Dodaj do ulubionych

TURCJA CZY EGIPT? PORADŹCIE

IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.07.04, 08:09
Mam dylemat, nie moge sie zdecydowac na to, które z tych miejsc wybrac w tym
roku na wakacje. Egipt jest juz sprawdzony byla w ubieglym roku i bardzo mi
sie podobalo. chcialabym zobaczyc jakies inne miejsce, jednak nie chcialabym
sie rozczarowac. Prosze o rade moze ktos z Was byl juz i tu i tu i pomoze
dokonac wyboru. Bede wdzieczna za wszelki info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomstar Re: TURCJA IP: 192.11.224.* 22.07.04, 10:52
      Skoro byłaś juz w Egipcie, to czas na cos nowego. Byłem w kilku tureckich
      miejscowościach wypoczynkowych (a w tym roku takze na objazdówce Egiptu) -
      najlepsze wrażenie zrobiło na mnie Oludeniz i okolice. Jest to Turcja Egejska z
      niezliczonymi zabytkami - Oludeniz oprócz najładniejszej plaży oferuje piniowe
      lasy w otoczeniu ogromnych szczytów górskich. Jest doskonałą bazą wypadową do
      Efezu, Pammukale, Kayakoy, Marmarisu i innych uroczych miejsc.
      • pc_maniac Jedno i drugie 22.07.04, 11:34
        Szkoda życia na siedzenie w jednym miejscu. Świat jest zbyt ciekawy, wiec
        trzeba go zwiedzić.
    • oscaar Re: TURCJA CZY EGIPT? PORADŹCIE 23.07.04, 02:24
      Hmm , właśnie wróciłem z Turcji ( wczoraj) i na tak postawione pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć więc tak, jeśli byłaś w Egipice w Hurgadzie to dla odmiany polecam Sharm El Sheik- ogólnie standard dużo wyższy niż w Turcji, jeśli zaś wybierzesz Turcję a jesteś osobą "wygodnicką" to stanowczo polecam hotele minimum **** , nawet kosztem all inclusive. Generalnie jeśli nie byłaś w Sharm to myślę że będziesz z tego wyjazdu bardziej zadowolona niż z Turcji ( obowiązkowo nocna wycieczka na górę Mojżesza!!!)
      pozdrawiam
      oscaar
    • Gość: sabcia Re: TURCJA CZY EGIPT? PORADŹCIE IP: 81.210.116.* 23.07.04, 16:11
      Polecam Turcję. Zwłaszcza, jeśli Egipt już widziałaś. Ja wybieram sie na
      objazdówkę po Turcji we wrześniu. Jadę z Pegasem - mają fajne ceny i oferują
      dużo zwiedzania. Mój chłopak był w Turcji w zeszłym roku i bardzo mu się
      podobało. W tym roku wyjeżdżamy tam razem:)
      • Gość: Dotka Re: TURCJA CZY EGIPT? PORADŹCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 21:47
        Dwa razy po kolei spędzałam urlop w Egipcie- rok i dwa lata temu. W Egipcie
        jestem zakochana, w jego amtmosferze, kulturze, historii, ludziach. W tym roku
        niechętnie pojechałam do Turcji do Alanii. Przez pierwszy tydzien krazylam
        wspomnieniami wokol Egiptu i myslalam, ze zevy juz 3 razy po kolei nie jezdzic
        w to samo miejsce, robie "przerywnik" na Turcje. W Egipcie jest tak bardziej
        dziko, bo arabsko i afrykansko. Turcy za wszelka cene daza do Europy, wiec samo
        miasto przypomina bardziej europejskie kurorty. Na poczatku troche denrwowal
        mnie ten porzadek (na glownych ulicach...;), wydawalo mi sie nudno...Ale nie
        oparlam sie urokowi Turcji. Teraz moze smialo powiedziec, ze mimo, iz moze nie
        jestem w niej tak zakochana jak w Egipcie, to gdybym miala wybierac za rok,
        zastanawialbym sie powaznie. Alanya jest wymarzonym miejscem na wakacje- jest
        slicznie, ladna plaza, super pod wzgledem rozrywkowym no i oczywiscie mnostwo
        ciekawych wycieczek, ktorych nie da sie zaliczyc podczas jednych wczasow. Ja
        mialam dodatkowa atrakcje, bo akurat odbywaly sie Mistrzostwa Europy w plazowej
        pilce recznej, ktorych cale centrum bylo w moim hotelu Kahya (mogę polecić). Po
        dwóch tygodniach mam niedosyt- dopiero pod koniec zaczęłam odkrywać wspaniałe
        miejsca, nie zdązyłam pojechać an wszystkie wymarzone wycieczki, zal bylo
        rozstawac sie z ludzmi. Na pewno tam wroce...ale wybor pomiedzy Turcja a
        Egiptem bylby teraz dla mnie trudny. Moge jednak spokojnie powiedziec, ze po
        Egipcie Trucja sie na pewna nie rozczarujesz!!
    • beacez Re: TURCJA CZY EGIPT? PORADŹCIE 26.07.04, 22:49
      Byłam w Egipcie dwa razy - pierwszy raz w Hurghadzie i El Gounie, drugi raz w
      Sharm el Sheikh. Tydzień temu wróciłam z rodziną z Oludeniz w Turcji. I
      jesteśmy absolutnie zachwyceni. Przepiękne widoki na wysokie góry, dużo
      pięknych kwiatów i soczystej zieleni, krystaliczna woda. Plaża główna bardzo
      szeroka, malownicza, piaszczysta, nad samym morzem pas kamieni i zejście do
      wody dość gwałtowanie opadające. Tak często fotografowany cypel - laguna -
      tworzy z drugiej strony nazywane przez nich potocznie Morze Martwe, nie ma tam
      żadnych prądów, fal - woda jest krystaliczna i spokojna jak w jeziorze, można
      skorzystać z kajaków i rowerów wodnych. Jest spory wybór wycieczek - ale
      Oludeniz to mekka paraglingowców. Startujesz w tandemie z wysokości 1950 m. z
      najwyższej w okolicy góry Babadag i lecisz około 40 minut podziwiając
      przepiękne widoki. Przeżycie niezapomniane na całe życie. Koszt 100 USD. Poza
      tym polecamy wizytę w Saklikent - kanion, oczywiście Pammukale, choć widokówki
      są "przerysowane", podobno kiedyś tak to wyglądało, teraz jest to o wiele
      skromniejszy widok, ale i tak niesamowity i warty 3 godzin podróży. Do
      Kapadocji wycieczek nie ma - za daleko. Ale jest rafting, jeep safari po
      górach, można popłynąć na Rhodos (na wyspie trzeba samemu sobie zorganizować
      czas, bo rezydencji nie mogą tam płynąć), jest wycieczka po rzece Dylan, kąpiel
      w leczniczych błotach i wizyta na plaży gdzie wylęgają się żółwie Carreta -
      Caterra, i bardzo relaksujący, ale widokowo cudny rejs statkim naokoło 12 wysp.
      Podsumowując widoki nad wodą absolutnie przepiękne - zaś pod wodą - nie warto
      dzwigać maski, płetw, tym bardziej dla kogoś kto zanurzył głowę w Egipcie.
      Osobiście gdybym miała teraz podjąć decyzje - gdzie jechać - byłabym w niezłej
      kropce. Napewno, jeśli Turcja to Oludeniz, spotkaliśmy osoby, które były na
      Riwierze wcześniej, i bez porównania chwalili Oludeniz. Jeszcze jedno, po
      prostu muszę wspomnieć o opiece rezydentki Małgosi z biura Wezyr. Po prostu z
      taką opieką nie spotkałam się nigdzie do tej pory. Wszystko było super
      zorganizowane, na wszystkich wycieczkach była z nami (lub druga rezydentka
      Kasia), pełna uśmiechu, optymizmu, pomocy. Niestety tego nie mogę powiedzieć o
      opiece Alfy w Egipcie. Na pewno wrócę do Egiptu dla rafy i zabytków, ale na
      szczególnie rodzinny wypoczynek polecam Oludeniz.
    • Gość: grazyna Re: TURCJA CZY EGIPT? PORADŹCIE IP: 195.175.37.* 27.07.04, 12:28
      mieszkam w Turcji i polecam odwiedzic ten kraç bedzie taniej znosniej jesli
      chodzi o temperatury i mniej problemow z zoladkiem.. wiadomo jak to jest w
      Egipcie. w razie czego udzielam wiecej informacji grastrzel@hotmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka