznano nam co prawda nie 4,5 ha, tylko 2,8 ha, ale za to na 15 lat. Czekaliśmy tylko na wymagane prawem ustosunkowanie się do niej wojewody - mówi Elżbieta Gołębiewska. Wojewoda jednak uchylił uchwałę. - Usłyszeliśmy, że nie ma w niej argumentów, które przemawiałyby za tym, iż realizujemy cele publiczne, dbając o ochronę środowiska i zatrudniając niepełnosprawnych. A tylko napisanie tego czarno na białym daje nam możliwość otrzymania gruntu na preferencyjnych zasadach - mówi Gołębiewska. Potwierdza to Małgorzata Przewalska, rzeczniczka wojewody: - Ta uchwała jest sprzeczna z przepisami. miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,5631580,Niepelnosprawni_zaprotestuja_w_ratuszu.html Odpowiedz Link Zgłoś
bartekm23 Re: Ekon 01.09.08, 13:46 Ponoć w kurierze mówili, że za maks 2 tygodnie wznowią zbiórkę z mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ekon 01.09.08, 14:45 Dzisiaj znów zbierali na skraju Lasu Kabackiego. Porządkowali tory kolejowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekm23 Re: Ekon 06.03.09, 13:45 i dalej nic. chyba juz nie ma co liczyć ze ekon powróci.. jeszcze teraz w dobie "kryzysu" wrecz ekologia sie nie oplaca.. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ekon 06.03.09, 14:04 Wygląda na to że po wymuszeniu za bezcen działki na Okęciu, firma Ekon zajęła się bardziej dochodową i mniej kłopotliwą działalnością. www.ekon.org.pl/news.php?l=1&action=view&newsId=102 Zamiast niepełnosprawnych i śmieci - kadra menadżerska ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Ekon 07.03.09, 14:09 Zaczynają od czerwca 2009, ale usługa będzie już...płatna www.ekon.org.pl/art.php.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bartekm23 Re: Ekon 10.03.09, 15:40 dzieki za linki, jakos nie sprawdzałem an bieżąco ich strony.. a widać warto.. to dziady jedne.. nie rozumiem tylko jak te oplaty mialyby być pobierane, z tego co pisza na stronie to chyba musieliby przez spółdzielnie, a takiemu biznesowi nie wroze dobrze (byłoby dobrze, tylko dla spółdzielni:/).. Odpowiedz Link Zgłoś