Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę

10.11.06, 09:08
Dzisiaj po raz trzeci odprowadziłem moją córeczke do żłobka. Ma 18 mc.Na
razie zosatje tylko do 11.40 czyli do obiadu , widze ze jej ten żłobek nie
pasuje, płacze przy oddawaniu jak ja pytam w domu czy chce do dzieci to mówi
ze nie. Mój dylemat polega na tym do jakiej grupy powinna uczęszczać? Jak
pisałem ma 1,5 roku i do starszej grupy jest jeszcze moim zdaniem za mała,
nie jest jeszcze na tyle komunikatywana zeby uczestniczyc w zabawach tej
grupy , z kolei w młodszej grupie bardzo sie nudzi, nie ma tam za duzo
rówieśników wiekszość dzieci to takie maluchy które w ciągu dnia lezą badż
płaczą. co radzicie?
Obserwuj wątek
    • doris1981 Re: Proszę o poradę 10.11.06, 09:18
      Witam!Moja córka ma 19miesięcy i chodzido żłobka do młodszej grupy.Tym ze mała
      płacze i nie chce chodzic sie nie przejmuj. U nas bylo podobnie na początku.
      Przez pierwszy miesiąc obieralam ja ok 11.30 poniewaz w żlobku nie chciala ani
      jesc ani pic.Rano płakała juz na sam widok żlobka. Mnie również bylo bardzo
      cięzko i bylam bliska rezygnacji ze złobka. Daj jej czas na oswojenie się z
      nowa sytuacją. To dla dziecka jest ogromny stres. Zostawiasz je w obcym miejscu
      z obcymi ludzmi.Ale z czasem bedzie coraz lepiej. Zycze powodzenia i trzymam
      kciuki. W razie jakis pytan chetnie odpowiem
    • b.bujak Re: Proszę o poradę 10.11.06, 09:18
      do starszej - będzie ją to mobilizowalo do równania w górę - moj syn tez jest
      jednym z młodszych dzieci w swojej grupie - doskonale daje sobie rade i odkąd
      chodzi do żłobka znacznie zwiększyła mu sie komunikatywnosc;
      poczatkowa niechęc do żłoba jest jak najbardziej normalna i trzeba dac dziecku
      czas na oswojenie sie z nową sytuacją
      • piotras_tata Re: Proszę o poradę 10.11.06, 09:28
        A nie zdominują jej te starsze dzieciaki?
        • b.bujak Re: Proszę o poradę 10.11.06, 09:50
          piotras_tata napisał:

> A nie zdominują jej te starsze dzieciaki?

tego nie wiem... wiem, ze tez mialam podobne obawy, bo moj syn jest z tych
          grzecznych spolegliwych dzieci a do tego jest raczej drobnej budowy ciała smile
          pytałam panią, jak sie zachowuje w przypadku sporu i mowila, ze raczej ulega,
          oddaje zabawki, myślalam, ze będzie z niego ciapa... ale od jakiegos czasu
          nauczyl sie juz walczyc - wiem, ze potrafi wygonic z autka chłopaka starszego
          od siebie... jakis czas temu mial taką akcje, ze ugryzl innego chlopczyka.... w
          czasie etapu oswajania sie ze żłobkiem i z grupą wycofywal sie ze sporow, jak
          juz sie poczul jak u siebie, to zacząl dawac sobie rade
          jak zachowa sie Twoja córeczka... tego nie wiadomo - to zalezy od jej
          charakteru, od innych dzieci w grupie.... wiem na pewno, ze wcale nie musi byc
          tak, ze najmlodsze dzieciaki sa dominowane przez starsze - wiek nie jest tu
          jedynym czynnikem
    • nejmamon Re: Proszę o poradę 10.11.06, 10:04
      Od jakiego wieku jest starsza grupa?
      Jeżeli w obecnej grupie są dzieci leżące a starsza jest od 2 lat to bym się nie
      zastanawiała tylko dała córkę do starszej grupy. Dla starszych dzieci jest
      organizowanych masę zajęć a dziecko 1,5 roczne już potrafi w nich uczestniczyć.
      Jeżeli chodzi o jedzenie, nocnikowanie, ubieranie to panie będą musiały
      traktować ją indywidualnie ale powinna się za kilka miesięcy wszystkiego
      nauczyć.
    • michalina7 Re: Proszę o poradę 10.11.06, 14:32
      Mój synek ma 22 miesiące. Do żłobka zaczął chodzić miesiąc temu czyli w wieku 21
      m-cy. Chodzi do młodszej grupy bo urodził się w 2005 roku (co prawda na poczatku
      stycznia, ale wciąż w 2005) gdyby urodził się w grudniu 2004 to zostałby
      zapisany do grupy starszej. Nie nalegałam na starszą grupę bo musiałabym czekać
      na miejsce znacznie dłużej i nie wiadomo czy w ogóle w tym roku byłaby szansa.
      Acha, dodam, że nasz żłobkek jest dla dzieci, które skończyły już rok. Mały
      chodzi do złoba 5 tygodni (z 2-tygodniową przerwą na chorobę). Nie czuje się w
      nim dobrze chociaż i tak widzę postępy w aklimatyzacji i jest znacznie lepiej
      niż na poczatku - przynajmniej nie płacze w szatni tylko chętnie się rozbiera.
      Płacz zaczyna się gdy wsadzam go do sali (chociaż już zdarzyło się kilka razy,
      ze nie płakał). Małego odbiera moja mama o 11.30. Dopóki Mały nie zaakceptuje
      żlobka będzie odbierany wcześniej. Opiekunki mówiły, że od kilku dni Łukasz
      zaczął siadać z dziecmi do stołu na posiłki, ale wciąż odmawia jedzenia
      kwitując wszystko "fuj". Na nocniku załatwić się nie chce i prosiłam panie żeby
      na siłę go nie sadzały.
      Zastanawiałam sie czy Mały nie czułby sie lepiej w grupie starszej, ale tam
      dzieci musza być chyba bardziej zdyscyplinowane. Wiem, że wymaga się od nich
      siedzenia na ławeczce podczas oglądania bajek a moje dziecko jest wielkim
      indywidualistą i nie lubi gdy się mu coś narzuca lub każe.
      Jeżeli Twoja Mała jest w grupie z 6-miesięczniakami to nalegałabym kierownik
      żlobka na zmianę grupy, ale jeżeli z dziećmi, które skończyły już rok, tak, jak
      w przypadku mojego synka to chyba zostawiłabym w tej samej grupie.
    • johana19 Re: Proszę o poradę 10.11.06, 14:45
      A jak wiekowo są podzielone te grupy???
      U nas nie ma tego problemu bo grupy są trzy. I-sza do około 1,5 roku, II-ga od
      1,5 do 2,5 roku i III-cia od 2,5 do 3,5 roku. Moja córka zaczęła od I-szej
      grupy w wieku 15 miesięcy, a od września chodzi do średniaków. Teraz ma niecałe
      22 miesiące.

Asia mama LENY (27-01-2005)
      Pierwszy rok życia
      A Lenka ma już...
    • obasic Re: Proszę o poradę 13.11.06, 14:10
      W żłobku do któego uczęscza moja córa (zaczynała chodzić jak miała 1 roczek,
      teraz ma 1,5 roczku) są trzy grupy: do 1,5 roku, 1-5 do 2 latek i trzecia
      powyżej dwóch latek. Jak chodziła do I grupy było OK, ale jak zaczęła chodzić
      do II a miała wtedy 1 rok i 5 m-cy było zdecydowanie lepiej. Też miałam różne
      obiekcje czy już do starszej czy jeszcze nie tym bardziej że co dopiero zaczęła
      w miarę chętnie chodzić do tej I-szej grupy. Jak przeszła do II grupy, pierwsze
      dwa dni były oczywiście z płaczem a potem chodziła dużo bardziej chętnie niż do
      I-szej grupy. W moim odczucie te starsze dzieciaki były dla niej o wiele
      atrakcyjnieszje niż te leżące. Zdecydowanie widzę poprawę w jej samopoczucie
      wśród starszych dzieci. Pozdrawiam. OBASIC
    • maja234 Re: Proszę o poradę 13.11.06, 14:53
      Mam córkę w wieku twojej córy. Moją posłalam do żłobka we wrześniu i tarfina na
      początek do najmłodszej grupy razem z niemowlaczkami.
      Od stycznia ma przejść do grupy starszej. Na razie jest w fazie adaptacji, tzn
      przyzwyczaja się do zasad panujących w złobku.
      Ze złobka jestem bardzo zadowolona, widzę bardzo postępy w jej rozwoju. dzisiaj
      ją posłałam po dwutygodniowej przerwie - chorobie- i myślałam, że będzie
      ciężko. A ona rano bardzo chetnie pobiegła do dzieci i cioci.
      Ja na Twoim miejscu bym się nie pytała czy chce do dzieci, tylko starała się
      mówić pozytywnie o żlobku, paniach, że się dzieci tam fajnie bawią, bedzie
      dobry obiad, i że w ogóle jest super.
      Nie przejmuj się - wiem,że jest to trudne dla rodzica, pierwsze koty za płoty,
      i tylko będzie lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka