Dodaj do ulubionych

Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in...

• dorasia Stowarzyszenie Przyjaciół Tartej Bułki 07.05.10, 14:46
      Łaskawcy, mogli przecież zażądać aby w ogóle zaprzestać jakichkolwiek
      dochodzeń przeciwko sukienkowym.
      A tak na marginesie to już nie ma w tym kraju o kogo się troszczyć i trzeba o
      media? Jak kogoś Bóg chce doświadczyć to mu rozum odbiera...
      • eti.gda Re: Stowarzyszenie Przyjaciół Tartej Bułki 07.05.10, 15:01
        dorasia napisała:

> Łaskawcy, mogli przecież zażądać aby w ogóle zaprzestać
        jakichkolwiek
        > dochodzeń przeciwko sukienkowym.
        > A tak na marginesie to już nie ma w tym kraju o kogo się troszczyć
        i trzeba o
        > media? Jak kogoś Bóg chce doświadczyć to mu rozum odbiera...

To nie tak: Przysłowie mówi, że jak Bóg chce kogoś UKARAĆ, to mu
        rozum odbiera.
        A św. Paweł pisze: "Kogo Bóg miłuje, tego chłoszcze".
        • adkalin Re: Stowarzyszenie Przyjaciół Tartej Bułki 07.05.10, 18:48
          A św. Paweł pisze: "Kogo Bóg miłuje, tego chłoszcze".
          W takim razie mam nadzieję, że mnie nienawidzi.
    • Gość: ONNRP ciekawe, czy ten pajac kotula ma dzieci... IP: 212.160.172.* 07.05.10, 14:47
      ... bo jakby mu tak ksiądz córkę/wnuczkę regularnie obmacywał, albo kazał
      sobie loda robić, to inaczej by śpiewał.
      • krytykk Re: ciekawe, czy ten pajac kotula ma dzieci... 07.05.10, 16:46
        Gość portalu: ONNRP napisał(a):

> ... bo jakby mu tak ksiądz córkę/wnuczkę regularnie obmacywał, albo kazał
        > sobie loda robić, to inaczej by śpiewał.

Wątpie. Prędzej by dzieciakowi w pysk za kłamstwo i bluźnierstwa dał (były takie przypadki wśród katooszołomów) niż źle pomyslał o głosicielu Słowa Bożego.
        • Gość: karol Re: ciekawe, czy ten pajac kotula ma dzieci... IP: 94.254.236.* 07.05.10, 20:30
          a ty palancie jak się tak boisz kościoła i księży to nie posyłaj dzieci na
          religię kto ci każe , zostań towarzyszem jak twoi przodkowie , a jak chcesz żeby
          się do ciebie ktoś odzywał po ludzku to nie obrażaj innych
    • wladekryba Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... 07.05.10, 14:47
      a co czarni mają wyłączność na utajnienie swoich zboczeń,a o innych można
      wszystko pisać?równo traktować .moralistów w czerni tym bardziej piętnować,bo
      mają większe możliwości wykręcenia się od odpowiedzialności
    • Gość: Jaro Re: Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać IP: *.globalconnect.pl 07.05.10, 14:47
      Jako ksiądz powinieneś się cieszyć i ich wspierać.
    • Gość: mo Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 14:48
      Działalnośc tego Pana jest bardziej szkodliwa niz najbardziej
      nieobiektywnych dzinnikarzy. on jest chory jezeli chce nadal
      tuszować sprawy zboczenców w sutannach ale za to karac
      lekarzy,którzy niosą pomoc bezdzietnym parom
    • tele_sfor Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... 07.05.10, 14:49
      tia, nie ujawniać
      brudne rączki trzymać pod kołderką lub sutanną
    • voiceinthedesert Jest wielka potrzeba umiarkowania w posądzaniu! 07.05.10, 14:50
      Los tak chciał, że nigdy w życiu nie miałem okazji dotknąć dziecka.
      Mam 68 lat. Nikt mnie więc o nic nie powinien oskarżyć. Czasem
      jednak,czuje, ze niektóre matki polskie mówią swym dzieciom straszne
      rzeczy o mnie, bo jest chłopiec, który odwraca głowę i przelatuje
      biegiem patrząc w drugą stronę, gdy spotykamy się na drodze. Są to
      jakieś chorobliwe wyjątkowo matki, które upośledzają dzieci na
      zawsze w ich stosunkach no ludzi! Tego należy unikać. Księża,
      jednak, żyją dla wszystkich ludzi i są z nimi w ciągłym kontakcie.
      Są też dużo bardziej wykształceni. Sytuacje są różne, zależnie od
      płci. Pamiętam, jak na uniwersytecie papieskim, parę lat temu, w
      Rzymie, sam teolog Papieża, profesor polski [nie podam nazwiska],
      starał się nam studentom coś "uswiadomić" na temat "dotyku" drugiej
      osoby. Mianowicie, podszedł on do pięknej studentki z Indii, i
      zaczął głaskać ją przez dłuższy czas po głowie. Nikt z nas się nie
      zgorszył, mimo, że był to ksiądz. Ja osobiście zazdrościłem. W
      naszych naturach wiedzieliśmy, [było tam 20 studentów z 20 różnych
      krajów świata], że nie było w tym nic złego. O dziwo, drugi
      ksiądz, Włoch, też teolog sławy światowej, na pewnej lekcji,
      później, nagle zastosował to samo z nami dorosłymi mężczyznami, w
      większości klerykami, ale i świeckimi, siedzącymi w pierwszej linii.
      I tu poczułem się nieswojo. Zaczęło sie od pierwszych
      czterech kleryków po mojej prawej ręce. Zacząłem się denerwować. Gdy
      doszedł do mnie, pogłaskawszy już wszystkich, straciłem spokój i
      powiedziałem jak najgrzeczniej umiałem, że "mnie to raczej nie."
      Zrozumiał. Nasze kultury były odrębne, z kilku krajów świata. Nie
      obraził się, o dziwo ... nawet później rekomendował mnie do
      Oxford'u. Wniosek który można wyciagnąć z tych przykładów jest
      następujacy: jesteśmy ludźmi i ważna jest czystość naszych
      intencji. Są ludzie niebezpieczni, i ludzie święci. Nie bójmy się
      jednak paranoicznie i ... nie traktujmy wszystkich jednakowo!
      • zawsze.aliks Re: Jest wielka potrzeba umiarkowania w posądzani 07.05.10, 15:10
        W naszej kulturze dzieci nie poddaje się czynnościom seksualnym.
        Niezależnie od intencji.
      • rozterka47 Re: Jest wielka potrzeba umiarkowania w posądzani 07.05.10, 20:22

voiceinthedesert napisał:

Wniosek który można wyciagnąć z tych przykładów jest
        > następujacy: jesteśmy ludźmi i ważna jest czystość naszych
        > intencji. Są ludzie niebezpieczni, i ludzie święci. Nie bójmy się
        > jednak paranoicznie i ... nie traktujmy wszystkich jednakowo!

Wobec prawa należy wszystkich traktowac jednakowo. szczególnie ,że
        przeceiż w tej dyskusji nie chodzi o osoby z jakiejs odległej ,
        odrębnej nam kultury, tylko o polskich księzy. Więc o żadnych
        nieporozumieniach czy okolicznościach łagodzących mowy nie ma.
    • yankes1968 To dopiero kołtuny... Obrońcy pedofilów i polityki 07.05.10, 14:50
      "zamiatania gnoju pod dywan". Typowa dulszczyzna. Niech gwałcą po
      kruchtach, byle po cichu. Tfu!
    • Gość: wooki74 to moze lepiej.... IP: *.marketing-house.pl 07.05.10, 14:52
      ...niech ksieza nie glaszcza dzieci;( Niech to zostawia rodzicom i dziadkom.
    • Gość: lobo3 Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... IP: *.pools.arcor-ip.net 07.05.10, 14:52
      Chyba nie wszystkie dzieci sa molestowane .Musze zapytac mojego kuzyna.
    • Gość: kuba Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... IP: *.quinnpumps.com 07.05.10, 14:53
      Oto cala prawda o Kosciele. NIE UJAWNIAC, zataic i przyciszyc. Ale
      to my Rodzice jestesmy po czesci winni. W tym zalewie faktow o
      seksualnym molestowaniu dzieci przez ksiezy, powinnissmy odizolawac
      nasze dzieci od Kosciola. Taka jest smutna prawda. Zadnych kontaktow
      z ksiedzem, zadnego glaskania po glowach. Bo ktoregos dnia moze byc
      juz za pozno. Bo o Nasze Dzieci tu chodzi.
    • kozaczek3 Cel złożenia tego wniosku jest prosty!! 07.05.10, 14:54
      Jak się zacznie ujawniać w mediach takie przypadki to zaczną się zgłaszać
      świadkowie z poprzednich parafii!!
      No i zacznie się powiększać rejestr skazanych pasterzy i tak już zbyt długi.
      Wierni wątpiący odejdą, a słabo wierzący zaczną wątpić, co się bezpośrednio
      przekłada na tace.
    • Gość: d Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... IP: 93.179.207.* 07.05.10, 14:55
      "żadnych informacji w sprawach podejrzanych o molestowanie
      nieletnich księży aż do uprawomocnienia się wyroku.

Co? Te sprawy są podejrzane o molestowanie nieletnich księży?
    • Gość: pepinka Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... IP: *.toya.net.pl 07.05.10, 14:56
      A DLACZEGO????? A W IMIĘ CZEGO?????????? Duchowny to taka osoba która ma przykład dawać i dzieci nasze uczyć wiary i ta wiarę pogłębiać i umacniać a co ROBI KLER??????? PEDOFILA KSIĘDZA NALEŻNY POD PRĘGIERZEM NA RYNKU MIASTA USTAWIĆ A WCZEŚNIEJ KUTASA PUBLICZNIE OBCIĄĆ!!!Kto składa taki wniosek ten moze sam boi sie o własna skórę ,ze jego nazwisko tam padnie może,bo jak inaczej to wytłumaczyć???? Nikt normalny nie chce utajnienia takich faktów, DOŚĆ WCISKANIA CIEMNOTY!!!!DOŚĆ KŁAMSTW I KRĘTACTW KLERYKÓW a do roboty sie wziac uczciwej,dzieci religii uczyć a nie po plebaniach dziwki sprowadzać i balangi robić!!!!
      • eti.gda Re: Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać 07.05.10, 15:05
        Gość portalu: pepinka napisał(a):

> A DLACZEGO????? A W IMIĘ CZEGO?????????? Duchowny to taka osoba
        która ma przykład dawać...

Najlepiej, jeżeli będzie to przykład odstraszający...
    • Gość: adp Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... IP: 217.153.132.* 07.05.10, 14:56
      Jakoś tak na wygląd nie budzi zaufania ten Kotula... Wolałbym, żeby
      przy mnie nie stał ;-)))
    • Gość: Damage Jacek Kotula IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.10, 14:57
      Nie widzę innego wytłumaczenia na takie zachowanie jak to, że pan Jacek Kotula
      sam jest skrytym pedofilem!
    • Gość: Hehe Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... IP: 62.61.40.* 07.05.10, 14:57
      Pan Kotula wygląda na klienta, któremu się podobało jak go ksiądz po główce
      głaszcze 'ksiądz mnie pogłaszcze, a ja mu potrzymam gromnicę'. Na szczęście
      nie wszyscy chłopcy mają takie potrzeby, zboczusiu.
      Poza tym media linczują publicznie nawet niegroźnych przestępców, dlaczego
      więc nie miały ujawniać najgorszych zwyrodnialców??
      Ja rozumiem, że po cichu można by takiego katabasa przenieść na inną parafię i
      po problemie.
    • incipit Stowarzyszenie obrony pedofili w sutannach ? 07.05.10, 14:59
      Stowarzyszenie obrony pedofili w sutannach ? No, no - jak na
      chrześcijanina przystało. Brawo.
      • Gość: Wawiak Re: Stowarzyszenie obrony pedofili w sutannach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.10, 15:18
        incipit napisał:

> Stowarzyszenie obrony pedofili w sutannach ? No, no - jak na
        > chrześcijanina przystało. Brawo.

Mozna sie bylo spodziewac. Jak rozumiem, to kolejny SPOLECZNY,
        SPONTANICZNY i OBYWATELSKI ruch, ktorego celem jest ochrona
        niewinnych pedofili w sutannach... Takie 'odruchy serca' skutecznie
        rozwalaja zaufanie ludzi do kk.
    • zawsze.aliks Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... 07.05.10, 15:00
      No to wiarygodne dają "świadectwo".
    • Gość: Marcin Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... IP: 89.174.183.* 07.05.10, 15:06
      Tłumaczą się winni !
      Zarzut obcowania płciowego z nieletnim, to nie głaskanie po głowie !
    • raszyr Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... 07.05.10, 15:06
      Kler podejrzany o pedofilię należy wytępić na początku. I nie ważne czy będzie
      skrzywdzony niesłusznym podejrzeniami. Religia to umartwianie się za innych
      również. W następstwie nie wykrytego pedofilstwa u księży albo ich ukrywania
      przez kościół, mamy afery na masowa skalę w Irlandii i w Stanach. I zmarnowane
      życie wielu ludzi. Dla mnie każdy ksiądz teraz to jest zagadka. Zwłaszcza że
      chodzi w mundurku określonej organizacji.
    • sammler Bezczelność środowisk kościelnych 07.05.10, 15:06
      Jednak bezczelność środowisk kościelnych nie ma granic.

Czy funkcjonariusze Kościoła rzymskiego mają być uprzywilejowani również pod tym względem? Media mają prawo informować o podejrzeniu złamania prawa i życzę sobie, by to robiły - zwłaszcza gdy prokuratura stawia już oskarżonemu konkretne zarzuty. Oczywiście z zachowaniem obowiązującego prawa do prywatności (bo jednak podejrzany czy oskarżony != winny) - ale o ile wiem, prawo to jeszcze nigdy nie zostało przez media naruszone.

Każde, podkreślam, każde najmniejsze podejrzenie wobec kogokolwiek o pedofilię (a zwłaszcza wobec księży, którym bardzo wielu ludzi ufa bezwarunkowo) powinno być prewencyjnie nagłaśniane.

S.
      • Gość: mixxer Re: Bezczelność środowisk kościelnych - w Polsce! IP: *.natpool4.outside.ucf.edu 07.05.10, 16:17
        Pan Jacek Kotula musi byc wyjatkowej klasy szmaciarzem... a z cala
        pewnoscia nie jest dobrym chrzescijaninem!
      • Gość: karol Re: Bezczelność środowisk kościelnych IP: 94.254.236.* 07.05.10, 20:23
        słuchaj tacy jak zrobili by wszystko żeby utopić kościół i księży w gnoju a
        prawda jest taka że ty i tobie podobni w policji , prokuraturze
        i mediach to potomkowie dawnych komuchów , farbowane lisy podszywające się
        teraz pod katolików bo czasy się zmieniły i tak trzeba ale wasza nienawiść do
        religii wyłazi na każdym kroku
        A jak wasze sądy wydadzą wyrok na księdza to myślisz że ktoś uwierzy
        spawiedliwość tego wyroku , przejrzyj się ciemniaku procesom w USA gdzie po 30
        latach wypuszcza się ludzi z więzień bo siedzieli niewinie , ty żądasz dla
        siebie demokracji to pamiętaj oszołomie że człowiek jest niewinny dopóki nie
        zostanie prawomocnym wyrokiem , i nie ty będziesz przesądzał o tym swoimi
        oszczerstwami a jak chcesz żeby ktoś do ciebie odzywał się kulturalnie to sam
        też licz się ze słowami farbowany komuchu
        • sammler Re: Bezczelność środowisk kościelnych 08.05.10, 01:12
          Gość portalu: karol napisał(a):

> słuchaj tacy jak zrobili by wszystko żeby utopić kościół i księży w gnoju a
          > prawda jest taka że ty i tobie podobni w policji , prokuraturze
          > i mediach to potomkowie dawnych komuchów , farbowane lisy podszywające się
          > teraz pod katolików
          bo czasy się zmieniły i tak trzeba ale wasza nienawiść do
          > religii wyłazi na każdym kroku
          > A jak wasze sądy wydadzą wyrok na księdza to myślisz że ktoś uwierzy
          > spawiedliwość tego wyroku , przejrzyj się ciemniaku procesom w USA gdzie po 30
          > latach wypuszcza się ludzi z więzień bo siedzieli niewinie , ty żądasz dla
          > siebie demokracji to pamiętaj oszołomie że człowiek jest niewinny dopóki nie
          > zostanie prawomocnym wyrokiem , i nie ty będziesz przesądzał o tym swoimi
          > oszczerstwami a jak chcesz żeby ktoś do ciebie odzywał się kulturalnie to sam
          > też licz się ze słowami farbowany komuchu

Oto wypowiedź typowego Polaka-katolika. Z jej żarliwości wnoszę, że być może nawet funkcjonariusza (jak wolisz: pracownika) Kościoła rzymskokatolickiego (dla jasności: słowa "funkcjonariusz" nie używam w sensie pejoratywnym - jakoś jednak muszę odróżniać pracowników tej organizacji od tzw. "wiernych", którzy przede wszystkim - zgodnie z waszymi wewnętrznymi regulacjami - składają się na ów Kościół; a słowo "funkcjonariusz" wydaje się tu najbardziej odpowiednie - pracownik jednak ma wobec pracodawcy pewne prawa).

Po pierwsze, zapamiętaj sobie, że w internecie nie przestają obowiązywać zasady dobrego wychowania i przepisy prawa - a ty je złamałeś. Na szczęście nie jesteś anonimowy. W każdej chwili mogę cię pociągnąć do odpowiedzialności co najmniej za naruszenie moich dóbr osobistych (których - paradoksalnie - w stosunku do innej osoby bronisz).

Po drugie, mam wrażenie, że nie do końca zrozumiałeś moją wypowiedź (albo źle zaadresowałeś swoją). Nikogo w niej nie obraziłem. Co więcej, napisałem wyraźnie, że każdemu, kto nie został prawomocnie skazany, należy się prawo do ochrony dóbr osobistych, jak stanowi o tym prawo. Nie zmienia to faktu, że media mają prawo informować o każdym takim przypadku, a wobec funkcjonariuszy Kościoła rzymskiego mają obowiązek robić to z większym wyczuleniem, wobec potwierdzonych, nader licznych przypadków pedofilii u tych osób, w skali, która wskazywałaby już na coś w rodzaju przypadłości zawodowej. Mają szczególny obowiązek w tym konkretnym przypadku, ponieważ wiele osób ufa tym ludziom bezwarunkowo, a priori przyjmując, że jakiekolwiek oskarżenia pod ich adresem są absolutnie bezpodstawne (co mieliśmy okazję obserwować i wczoraj, gdy media relacjonowały wypowiedzi parafian z Małej). Gdyby to wyłącznie od was - księży i żarliwych katolików - zależało, te sprawy nigdy nie ujrzałyby światła dziennego, a pedofile w sutannach byliby nadal przenoszeni z parafii do parafii, jak to było do tej pory.

Po trzecie, masz widoczne problemy z postrzeganiem rzeczywistości i właściwym interpretowaniem faktów. To, że jedna osoba na kilkaset tysięcy czy kilka milionów skazanych okazała się niewinna, ma prawo się zdarzyć zawsze i wszędzie. Nie powinno, ale może. Nie tylko w USA, ale w każdym kraju. Zwłaszcza, gdy mówimy o sytuacjach sprzed dziesięcioleci, kiedy nie istniały współczesne metody potwierdzania lub zaprzeczania sprawstwa przestępstwa (jak choćby analiza materiału genetycznego).

Po czwarte, jeszcze nigdzie na tym portalu nie zauważyłem tekstu, który wskazywałby na chęć "utopienia kościoła i księży w gnoju". To co widzę, to prasowe relacje opisujące przypadki ewidentnego łamania prawa, etyki lub wewnętrznych regulacji przez funkcjonariuszy Kościoła - potwierdzone albo przez postawienie zarzutów, albo przez relacje samych parafian. Nie jednej, anonimowej osoby, kiedy rzeczywiście mogłoby to nosić znamiona pomówienia. A więc publikowane wówczas, gdy istnieje duże prawdopodobieństwo popełnienia przestępstwa (a tak jest, skoro prokurator decyduje się postawić zarzuty - o winie orzeka ostatecznie sąd, ale jej uprawdopodobnienie występuje już w momencie postawienia zarzutów; ja oczekuję, że media będą informowały o takich właśnie przypadkach prawdopodobnego naruszenia prawa, bo ma to działanie prewencyjne). Czym innym jest informacja, a czym innym próba przekonywania czytelników do opowiedzenia się po jednej czy drugiej stronie, czego - jak widzę - również nie rozumiesz.

Sami swoim postępowaniem wystawiacie sobie świadectwo. Media tylko opisują rzeczywistość przez was tworzoną. Każdy, kto uzurpuje sobie prawo do publicznego pouczania innych, zwłaszcza w kwestiach moralnych, musi być jak żona Cezara. Niestety jest raczej regułą, że tak nie jest.

I jeszcze jedno - nie znajdziesz nigdzie mojej wypowiedzi, w której "podszywałbym się pod katolika" jak "farbowany lis". Pomijając zresztą ten fakt, nie ty jesteś od tego, by komuś udzielać lub odmawiać prawa do określania się mianem katolika, żyda czy muzułmanina.

S.
    • apache5 Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... 07.05.10, 15:07
      Cenzurki się zachciewa, aby bezkarnie wykorzystywali dalej dzieci. Wszak na
      prawomocny wyrok i 3 lata czasem mało.
      • belajsia Re: Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać 07.05.10, 15:17
        A nie najlepiej by bylo wierzyc w Boga, jesli juz sie tak chce, a .... olac
        kosciol z tymi "posrednikami"? Co ludziom daje chodzenie na msze co niedziela, a
        do tego jeszcze spowiedz! Przeciez Bog i tak wszystko widzi i slyszy, a wiec
        pewnie i grzechy sam wybacza..... Mam nadzieje, ze nie grozi Polsce powtorka z
        Iranu, gdzie kler ma wladze glowna.
    • three-gun-max Gość ma racje 07.05.10, 15:09
      Wine powinno się orzekać po wyroku. Po co potencjalnie niewinnego człowieka wydawać na żer ścierwojadom?
      • hera9 niektorzy nighdy nie dostaja wyroku 07.05.10, 16:51
        np.H.J. z Gdanska.
      • maaac Miałby rację gdyby mówił o każdym posądzonym. 07.05.10, 17:12
        On jednak troszczy się TYLKO o księży.
    • rorkdcr Chrześcijańskie stowarzyszenie: Nie ujawniać in... 07.05.10, 15:10
      chrześcijańskie stowarzyszenie ochrony pedofili w sukienkach"cenzura"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka