Dodaj do ulubionych

Autobusy rejsowe z Alanyi

IP: *.jjs-isp.pl 31.03.11, 11:12
Czy ktoś może podróżowała na własna rękę z Alanyii autobusem do Anamur i Antali ?
Interesuje mnie, czy zorganizowanie takiej wyprawy jednodniowej jest możliwe (o której wyjazd z Alanyi i o której powrót) i ile kosztuje przejazd autobusem rejsowym?. Z góry dziękuję za wszelkie informację:)
Obserwuj wątek
    • alanyaonline.pl Re: Autobusy rejsowe z Alanyi 31.03.11, 11:24
      Witaj,
      jak najbardziej można obrócić w jeden dzień zarówno do Antalyi jak i do Anamur, i jeszcze sporo zwiedzić ;)

Autobusy do Antalyi kursują od rana co godzinę z dworca czyli Otogaru w Alanyi. Obojętnie do którego biura na dworcu podejdziesz, wszystkie mają taką samą cenę biletu - 14 lir.
      Jedzie się 2-2,5 godziny do dworca w Antalyi (ale można wysiąść gdzieś po drodze żeby np. dostać się do centrum).

Z Anamurem wygląda podobnie, z tym że jedzie się w drugą stronę :) i pewnie nie ma kursów o każdej godzinie. Trzeba by podejść na dworzec i zapytać o ktorej godzinie są rejsy i powroty. Trasa wygląda podobnie, min. dłużej (3 godziny?), cena około 17-20 lir.

Pozdrawiam
      • tigertiger Re: Autobusy rejsowe z Alanyi 31.03.11, 13:36
        wielkie dzięki :) rozumiem, że cena biletu to cena za przejazd w jedną stronę. W Antali chciałabym wysiąść jak najbliżej starówki, a w Anamur jak najbliżej Zamku, czy mogę prosić kierowce o informację, gdzie dokładnie wysiąść, skoro jest możliwość wysiąść w innym miejscu niż na dworcu autobusowym?
        • alanyaonline.pl Re: Autobusy rejsowe z Alanyi 31.03.11, 14:29
          Tak, ceny są za przejazd w 1 strone. W każdym takim autobusie jest ktoś w rodzaju stewarda - niestety oni często słabo mówią po angielsku ale da się jakoś dogadać ;) Chodzą po autobusie z listą i pytają wszystkich pasażerów w którym miejscu chce się wysiąść.
          W Twoim przypadku podejrzewam, że będą bez problemu potrafili Ci pomóc, jesli powiesz dokąd się wybierasz.
          W Antalyi hasłem jest "Kaleici" (czyt. kaleiczi) a w Anamur - "Anamurium" lub "Mamure kalesi" (to są nazwy 2 miejsc do zwiedzenia w Anamur, z jednego do drugiego przejedziesz już potem małym busem miejskim czyli dolmuszem).

• tigertiger Re: Autobusy rejsowe z Alanyi 31.03.11, 15:14
            jesteś nieoceniona:) o Anamurium nic nie wiedziałam do tej pory sadziłam że to kolejna nazwa na zamek w Anamur:). To jeszcze raz skorzystam z Twojej uprzejmości i spytam czy jest możliwe także autobusem dojechać z Alanyii do Aspendos i do Perge, czy te miejscowości są także na trasie autobusu liniowego Alanya - Antalia?
            • alanyaonline.pl Re: Autobusy rejsowe z Alanyi 03.04.11, 15:25
              Perge i Aspendos są troszkę na uboczu więc tu już jest wygodniej jeśli ma się wypożyczony samochód lub w formie zorganizowanej. Inaczej będzie to trochę dłużej trwało - łapanie małych busów, taxi albo ew. spacerowanie w słońcu do tych obiektów z głównej drogi.
              • tigertiger Re: Autobusy rejsowe z Alanyi 03.04.11, 19:07
                Kolejny raz wielkie podziękowania za odpowiedź:)
                Oczywiście w takiej sytuacji to Perge i Aspendos faktycznie opłaca się zwiedzić na zasadzie zorganizowanej lub wypożyczonym samochodu. Podobno jest możliwe wynajęcie w Alany samochodu za 25-30 euro czyli tyle co w innych regionach morza śródziemnomorskiego, tyle ze benzyna w Turcji jest najdroższa w europie. W Polsce litr benzyny przekroczył już 5 zł, w Turcji jeszcze miesiąc temu benzyna kosztowała ok 7 zł, ale czy w między czasie nie poszła w górę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka