dorotahgw . . . A za sto lat i tak świat będzie mówił, 18.05.07, 10:26 że w/w lek wynalazł żyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant Re: . . . A za sto lat i tak świat będzie mówił, IP: *.telprojekt.pl 18.05.07, 11:09 moze ten pan na zdjeciu jest owym zydem, skad wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrb Uszaszowski Bez zydowskich naukowcow... IP: *.VIC.netspace.net.au 18.05.07, 11:51 to cieniutko by ten swiat wygladal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żychu Re: Polacy kontra Alzheimer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:30 Ale w tym czasie były pieniądze na propagandę sukcesu komuny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max50 Re: a akcje?! IP: 83.17.212.* 18.05.07, 10:57 Kolego pełno firm pracuje nad lekiem na tę chorobę polecam np. zajrzeć tutaj : www.neurochem.com kanadyjska firma notowana na giełdzie, która obiecuje że zrobi taki specyfik - już jest nawet w testach klinicznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piterhinio Polacy biali murzyni Europy IP: 82.146.248.* 18.05.07, 10:36 Tanie mięso armatnie w I wojnie, sprzedani jak tania dziw... Stalinowi po II wojnie, znowu mięso w Iraku i Afganistanie. Proponuje wypowiedzieć wojnę stanom i następnego dnia się poddać, może jakiś drugi Marshall nam pomoże :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat gratulacje IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.07, 10:44 mozna sie oburzac, ze sprawa potoczyla sie w ten sposob, ze to amerykanie beda zarabiac na odkryciu polakow. ale mozna tez zachwycic sie postawa polakow - gratuluje tym naukowcom - postawili dobro pacjenta najwyzej, nie zadbali o pieniadze, chcieli po prostu, zeby lek mogl szybko pomagac innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyz Polacy kontra Alzheimer IP: 213.135.35.* 18.05.07, 10:47 W tej historii są dwa częściowo przeciwstawne punkty widzenia. Pierwszy jest taki, że jak się współpracuje z Amerykanami, to się zazwyczaj kończy tak, jak współpraca z Rosjanami - Ty wymyślisz, amerykanin się podpisze. Ale to bardziej ogólnaprzypadłość, że w nauce, że laury BARDZO CZĘSTO zbiera nie ten, kto odwalił robotę. Ani nawet nie jego profesor ;). Znany jest przykład wynalazcy teflonu, należy też pamiętać, że to nie Einstein opracował STW, tylko głównie Lorentz. Metodę Czochralskiego udało się wybronić, choć byli już gotowi amerykanie, który mieli być wypromowani na wynalazców tej metody. Ale już na Discoverze widziałem film, na którym jacyś amerykanie deklamowali ostatnie polskie pomysły na odkrywanie planet, jako własne. Jednym słowem, jak się współpracuje z imperium, to radzę się nie chwalić. A drugi punkt widzenia jest taki, że jakby Polacy zechcieli w naukę łożyć, to by mieli prawo narzekać, że wynalazki polaków nie są polskie. Jak wolą inwestować, w górników, to proszę. Skończyły się czasy, gdy naukowiec bronił "polskości" swej idei. Jeżeli ojczyzna chce mieć sukces, to niech najpierw na niego zasłuży. Sam jestem młodym naukowcem. Pracuję w Polsce, mimo, że miałem już propozycje pracy we Francji. Ale zdobywam sobie renomę. Mam dość ojczyzny. Mam dość zasad, wg których ja mam pracować, a najjaśniejszy Profesor dostanie za to nagrody, ba, nawet pensję. Dość sytuacji, gdzie, tak, jak moja koleżanka na biologii UJ (która nota bene nie dostaje ŻADNEGO STYPENDIUM), doktorant ma psi, choć niepisany obowiązek prowadzić zajęcia ZA profesora (doktorant prowadzi zajęcia, które liczą się do pensum profesorowi). Mam dość uznawania, że na studiach doktoranckich to się niby uczę (gó.. prawda. Doktoranci to niemal jedyni naukowcy, którzy pracują naukowo w Polsce. Profesorowie zajmują się głównie kontaktami z rządem). Mam dość sytuacji, gdzie siedzieć w labie do 2 w nocy to mam obowiązek, potem mam obowiązek przyjść na 9 rano, a jak nie przyjdę na pomiary w sobotę, to jest awantura, ale stypendium, to jest dobra wola wydziału i nic mi się nie należy. Po doktoracie wyjeżdżam i nie wracam. A jak jakaś polska gazeta zechce głosić mój ewentualny sukces jako polski, to niedoczekanie. Polskie badania to te, na które Polska zapracuje. Czyli jak na razie pewnie z 5% badań prowadzonych w Polsce. Bo za resztę płaci Francja, Niemcy, Wielka Brytania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sober Re: Polacy kontra Alzheimer IP: *.satfilm.pl 18.05.07, 10:59 Gość portalu: hrb Uszaszowski napisał(a): > POLAKI,ROBTA TAK DALIJ !!- to wyjdziecie jak ZABLOCKI NA MYDLE. A co mieli zrobić mądralo? Jak rząd kasy nie chciał dać, bo przecież oni zawsze mają pilniejsze i ważniejsze wydatki. Jakby przerwali badania, to kto wie, czy ktokolwiek by w ogóle na to wpadł, a jeśli, to kiedy. Ale o tym pewnie już nie pomyślałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant rząd IP: *.telprojekt.pl 18.05.07, 11:11 a to rząd usa daje pieniadze czy prywatne firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stasiu Cudowna masc na Szczury IP: 198.28.92.* 18.05.07, 11:03 No tak.. tekst z Metro...wszystko jasne. Tylko dlaczego Gazeta to powiela w tak durny sposob. Wystarczy zrobic maly research zanim sie tekst wypusci. Colostrinin bedzie dodatkiem do zywnosci najprawdopodobniej dlatego ze firma ReGen ...nie uzysklalaby od FDA zezwolenia na jego sprzedaz jako lek, poniewaz cudowna aktywnosc PRP przy AD jest troche naciagana. Gdyby PRP faktycznie odwracaly / leczyly ludzi z Alzheimera, juz dawano bylby to lek 'stulecia', miliardowa sprzedaz, a odkrywcy z nominacjami do Nobla w kieszeni. Ale tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrb Uszaszowski Stasiu masz racje, zawsze to mowilem. IP: *.VIC.netspace.net.au 18.05.07, 12:10 'Ludzkosc' przez ponad sto lat nic lepszego nie wymyslila od silnika spalinowego, zasmradza swiat dzien po dniu i krzyczy,ze sie ociepla...ale walczy z paleniem papierosow...I TO SIE LICZY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Cudowna masc na Szczury IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 20.05.07, 16:49 Artykuł bez sensu celowo, bo temat polskiego naukowca który robi wspaniałe odkrycia i jest oszukiwany przez USA jest chwytliwy, nieważne jak wygląda prawdziwa historia. Odpowiedz Link Zgłoś
fixmeamartini Lek będzie dla każdego? Dobre sobie 18.05.07, 11:09 oczywiście Polacy jkak zwykle dali się zrobić. świetna sprawa, że lek powstał, ale teraz koncerny farmaceutyczne będą kosiły na tym taką kasę, że szkoda gadać. bo lek oczywiście będzie kosztował niebotyczne sumy, żeby zwróciły się koszta powstania. to jest chory świat, w którym pieniądz rządzi życiem. kiedy posiadanie pieniędzy decyduje o życiu lub śmierci. jak na moje - jeśli jest lek, dać go natychmiast po przetestowaniu wszystkim chorym za darmo. prawa ekonomii silniejsze niż prawa człowieka? w ogóle wiem co możecie mi odpowiedzieć - ale zastanówcie się. czy nie było by fajnie, gdyby...ot tak uzdrowić nagle wszystkich chorych na tą straszną chorobę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrb Uszaszowski Lekarze by sie sprzeciwili... IP: *.VIC.netspace.net.au 18.05.07, 11:59 przeciez oni musza 'leczyc' wszystkie dolegliwosci wysoko wydajna aspiryna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inwestor Re: Polacy kontra Alzheimer IP: 195.205.171.* 18.05.07, 11:21 Bzdury z tym dofinansowaniem przez państwo. Tak się nauczyliśmy - wyciągać rękę, a państwo nic z tego nie ma, bo raczej nie będzie sprzedawać leku. OD tego są firmy. Cała pomoc w postaci grantów na pewnym etapie jest zła. Metoda może być zupełnie inna. Tworzymy spółkę akcyjną, wnosimy patenty do spółki, część udziałów ma uczelnia, część naukowcy, a część sprzedajemy. Sprzedając milion akcji po 10 zł mamy 10 milionów (koszty trzeba odjąć). Ryzykując 10 - 100zł można dużo zyskać. Wielu zaryzykuje. A granty i dofinansowania tylko do pewnego etapu. Tak się robi na zachodzie. Ryzyko duże, dlatego musi być spółka, by nie obciążać niepowodzeniem firmy macierzystej i twórców. Można też iść do dużej firmy i sprzedać patent - na 90 % wyląduje w archiwum, mają swój produkt który muszą sprzedać by mieć zyski. Za kilka kilkanaście lat odkurzą go i sprzedadzą jako super nowość, albo zupełnie zapomną. Duże koncerny liczą zyski i eliminują konkurencję. Suplement diety, bo jest produktem naturalnym, skoro nie szkodzi, a pomóc może, to po co przechodzić kosztowne procedury itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara02 Polacy kontra Alzheimer IP: 134.99.165.* 18.05.07, 11:41 zaden naukowiec, nawet amerykanski nie jest w stanie wprowadzic leku na rynek. Problem polega na tym, ze aby sprzedawac leki trzeba przejsc dluga i kosztowna procedure: badania na zwierzetach, badania na ochotnikach i studia kliniczne. Zanim FDA a potem jego europejski odpowiednik wyda zgode na sprzedaz trzeba wydac od 500 mln do 1 mld dolarow!! Daltego od lat male firmy lub osrodki naukowe zmuszone sa do sprzedazy patentu, jezli chca, aby ich nowy lek komukolwiek sluzyl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krz... Polacy kontra Alzheimer IP: 83.238.95.* 18.05.07, 12:06 Twórcy tego leku mają szczęście że nie dostali kredytu z poslkiego banku a tym bardziej o rządzu Rzeczpospolitej. Gdyby tak było dzisiaj w kajdankach doprowadzeni by byli przed oblicze prokuratorskie i powieszeni za Ziobro.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: Polacy kontra Alzheimer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:41 no no gdyby jeszcze polacy mnieli kase to poradzili byśmy sobie bez amerykanów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badacz a gdzie był do k... nędzy KBN? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.07, 18:02 ten sam KBN w którym wywala się kasę na projekty oceniając je tylko po nazwisku kierownika? te wszystkie FNP i inne pierdzistołkowe rezerwaty? A Pan Minister właściwy w sprawie gdzie był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazar Re: Polacy kontra Alzheimer IP: *.chello.pl 20.05.07, 13:56 co? myśl i pracuj? widzisz, jakby to nasze drogie ministerstwo dało pieniądze na te badania to polska by na tym zarabiała, ale tu na badania idzie coś ok promila PKB. Ci ludzie chcieli coś zrobić i im sie udało, a ze finansowali to amerykanie? widocznie polski rząd ma o wiele ważniejsze sprawy na głowie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś