szlendak24.waw 02.10.12, 22:41 Ustawa o zmianie ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 oraz niektórych innych ustaw ..... Projekt skierowany do konsultacji społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_parasol Re: Projekt ustawy o zmianie ustawy o opiece .... 03.10.12, 20:58 czy ktoś może mnie oświecić czy te zmiany wprowadzają jakieś ułatwienia ? czy zmienią się wymagania sanepidu? Odpowiedz Link Zgłoś
szlendak24.waw Re: Projekt ustawy o zmianie ustawy o opiece .... 03.10.12, 21:47 Z uzasadnienia projektu: Przedkładany projekt ustawy jest odpowiedzią na najczęściej zgłaszane problemy przy realizacji ustawy. Podstawowe zmiany dotyczą: 1) umożliwienia podmiotom tworzącym żłobki lub kluby dziecięce oraz zatrudniającym dziennego opiekuna przetwarzania danych osobowych; 2) możliwości łączenia instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 w zespoły z przedszkolami, innymi formami wychowania przedszkolnego oraz szkołami; 3) zebrania i ujęcia w jednym akcie prawnym wszystkich wymagań sanitarnych dotyczących żłobków i klubów dziecięcych; 4) stworzenia podmiotom organizującym opiekę nad dziećmi możliwości przeprowadzenia procedury rejestracji żłobka i klubu dziecięcego poprzez platformę ePUAP; 5) poszerzenia katalogu podmiotów mogących zatrudniać dziennych opiekunów. Szczegółowe uzasadnienie znajduje się na końcu projektu ustawy. Zdanie na temat kierunku zmian trzeba sobie wyrobic samemu. Ustawa nie działa jak powinna, czy więc zmiany kosmetyczne coś zmienią? Wątpliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra_53 [...] 31.10.12, 12:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
klubalto Re: Projekt ustawy o zmianie ustawy o opiece .... 05.11.12, 18:53 witam, a ja mam pytanie o dofinansowanie, może ktoś z Was ma jakieś informacje Prowadzę Punkt Przedszkolny we Wrocławiu i jesteśmy dofinansowani, ale już w gminie obok Długołęka mam żłobek i dofinansowanie wg. Pani Wójt jest nieobowiązkowe (nie tak jak w przypadku przedszkoli) i Ona nie przewiduje finansowania opieki nad dziećmi do 3 lat. Może macie jakieś informacje, czy będzie zmieniona ustawa, ze takie dofinansowanie będzie od gminy wymagane ? Odpowiedz Link Zgłoś