Dodaj do ulubionych

Plaża w okolicy Istambulu

13.07.11, 09:17
Witam,

Rozważam wypad do Ist na 7 dni i mam pytanie - czy jest tam gdzieś w okolicy miejsce, gdzie można odpocząć na plaży nad morzem? Dziękuję za konkretne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz Re: Plaża w okolicy Istambulu IP: *.petrus.pl 13.07.11, 11:36
      wg mnie na Wyspach Książęcych. Wystarczy złapać prom z przystani (np. Besiktas) i wybrac jedna z kilku wysp, ktora was interesuje.
      • Gość: gtw Re: Plaża w okolicy Istambulu IP: 76.73.108.* 13.07.11, 11:46
        pamiętam jeszcze z dziecięcych lat kemping jakieś 20-30 km przed Stambułem (jadac od strony granicy bułgarskiej) i długą piaszczystą plażę
    • isabeau Re: Plaża w okolicy Istambulu 13.07.11, 13:53
      Nieco o plażach w okolicy Stambułu:
      turcjawsandalach.pl/content/czy-i-gdzie-mo%C5%BCna-popla%C5%BCowa%C4%87-w-okolicach-istanbulu
      • Gość: gtw Re: Plaża w okolicy Istambulu IP: 76.73.108.* 13.07.11, 14:09
        no wlaśnie, to był kamping w Ataköy
      • polyanna11 Do Isebeau 14.07.11, 11:46
        Isabeau - czy 7 dni w Ist to nie za dużo? Mój małż jakoś nie jest przekonany do tego wyjazdu i muszę go przekonać, że to dobry pomysł, jednocześnie nie chcę by się tam nudził. Bo jego zdaniem ile można oglądać meczety? :) Proszę o odpowiedź.
        • Gość: zzz Re: Do Isebeau IP: *.204.62.58.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.11, 12:15
          jest takie stambulskie powiedzenie, ktore w wolnym tlumaczeniu brzmi: nawet jesli urodziles sie w Stambule, nigdy nie poznasz wszystkich jego sekretow.

powiedzialabym, ze 7 dni to bardzo malo, jedynie lizniecie to, co miasto ma do zaoferowania. a jesli nie lubicie "zwiedzac meczetow", zawsze mozecie wybarc sie na wspomniane juz Wyspy Ksiazece, ktore w okresie wakacyjnym przypominaja nieco nasza Ustke, ale mimo to warte sa zobaczenia.

Do dziela wiec! najpierw obiekty wytluszczone w kazdym przewodniku, pozniej te mniej znane, poczynajac od DOlma Bahce, a na muzeum Mickiewicza konczac.

Udanych wakacji! Iyi sanslar!

• polyanna11 Re: Do Isebeau 14.07.11, 12:54
            Istambuł to moje marzenie więc ja się nie martwię o siebie tylko o małża, który przywykł (chyba źle, że przywykł) do bardziej biernego spędzania czasu :( Nie chcę później wysłuchiwać, że wakacje były nieudane....Ale dziękuję za odp.
        • isabeau Re: Do Isebeau 14.07.11, 12:54
          Nie piszesz, czym interesuje się Twoja druga połówka. Stambuł to nie tylko meczety ;) Mnóstwo ciekawych muzeów, wystaw, sklepów, bazarów, świetne kluby muzyczne, restauracje i puby - zwłaszcza w okolicach Taksimu. 7 dni jest dobre na początek, nawet poplażować zdążycie, jeżeli się wybierzecie np. na wspominane już Wyspy Książęce.
          • Gość: zzz Re: Do Isebeau IP: *.146.88.114.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.11, 13:07
            Stambul to takze festiwal smakow, roznorodnosc lokali oraz potraw przez nie oferowanych przyparia o zawrot glowy.
            na taksimie koniecznie skosztujcie midye dolma, czyli nadziewanych ryzem malz! najlepsze w turcji.
            w sultan ahmet kofte, ale najlepiej w parku u stop top kapi saray. starszy pan grilluje mieso, a drugi zwija je w swieze buly. palce lizac. nie wspomne juz o chlebie z ryba (ekmek ve balik), ktore mozna dostac w nadbrzeżnych "knajpkach".

i tak jak mowi isabeau - kazdy znajdzie w stambule cos dla siebie. zobaczysz, ze mąż nie bedzie chcial stamtad odjezdzac :)
            • Gość: zzz Re: Do Isebeau IP: *.146.3.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.11, 13:11
              a jesli Stambul wam sie "przeje" (w co nie wierze), zawsze mozecie podjechac taksowka lub wynajetym samochodem do polonezkoy, czyli polskiego przyczolka na tureckiej ziemi ;)
            • isabeau Re: Do Isebeau 14.07.11, 13:30
              Oj, podałeś(łaś) dwie z moich ulubionych potraw: midye dolma oraz chleb z rybą. Chociażby dla tych smaków warto powałęsać się po Stambule w poszukiwaniu odpowiedniego lokalu.
              • Gość: zzz Re: Do Isebeau IP: *.146.3.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.11, 13:55
                prawda? :) mam tak samo! :)
            • pavvka Re: Do Isebeau 14.07.11, 14:03
              Gość portalu: zzz napisał(a):

> i tak jak mowi isabeau - kazdy znajdzie w stambule cos dla siebie. zobaczysz, z
              > e mąż nie bedzie chcial stamtad odjezdzac :)

Eee tam. Sam kocham Stambuł na zabój, ale wcale nie uważam, że musi się podobać każdemu. Osobiście znam parę osób, którym się nie podobał.
              • pavvka Re: Do Isebeau 14.07.11, 14:04
                A midye dolma mi nie smakuje, i co mi zrobicie? :P
                • Gość: zzz Re: Do Isebeau IP: *.146.3.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.11, 14:10
                  jestesmy zszokowane. az nam w piety poszlo.
                • isabeau Re: Do Isebeau 14.07.11, 14:15
                  Obrzucimy Cię chlebem z rybą prosto z Bosforu :P
                  Swoją drogą najlepsze midye dolma to jadłam w Antalyi i do tego z zaskoczenia: zamówiliśmy z menu coś faszerowanego (czyli dolma), ale nie sprawdziliśmy w słowniku, co to są te 'midye'...
                  • pavvka Re: Do Isebeau 14.07.11, 14:47
                    isabeau napisała:

> Obrzucimy Cię chlebem z rybą prosto z Bosforu :P

Trafiłem kiedyś nad Złoty Róg przed południem kiedy sprzedawcy balik ekmeków dopiero otwierali swoje stoiska, i widziałem że wrzucali na grille zamrożone filety. Więc nie wiem czy znajdziesz rybę rzeczywiście prosto z Bosforu ;)
                    • isabeau Re: Do Isebeau 14.07.11, 14:53
                      Z Bosforu to ja bym się nawet nie upierała, żeby jeść ryby, jednak sporo tam tankowców i innych wynalazków przepływa... Natomiast do obrzucania malkontentów małżowych takie mrożone rybki też jak znalazł :)
              • isabeau Re: Do Isebeau 14.07.11, 14:16
                Ej tam ej tam, mężowi Polyanny będzie musiał się podobać - nie będzie miał chłop wyboru ;)
                • polyanna11 Re: Do Isebeau 14.07.11, 15:36
                  Ochhh strasznie zachęcająco brzmi to co piszecie :) Małż właśnie dostał linka z poleceniem zapoznania co go tam czeka ( w pozytywnym sensie oczywiście). Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka