Dodaj do ulubionych

Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo???

10.09.05, 22:40
Tak się żłożyło, że moja Córka dostała się do żłobka na zasadzie "last
minute" czyli ktoś tam zrezygnował i zwolniło się miejsce, a więc nie byłam
na żadnym zebraniu organizacyjnym, a potem nie było z kim porozmawiać
odnośnie tematu. Czy możecie podzielić się informacjami, jakie dodatkowe
opłaty oprócz comiesięcznego "abonamentu" (u mnie jest to 198 zł) trzeba
jeszcze wnosić? Jakaś Mama napisała o składkach na nowe zabawki. Jak to w
końcu jest? Czy są może jakieś składki z okazji Mikołajek, Bożego Narodzenia,
Dnia Dziecka itp.?
Obserwuj wątek
    • mama007 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 11.09.05, 07:48
      u mnie 30zł ubezpieczenie na rok, co miesiąc 10zł na rytmikę. ale to starsza grupa, a Ty chyba masz mniejsze dziecko, prawda? o dodatkowych składkach nic nie wiem (typu Mikołaj itp), ale się pewnie dowiem w trakcie smile jakoś się nie dopytałam. i u nas ok 200zł to kwota już z wyżywieniem miesięcznym.
      sama jestem ciekawa jak jest w innych żłobkach, jakie są dodatkowe opłaty.
      pozdrawiam
      Aga

aha, i jeszcze na początku roku każdy rodzic przynosi rzeczy dla dziecka typu wycinanki, kredki, klej, bloki do rysowania itp.
      • agatete Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 11.09.05, 12:39
        U nas 148 miesiecznie +wyżywienie 3,50 dziennie i tzw. komitet rodzicielski 20
        zł miesiecznie.Za to są kupowane np. zabawki, kredki itd.Myslę że również
        upomink, które dzieci dostają z różnych okazji np.Mikołaj, święta, urodziny
    • e_r_i_n Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 11.09.05, 14:57
      W Warszawie nie sa pobierane dodatkowe oplaty, a i to, co placisz co miesiac
      nie jest stale (jest to iloraz liczby dni roboczych i stawki dziennej - 9zł).
      Generalnie jest odgorny zakaz jakichkolwiek dodatkowych skladek - chyba,
      ze sami rodzice je zbiora i wydadza.
      • kasia_oliwia Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 13.09.05, 20:21
        U nas nie ma dodatkowych opłat, jestesmy w 3 gr i jak na razie nie słyszałam
        nic o oplacie za rytmike.Jedynei co sie placi to 9 zł za kazdy dzien roboczy,
        wiec to wychodzi kolo 198 zł miesiecznie.
    • elasz4 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 14.09.05, 14:14
      Ja płacę miesięcznie : 95 zł (opłata stała) + 2.50 zł za każdy dzień kiedy mały jest w żłobku + co miesiąc komitet rodzicielski od 5 -20 zł (rodzice sami się delarują ile chcą płacić). Z pieniążków na Komitet Rodzicielski kupowane są dla dzieci prezenty na Mikołaja, Zajączka, Dzień Dziecka czy Zakończenie Żłobka oraz organizowane są wszystkie zabawy. W sumie miesięcznie wychodzi około 150 - 160 zł
      • ml130676 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 15.09.05, 10:51
        No tak...Ja płacę 198 zł, ale dziś dowiedziałam się, że jeszcze muszę dołożyć
        30 zł na ubezpieczenie, a tu 2 tygodnie do wypłaty...
        • e_r_i_n Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 15.09.05, 11:03
          Ubezpieczenie dziecka nie jest obowiazkowe. Jest ono po to, zeby jesli dziecku stanie sie cos w zlobku czy poza nim (odpukac - zlamie reke) - dostalo odszkodowanie. Ale jak nie chcesz ubezpieczac, nikt Cie do tego nie zmusza.
          • ml130676 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 15.09.05, 11:37
            A to ciekawe...w moim żłobku powiedzieli, że to obowiązkowe. Znając moje
            Dziecko i tak zapłacę...
            • e_r_i_n Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 15.09.05, 12:16
              Nie wiem, dlaczego tak powiedzieli. Znam rodzicow, ktorzy maja wykopiona polise rodzinna i w zlobku/przedszkolu/szkole juz nie placa ubezpieczenia, co swiadczy o tym, ze nia jest to obowiazkowe.
              A ze warto placic (nie majac alternatywnego ubezpieczenia), to juz inna sprawa.
      • inga_iga Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 15.09.05, 14:41
        elasz4 a w którym mieście znajduje sie ten złobek?
        • elasz4 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 14:55

Żłobek jest w Ostrowie Wielkopolskim
      • kasia_oliwia Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 14:59
        Ja wlasnie sie dowiedzialam ze dodatkowo musimy zaplacic 30 zl komitet
        rodzicielski 30 zl( wisi kartka na drzwiach), czyli w sumie kolo 230zł
        miesiecznie.
        • kasia_oliwia Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 15:01
          dodam ze jestesmy z warszawy
    • mieszkowamama Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 15.09.05, 14:45
      Co? Komitet, rytmika, ubezpieczenie? U nas nic takiego nie ma, pierwsze słyszę.
      150,70 stała opłata + 3,50 dzienne wyżywienie wink
      • mama007 mieszkowamama 15.09.05, 15:20
        no ja nie wiem czy to tak dobrze, ze nie ma np ubezpieczenia. chyba ze jest wliczone w koszt zlobka (u mnie na przyklad ta oplata stala jest duzo nizsza niz u Ciebie). dodatkowe rytmiki itp sa chyba prowadzone przez kogos innego niz opiekunki, stad dodatkowa oplata. tak mi sie wydaje.
        pozdrawiam
        aga
    • zaga25 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 15.09.05, 15:58
      U nas opłata stała 130. Jedzonko nosimy swoje ale przedszkolne kosztuje 100.
      Ubezpieczenie 30, Rada rodziców rocznie 30(na teatrzyki, mikołajki dzień
      dziecka, dzień mamy), 2 zł miesięcznie na zabawki, 36 zł angielski, 36
      tańce.Jedno i drugie w formie zabaw. 50 zł psycholog.
      • ml130676 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 15.09.05, 16:47
        O rany, to ile w sumie? Bo nie wiem, czy ten psycholog to 50 zł na rok, kwartał
        czy miesiąc, więc jak to podsumować...A swoją drogą ciekawe, ile tak naprawdę
        kosztuje ten żłobek, to znaczy ile dopłaca do tego "państwo". Czy wyszłoby tyle
        samo, gdybyśmy musieli sami pokrywać utrzymanie dziecka w placówce, co koszt
        pobytu dziecka prywatnie czyli około 700 PLN (plus 400 wpisowego).
    • zaga25 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 15.09.05, 16:59
      Psycholog 50 zł miesięcznie ale prowadzi zajęcia 3 razy w tygodniu i płaciłabym
      więcej gdyby było ich więcej. Zajęcia z psychologiem są indywidualne w tym
      zajęcia logopedyczne. Język i tance opłata miesięczna. Płaci się za tyle zajęć
      ile dziecko było na nich. U nas nie ma prywatnych przedszkoli. Moje dziecko
      jest alergikiem i chętnie posłałabym go do przedszkola gdzie zapewniliby mu
      jeszcze odpowiednie wyżywiemie.
    • thrier Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 10:42
      U nas 88 opłata stała plus 3,50 stawka żywieniowa. Dodatkowo ubezpieczenie 29
      zł/rok oraz rada rodziców 10 zł/m-c (za to są zabawki, art.papiernicze, imprezy
      dodatkowe).
      W sumie troche sie zbuntowalam na to 10 zl/m-c bo rok temu mojej 4 latce w
      przedszkolu placilam 11 zl/m-c i bylo to na wszystkie wyjazdy (do lasu, na
      konie, teatr, ognisko, mikolaj, dzien babci/mamy itp). Jakos nie moge uwierzyc,
      ze w zlobku potrzeba az tyle ale jak sie odezwalam, zeby ta oplate zmniejszyc,
      to mnie zakrzyczano. Coz, bede płacić i obserwowac jakie dodatkowe atrakcje
      bedzie miała moja młodsza córcia (w zeszłym roku niewiele (ale chodzila od
      marca).
      • ml130676 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 11:16
        Dopłaty w żłobku to jeszcze "małe piwo". Mam koleżankę, której synek uczęszcza
        do drugiej klasy podstawówki, oczywiście publicznej. I tam w zeszłym roku
        rodzice na zebraniu klasowym wpadli na pomysł, żeby wysłać dzieci na wycieczkę
        zagraniczną, tam oponentów też zakrzyczano. W przedszkolach też nie
        jest "różowo". Inna znajoma opowiadała, że jak ktoś nie płaci komitetu
        rodzicielskiego (który ponoć nie jest obowiązkowy) to się go straszy, że na
        przykład dziecko nie dostanie prezentu na Mikołajki. Widać więc, że żłobek to
        istny raj finansowy w porównaniu z wyższymi szczeblami. Te 10 złotych na
        miesiąc to nic w porównaniu z kosztami, jakie ponosimy potem kupując np.
        książki do szkoły, chciałoby się powiedzieć - oby nasze dzieci zawsze miały po
        2 latka.
        • thrier Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 11:24
          W sumie te 10 zł to nie jest dużo, ale mając 5 latkę mam porównanie ile dzieci
          robią i co. To w sumie jest 100 zł/rok, licząć 17 dzieci w grupie (u mojej
          małej), to 1700 zł. Czy naprawdę aż tyle pieniędzy trzeba, żeby urządzić
          dzieciom 2letnim te kilka imprez? Może tak...
          Myślę, że niepotrzebnie się wychylałam, bo wyszłam na mamę-sknerę i jest mi
          głupio...(to moje pierwsze zebranie w żłobku) ale jakoś nie do końca mogę się z
          tym pogodzić...
          • ml130676 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 12:06
            To nie Ty jesteś sknerą i nie powinnaś się wstydzić, że się wychyliłaś z
            protestem. Po prostu nie wszystkich nas stać na dodatkowe opłaty albo jest to
            przynajmniej uciążliwe dla budżetu. Z założenia żłobek jest przecież dla tych
            mniej zamożnych (ja musiałam w ankiecie wpisać zarobki, bo to podobno jest
            jednym z kryteriów przyjęcia). I nie ma się co wstydzić, że się zarabia poniżej
            średniej krajowej. Dla mnie 10 złotych to mała paczka pieluszek albo mleko dla
            dziecka lub kilka soczków, dwie zupki itp. Ale nie wiedziałam, że w żłobku są
            jakieś zebrania rodziców...
            • a.chudziak Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 13:35
              u nas opłaty sa takie: 7,50 za dzień + jednorazowo 60 komiet, 10 wpisowe, 34
              ubezpieczenie...ale już wszystkie Mikołajki, kredki w to wchodzą
            • a.chudziak Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 13:35
              aha, w tym komitecie jest angielski i rytmika
          • kasia_oliwia Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 15:07
            to co ja mam powiedziec u mojej córci w gr jest 28 dzieci i teraz niech kazde
            da po 30 zł to ile to wychodzi, na co te pieniadze ida, nie sadze ze to
            wszystko jest na kredki bloki farby zabawki itd.
            • tresa1 Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 16.09.05, 18:21
              czy te żłobki w których zbierane są od Was opłaty mieszczą się w Warszawie?I
              kto to zbiera kierownik? Z tego co wiem nie można nam narzucić dodatkowych
              składek jedynie jak sami my rodzice się zorganizujemy i zbierzemy jakąś kwotę
              to mozemy coś kupić za te pieniądze dla dzieci. Wtedy sprawa jest jasna, nie
              domyślamy się na co poszły nasze dodatkowe pieniądze tylko mamy czarno na
              białym. Jeśli chodzi o Warszawę to dodatkowe imprezy takie jak teatrzyki czy
              rytmika są opłacane przez miasto więc jeśli Wam ktoś mówi, że składki są
              właśnie na to, to zwyczajnie kłamie. W innych miastach może być inaczej i
              rzeczywiście pewnie istnieją komitety rodzicielskie na które rodzice płacą
              dodatkową składkę a za te pieniądze opłacana jest rytmika, teatrzyki (koszt
              jednego ok.600 zł)i zabawki które wcale nie są tanie. Pamiętajmy, że im
              porządniejsza zabawka tym droższa a do żłobka muszą być kupowane zabawki z
              atestem - te też są drogie, zabawki ogrodowe - np. byle domek to koszt ok. 2000
              zł.W Warszawie niestety zniesiono komitety rodzicielskie i pozostaje nam
              rodzicom obdarowywanie żłobka zabawkami. Mądrzę się tak dlatego, że moja córa
              zaczęła trzeci rok edukacji w żłobku i wiem jak to było wcześniej. U nas w
              żłobku pięknie wyposażony ogród i sale zabaw to zasługa zbiórek z komitetu.
              Brałam w nim udział i wiedziałam o każdej wydanej złotówce z dodatkowych
              składek. Niestety teraz jest biednie bo odkąd zespół przejął żłobki dzieci nie
              dostały doslownie nic. A wiadomo, że dzieci jest dużo i zabawki się niszczą.
              Jak tak dalej pójdzie to nasze dzieci nie będą miały się czym bawić.
              a nawiązując do sprawy podawania zarobków do żłobka to w Warszawie są jednakowe
              wnioski na których nie ma prośby o umieszczenie takich danych.
    • malylos Re: Opłaty w żłobku - jakie dodatkowo??? 17.09.05, 08:30
      Podaję cennik opłat w Gdyni:
      114 opłata stała
      5 zł za dzień wyżywienia
      5 zł komitet
      5 zł lekarz
      i po 10 zł na paczki świąteczne typu choinka i zając
      do tego była jeszcze zrzuta na odchodzące dzieci z 3 grupy po 10 zł(ale to w
      maju lub czerwcu).
      ubezpieczenie nie jest obowiązkowe,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka