Dodaj do ulubionych

pytanie o WIZĘ ...

IP: *.155.246.94.ip4.artcom.pl 06.07.14, 19:35
Wiza jest 180/90 dni.
Czyli ważna na okres 180 dni, ale w Turcji mogę przebywać łącznie tylko 90 dni
(czy to ciągiem, czy w jakiś okresach)

Moje pytanie brzmi: od jakiego czasu zaczynają liczyć się te 180 dni?
Czy od daty zakupu wizy, czy pierwszego przekroczenia granicy?
Czy na tej e-wizie jest taka data?
Obserwuj wątek
    • tex666 Re: pytanie o WIZĘ ... 06.07.14, 19:44
      Wiza turystyczna upoważnia do pobytu na terenie Turcji przez 90 dni w okresie 180 dni jej ważności (licząc od pierwszego wjazdu) bez prawa wykonywania pracy. Oznacza to, że po wykorzystaniu prawa do trzymiesięcznego pobytu nie można wjechać na teren Turcji do czasu wygaśnięcia nabytej wizy, tj. pół roku po dacie pierwszego przekroczenia granicy.

ankara.msz.gov.pl/pl/sprawy_konsularne/poradnik_dla_turysty/wizy_do_turcji/
      • lavitabella Re: pytanie o WIZĘ ... 06.07.14, 20:00
        To to ja wiem ...

Z tego co wiem, kupując internetową wizę trzeba podać dokładną datę wjazdu do Turcji ... a ja chcę wykupić wczasy last minute. W pracy mam urlop planowany na wrzesień, początek października. Chciałam iść do biura i wykupić wakacje np. na następny dzień. Jak to się mam do e-wizy.

Nie byłoby problemu, gdyby podali konkretny termin braku możliwości zakupu wizy na lotnisku. Termin podany na stronie ambasady "tylko do końca letniego sezonu turystycznego 2014 r. ... Strona turecka nie uściśliła, kiedy dokładnie zakończy się możliwość nabywania wiz tą drogą" nic nie mówi.

Kurka ... pogubiłam się
        • g.grzegorz1 Re: pytanie o WIZĘ ... 06.07.14, 20:42
          Zakup e-wizy trwa 3-5 minut. Zatem problemu brak, po prostu kupujesz wczasy w biurze , wypełniasz wniosek wizowy, płacisz, drukujesz. We wniosku wpisujesz datę 1 dzień przed przylotem np wg wzoru
          my.tui.pl/public/pdf/INSTRUKCJA_WYPELNIENIA_TURECKIEGO_WNIOSKU_WIZOWEGO.pdf
        • tex666 Re: pytanie o WIZĘ ... 06.07.14, 21:06
          Nie trzeba podawać daty wyjazdu. Podajesz datę od kiedy potrzebujesz wizę. Wpisz datę np dzisiejszą i wizę masz ważną 180 dni od tej daty. Musisz wyjechać w terminie kiedy wiza jest ważna i tyle.
          • tex666 Re: pytanie o WIZĘ ... 06.07.14, 21:11
            Sorry poprawka. Niby trzeba podać datę przylotu. Na lotnisku nikt nie sprawdzał wizy więc nie przejmowałbym się zbytnio. Chyba wystarczy abyś zmieściła się w terminie ważności wizy.
            • g.grzegorz1 Re: pytanie o WIZĘ ... 06.07.14, 21:24
              tex666 pozwolę sobie na dygresję " mieszasz troszkę". Na lotnisku wiza była sprawdzana, oczywiście nie w wersji papierowej ale jako, że jest ściśle powiązana z paszportem wyświetla się w systemie straży granicznej. Prawdą jest, że wystarczy się zmieścić w terminie ważności wizy ale pytająca nie wie kiedy wyjedzie to też nie wie na jaki termin ma ją kupić. Dlatego najlepiej będzie jak kupi e-wizę po dokonaniu zakupu imprezy turystycznej ( jeśli tak jak pisze kupi imprezę z terminem wyjazdu na dzień następny lub inny późniejszy to przecież nie ma problemu ) . Myślę, że temat został wyczerpany.
              • Gość: Natalia Re: pytanie o WIZĘ ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.14, 07:06
                Czyli jak chcę kupić wakacje we wrześniu bądź w padzierniku, mogę wize kupic już w sierpniu? a date wpisac ... dzień kiedy kupuje wize?
                • g.grzegorz1 Re: pytanie o WIZĘ ... 07.07.14, 07:19
                  to są Twoje pieniądze zatem wizę kupisz kiedy zechcesz i datę wpiszesz również wg uznania. Nie pytam co powoduje, że tak chcesz zrobić. Jeśli masz potrzebę posiadania wizy do Turcji w szufladzie nie mając wykupionej imprezy do tego pięknego kraju to Twoja sprawa. Miłego wypoczynku.
                  jeśli będziesz potrzebowała jeszcze bardziej precyzyjnej odpowiedzi dzwoń:
                  Dział Konsularny
                  Ambasady Turcji w Warszawie
                  ul. Malczewskiego 32
                  Prosimy dzwonić między godz.14.00-16.30
                  tel: 22 854 61 11
                  lub kontaktować się drogą mailową: embassy.warsaw@mfa.gov.tr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka