Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"przecinanie sylwetki"

12.04.12, 01:42
    Chciałabym zapytać o tzw. przecinanie sylwetki. Jak to wygląda w praktyce? Kto powinien tego unikać? Jakie połączenia ubrań to powodują? Moja mama mówi mi czasem, że lepiej wyglądam w sukienkach niż w spódnicy i bluzce i chyba ma rację ale nie wiem do końca jak to się dzieje.
    Obserwuj wątek
      • alpepe Re: "przecinanie sylwetki" 12.04.12, 09:05
        W twoim przypadku pewnie masz kobiece uda i krótki tułów, więc taka bluzka włożona w spódnicę uwidoczni ten "brak" tułowia. Poza tym kombinacaja bluzka i spódnica jest najbezpieczniejsza u osób szczupłych, bez odstającego brzucha. Podobnie rzecz się ma z żakietami. Nieważne, że są modne pudełkowe chanelki, jak ty będziesz wyglądała w nich grubaśnie, bo masz szerokie biodra i kobiece uda. Przy klasycznej kobiecej sylwetce lepsze są opływające sylwetkę żakiety zakrywające lub prawie zakrywające pupę, dopasowane w talii.
        • alpepe Re: "przecinanie sylwetki" 12.04.12, 09:08
          Jeszcze dodam, że wszelkie cięcia pionowe, godety i zaszewki wysmuklają optycznie sylwetkę, więc dla chudych patyczaków (żartobliwe określenie, nie ziać jadem) nie są specjalnie wskazane. Naszyte kieszenie poszerzają sylwetkę, kieszonki na wysokości biustu optycznie powiększają go.
        • alpepe Re: "przecinanie sylwetki" 12.04.12, 09:09
          alpepe napisała:

> W twoim przypadku pewnie masz kobiece biodra, uda i krótki tułów, więc taka bluzka włoż
          > ona w spódnicę uwidoczni ten "brak" tułowia...
        • pamplemousserose Re: "przecinanie sylwetki" 12.04.12, 09:48
          > W twoim przypadku pewnie masz kobiece uda i krótki tułów,

> Nieważne, że są modne pudełkowe chanelki, jak ty
          > będziesz wyglądała w nich grubaśnie, bo masz szerokie biodra i kobiece uda

No na litość, alpepe, dziewczyna słowa nie powiedziała o swojej sylwetce, a Ty już z niej grubaskę zrobiłaś.
          Przecinanie sylwetki jest szczególnie niekorzystne w przypadku osób niskich (tzw. petite), choćby najszczuplejszych.
          • alpepe Re: "przecinanie sylwetki" 12.04.12, 10:21
            na litość boską, ja noszę rozmiar 34 lub 36,wzrost 173 cm i mam kobiecą sylwetkę, ale jakbym się uparła, to ubiorę się tak niekorzystnie, że będę wyglądała na płaskiego babochłopa z szerokimi barami, grubymi udami, krótkimi nogami i kajakowymi stopami (wg alessi już takie mam). Kwestia dobioru stroju. Rybaczków nie założę nigdy na ten przykład bo i stopy mam niemałe i nogi umięśnione. Podobnie marynarek, żakietów czy płaszczy za podkreśloną linią ramion, choć moje ramiona i barski są normalne, nie takie jak u obecnej księżnej Monako, która, na marginesie, zdaje się być dumna ze swoich barków.
            • znana.jako.ggigus Re: "przecinanie sylwetki" 12.04.12, 11:04
              no z kazdego da sie zrobic potwora, to pisze jako byla ekspedientka w butiku.
              A co do barkow - uwazam, ze lepiej czuc dume niz jakies glupawe kompleksy. Jako byla plywaczka na normalne barki. Ma je maskowac ciuchami i sie garbic?... To juz lepiej ze swojej slabosci zrobic mocna strone. Akurat to obserwuje u wielu osob i musze przyznac, ze to dziala.
              • alpepe Re: "przecinanie sylwetki" 12.04.12, 11:22
                To z tą słabością też nie jest tak. W jej otoczeniu innych pływaczek i pływaków wszyscy mają szerokie barki i ona jest przyzwyczajona do swojej sylwetki. Podobnie z Charlize Theron. Mam podobną do niej sylwetkę. Czytałam kilka razy, że Charlize ma szerokie ramiona i wygląda jak facet, a przy Wittstock to ona ma te ramiona wąskie, a tak w ogóle to te ramiona są jak dla mnie normalne, no i sama takie mam. Ale są osoby, które mają spadziste, wąskie ramionka i dla nich i Theron i Wittstock są transwestytami.
                • znana.jako.ggigus Charlize Theron 12.04.12, 11:39
                  w genialnym filmie Young Adult - oj tam widoczne sa te szerokie ramiona, nawet sylwetka atletyczna, powiedzialabym. Ale wrazenie oszalamiajace i film swietny.
                  Znam pare plywaczek, co to mlodosci mialy nadzieje na kariery i teraz maja kompleksy z powodu ramion, dlatego wole opcje - outing!
                  • alpepe Re: Charlize Theron 12.04.12, 12:17
                    no ja właśnie mam sylwetkę atletyczną, mnie się podoba, ale najłatwiejsze do ubrania są patykowate chudziny, a inni, jeśli chcą się dobrze czuć i wyglądać, powinni patrzeć, w jakich krojach im dobrze. Taka Love-Hewitt ma tragiczną sylwetkę, jeśli założy obcisłe jeansy, a w serialu tylko gania w pięknie skrojonych sukienkach i jej sylwetka wygląda fenomenalnie. Talia ściśnięta, biust do przodu, wokół grubych ud hula wiatr w rozkloszowanym dole.
                  • stodwadziesciapiec Re: Charlize Theron 15.04.12, 19:29
                    Theron ma przepiękną twarz, ale szerokie ramiona, szeroki tułów, zero talii i zero tyłka. Widocznie coś za coś, w tym przypadku.:)
      • znana.jako.ggigus Re: "przecinanie sylwetki" 12.04.12, 10:58
        napisz cos wiecej o sobie, jaka masz figure i jakie to spodnice i bluzki
      • lonely.stoner Re: "przecinanie sylwetki" 12.04.12, 11:28
        przecinanie sylwetki - to wszystko zalezy w jakim punkcie to robisz, w ilu punktach, i jaki kolor maja poszczegolne przeciecia.
        Takiego przecinania powinny unikac osoby petite, albo ktos kto ma np. duzy biust (bo czesto za tym idzie wrazenie ze ma krotki tulw- co wcale nie oznacza ze jest gruby, to moze byc osoba bardzo szczupla, np. Katie Price- zobacz sobie jej zdjecia w roznych wersjach, ona ma na oko rozmiar 34, jest bardzo szczupla, ale ze ma duzy ciezki biust to w niektorych ubraniach wyglada przysadziscie- jakby z pare kg jej ktos dodal).
        Czesto tez wazne jest przeciecie- tzn. w ktorym miejscu jest. Jak masz np. dluzszy tul niz nogi i reszte ciala to mozesz tak wykreowac przeciecie ze stworzysz wrazenie talii wyzej niz ona naprawde jest i to tez troche proporcje ciala wyrownuje.
        • julia-1989 Re: "przecinanie sylwetki" 18.04.12, 11:52
          czy przecinanie sylwetki optycznie powiękasz biust u osob wysokich i szczupłych?
      • stylowniashop Re: "przecinanie sylwetki" 26.04.12, 18:05
        Wszystko zależy od sylwetki, np. panie o figurze gruszki nie powinny nosić żakietów kończących się na wysokości bioder - wtedy właśnie przecinają sylwetkę w najszerszym miejscu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka