miska77 03.06.05, 12:26 Witam ! Od wrzesnia moj synek idzie do żłobka, bedzie miał wtedy 1,5 roku i nie ucze go jeszcze załatwiania na nocnik. Czy w żłobkach jest to wymagane czy lepiej dla wychowawczyń jak dziecko jest z pieluszka ? Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agulka04 Re: siusianie 03.06.05, 13:03 panie nauczą najlepiej spytać w danym żłobku moją Agę zaczęły sadzać jak miała 10 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: siusianie 03.06.05, 16:00 Jeśli sama chcesz nauczyć, to ucz. Mój szedł do żłobka jak miał ponad dwa lata, też we wrześniu. Przez wakacje uczyłam go siadania na nocnik. Jak poszedł do żłobka, na początku panie wolały, żeby był w pieluszce, bo małego trzeba było pytać co jakis czas, czy zrobi siku, sam raczej niekoniecznie mówił. Ale po okresie adaptacyjnym, kiedy grupa jako tako już była "opanowana" przez panie, przestaliśmy zakładać pieluchę, potem nawet do spania. Odpowiedz Link Zgłoś
thrier Re: siusianie 06.06.05, 09:41 U nas dzieci które jeszcze sobie nie radzą chodzą w pieluszkach (grupa II dzieci 18-22 mce) a jest ich wiekszość. Oczywiście są sadzane na nocniczkach ale np moja Marta i owszem posiedzi ale efekt jest taki, że nocnik jest zazwyczaj pusty a siusiu i kupka w pieluszkę. Nikt nie wywiera presji, Panie zachęcają dzieci ale nie zmuszają. Tusia w domu wogole nie chciala usiąść na nocnik a w żłobku siedzi grzecznie razem z innymi dziećmi. Poobserwuj synka, może w wakacje będzie już gotowy do nauki nocnikowania ale jeśli nie, to nic się nie martw. W żłobku na pewno z tego powodu nikt go nie będzie gorzej traktował.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś