frida-marzec08 15.06.09, 21:02 spędzają Wasze dzieci w żłobku? We wrześniu zaczynamy adaptację... docelowo mały będzie nawet do 8/9 godz. dziennie. Jeszcze nie oswoiłam się z ta myślą... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anita.sz Re: ile godzin dziennie 16.06.09, 08:34 pierwsze 2 miesiące chodziła od 7.30 do 12, a później juz do 15 ale czasem zostaje do 17, tylko, ze wtedy jest juz bardzo mało dzieci i czasem łaczą grupy. Wtedy juz córci się nie podoba. No chyba że jest ciepło i wychodzą na dwór, co co innego. Zaraz minie rok naszego żłobkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: ile godzin dziennie 16.06.09, 10:12 moja od pierwszego dnia siedzi min. 9h max.10 Odpowiedz Link Zgłoś
minia0000 Re: ile godzin dziennie 03.07.09, 13:30 Moj Oskarek (15 m-cy) -pierwszy tydzień 4 godziny, potem do 9 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
taja11 Re: ile godzin dziennie 03.07.09, 22:43 Biedne dzieci...Na Waszym miejscu zrobiłabym taką buźkę No-ale przyjdzie szkoła i maluchy będą miały wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
minia0000 Re: ile godzin dziennie 04.07.09, 10:48 No niestety -biedne dzieci. Ale muszę pracować, abym miała na mleko dla mojego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: ile godzin dziennie 05.07.09, 15:25 ehehhe kolejna nawiedzone wyskoczyła z biednymi dziecmi Odpowiedz Link Zgłoś
taja11 Re: ile godzin dziennie 05.07.09, 21:45 Nie,nie nawiedzona.. Jak się czujesz po 8 godz w pracy??? A Twoje dziecko jest jeszcze dłużej-no ale pewnie ono "tak lubi chodzić do dzieci" Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: ile godzin dziennie 06.07.09, 00:05 A Twoim zdaniem wszyscy rodzice specjalnie zostawiają tam dzieci na tyle godzin? Twoim zdaniem rodzice powinni rzucic robotę, zacząc głodowac i walczyc o kazdy następny dzien i wtedy dziecko będzie bardziej "bogate" skoro teraz jest"biedne"?! Zastanów się nad tym co piszesz. A tak nota bene dziecko nie ma poczucia czasu i nie czuje róznicy miedzy 8 a 10 h Odpowiedz Link Zgłoś
karston Re: ile godzin dziennie 07.07.09, 18:49 patrice 7 Pomyśl co przeżywa dziecko , które pozostaje pierwszy raz wśród mu osób zupełnie obcych 8- 9 godzin.Dziecko rozpacza nie je,nie pije i napewno nie bawi się.Nadal uważasz,że praca jest najważniejsza.Do pracy się idzie kiedy dziecko akceptuje żłobek i chce z własnej woli do niego uczęszczać i w nim pozostawać.Więc najpierw trzeba dziecku pomóc w adaptacji a potem do pracy i nie fundować dziecku sytuacji trudnej ,a przy okazji innym dzieciom , bo jak wiadomo płacz udziela się reszcie a to wydłuża okres adaptacji. Jesteś w błędzie dziecko ma poczucie czasu i różnicuje go , dowodem jest reakcja na widok wychodzących dzieci do domu.Nawet najlepsza w świecie opiekunka nie zastąpi mamy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
minia0000 Re: ile godzin dziennie 08.07.09, 13:01 Przecież nikt tu nie napisał że zostawił dziecko pierwszy raz na 9 godzin. W pierwszych dniach zostawia się na krótko (ok. 3 godz.). A jeśli chodzi o pracę -to uwierz mi, najchętniej zostałabym z dzieckiem w domu, gdyby mojego męża było stać na utrzymanie dziecka i niepracującej żony Odpowiedz Link Zgłoś
et69 Re: ile godzin dziennie 08.07.09, 22:21 Dziewczyny nie ma sie co klocic o 8-9 godzin.Sa dzieci co "otwieraja" i "zamykaja" zlobek.10-11 godzin to norma..... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: ile godzin dziennie 10.07.09, 09:39 karston napisał: > patrice 7 Pomyśl co przeżywa dziecko , które pozostaje pierwszy raz > wśród mu osób zupełnie obcych 8- 9 godzin.Dziecko rozpacza nie > je,nie pije i napewno nie bawi się. pierwszy raz pewnie tak..ale po jakims czasie sie przyzwyczaja... moj maluch bedzie mial 9 miesiecy jak zacznei zlobek..na 8 godzin. pierwszy tydzien "oswajanie"..a potem..pelna para. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: ile godzin dziennie 10.07.09, 09:32 w umowie ze zlobkiem mam : min 7 - max 9 Odpowiedz Link Zgłoś
dzida113 Re: ile godzin dziennie 10.07.09, 10:46 a mi powiedzieli, że przez pierwszy tydzień dziecko ma chodzić do żłobka od 9 do 10, a przez drugi od 9 do 12...czyli muszę wziąć 2 tygodnie urlopu, którego nie mam, bo wykorzystałam, żeby maksymalnie posiedzieć z dzieckiem po macierzyńskim.Dodam jeszcze, że mała ( ma 7 miesięcy )od tygodnia chodzi do żłobka prywatnego i zostaje ok. 7 godzin i nie ma z tym żadnego problemu. I nie zawsze można zrobić tak,jak radzicie, że najpierw adaptacja w żłobku a potem praca, bo np. ja musiałam wrócic w czerwcu, bo inaczej by mnie zwolnili. I dlatego oddałam dziecko do żłobka, żeby pracować, więc odbieranie jej o 10 przez tydzień i następny o 12 jest dla mnie i mojego pracodawcy nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
karston Re: ile godzin dziennie 13.07.09, 08:05 Moje drogie Panie dzieci w okresie adaptacji oswaja się ze żłobkiem kiedy jesteście jeszcze w domku i macie wolne , a nie kiedy idziecie jutro do pracy. A 8-9 godzin dla dziecka pierwszego dnia to tragedia , okres adaptacji jest w żłobkach stopniowany dla dobra dziecka . Trzeba brać niestety urlop . Skąd ma Pani pewność,że dziecko pozostawione na 7 godzin nie płacze? nie ma to znaczenia czy prywatny , czy państwowy żłobek dziecko w okresie adaptacji bardzo mocno przeżywa rozstanie z mamą nawet to! niby nie płaczące.Pozdrawiam b.gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
meusus Re: ile godzin dziennie 13.07.09, 18:45 czy jest gdzies napisane ze tu chodzi o godziny w czasie adaptacji nauczcie się czytać ze zrozumieniem autorce wątku chodziło o to ile h dziecko spedza wciagu normalnego dnia w zlobku, chyba nie ma żlobków w ktorym mozna zostawic dziecko pierwszy dzien albo nawet pierwszy tydzien na 9 h czy nawet na 8 Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: ile godzin dziennie 13.07.09, 20:35 pewnie nie uwierzysz ,ale są i to takie w których opiekunki nie chcą mieć przez kilka godzin na głowie rodzica patrzącego na wszystko. moja młoda do takiego chodzi i jak chciałam z nią przez kilka dni stopniowo przychodzić i się trochę pobawić, to mi mocno odradzały i moja młoda adaptacji nie miała... Odpowiedz Link Zgłoś
meusus Re: ile godzin dziennie 13.07.09, 21:41 a u nas było tak zewchodziło się z dzieckiem rodzic zostawał nie wiem 30 min moze h i trzeba było dziecko najpóźniej do 12 odebrac Odpowiedz Link Zgłoś
vaanessa żłobek to nie jest szpital 13.07.09, 22:05 Drogie Panie... Chyba coś Wam się poprzestawiało.Żłobek to nie jest szpital gdzie dziecko musi przebywać z rodzicami. Żłobek ma wychować Wasze dzieci na ludzi a nie na mamlasów jakiś. Dziecko po pierwszych dniach nawet nie piśnie za mamą czy też tatą więc darujcie to schlebianie sobie iż bez mamy i taty jest katastrofa. Od razu,od pierwszego dnia nie jesteście potrzebni w tym żłobku,plątając się tam tylko przedłużylibyście tą adopcję,więc mają rację,że Was spławiają. Tak jest najlepiej dla dziecka(a przecież tego chyba pragniecie). Kończąc...jeśli macie obawy...to siedżcie w domu-z dzieckiem a chłopa wyślijcie do lepiej płatnej pracy,hi,hi. Odpowiedz Link Zgłoś
karston Re: ile godzin dziennie 14.07.09, 16:24 meusus dobrze czytamy posty a dzieci są zostawiane na max w pierwszych dniach właśnie 8-9 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
gmart2 Re: ile godzin dziennie 15.07.09, 11:04 Moje dziecko(2,5 roku) zostaje na 9-10 godzin, jak przychodzę po niego to mi mówi:odejdź mama!Tym się powinnam martwić. Myślę, że jak się dziecko w żłobku dobrze czuje, to nie ma co tragizować. Odpowiedz Link Zgłoś