Dodaj do ulubionych

Turunc Hotel

09.08.14, 08:51
Kto sie wybiera 25-08-2014?
Obserwuj wątek
    • Gość: molla Re: Turunc Hotel IP: 178.213.166.* 10.08.14, 23:32
      W tym hotelu bawiliśmy się 2 tygodnie w lipcu.
      Rewelacyjny hotel. Super!!!!
    • Gość: Agata Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.14, 08:28
      Ten hotel to PORAŻKA! My byliśmy w tym hotelu też w lipcu dwa tygodnie, rodzina z dwójką dzieci (14,7). Hotel może podobać się chyba tylko komuś, kto nie był w innych pięciogwiazdkowych i są to jego pierwsze wakacje za granicą. My jesteśmy bardzo rozczarowani, podróżujemy od kilku lat i tutaj były nasze najgorsze wakacje. Oferta w barach to jakaś porażka, zamiast szejkera używa się gumowej rękawiczki, po 22 brak lodu i cytryny, jedzenie bardzo monotonne, na pewno nie na miarę 5* i trzeba się spieszyć na kolację, bo póżniej zostaje niewiele, do tego wszędzie kolejki i brud.
      Pokój mieliśmy w ostatnim budynku, daleko od wszystkiego, przez całe 2 tygodnie nie zmiemiono nam pościeli,tylko ręczniki i to całe sprzątanie. Dwa niewielkie baseny i brodzik wielkości kałuży to o wiele za mało na taką ilość gości, a jeszcze animacje tak beznadziejne, że wiele osób wychodziło w trakcie. Ludzie, za podobne pieniądze można pojechać na wyspy greckie, lub do zdecydowanie lepszego hotelu w Turcji, a ten hotel tak reklamowany przez Itakę szczerze odradzam.
      • Gość: ka Re: Turunc Hotel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.14, 10:16
        Bzdury ....fajny hotel udanych wakacji życzę autorowi wątku.Jedynie zdecydowanie lepiej mieć pokój w 3 budynkach na dole A, B, C.Jedzenie ok byłam w 5 gwiazdkowych hotelach i to wielokrotnie, tu w Turunc byłam bardzo zadowolona z tego, ze o kazdej porze mozna zjeść, czy to 2 w nocy czy 6 rano i to normalne jedzenie a nie jakieś kanapeczki ....
        • Gość: Agata Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.14, 11:02
          Bzdury?? Wyraziłam swoją opinię o tym hotelu, po to chyba jest to forum. Może ktoś lubi wakacje w maksymalnie zatłoczonym (bardzo ciasno na basenach i na plaży) i niezbyt czystym hotelu, ale ja do takich nie należę (szczególnie w hotelu teoretycznie 5*). Dodam jeszcze, że plaża malutka i kamienista. Leżaki rezerwuje się o 6 rano, bo potem nie ma miejsc.
          • Gość: zuza Re: Turunc Hotel IP: *.90.102.50-citimedia.pl 11.08.14, 11:40
            No właśnie to forum jest po to aby wyrażać swoje opinie, a nie pisać, osobie która pozytywnie ocenila hotel, ze pewnie nigdzie nie była i nic nie widziała, bo to raczej nie jest grzeczne. Każdy ma inny punkt odniesienia i ile ludzi tyle opinii. Poza tym pisanie, ze za te pieniądze to w Grecji można fajny hotel znaleźć też jest co najmniej dziwna, bo do Turcji nie lata się z biedy i oszczędności, a Grecja nie jest wymarzoną destynacja dla wszystkich. Polecam wyrazanie swojej opinii i nie umniejszanie innym użytkowanikom. a ważną informacja dla pytającego o hotel jest na pewno fakt, ze plaża kamienista i trzeba o 6 rezerwować leżaki, a nie gdzie to nie byłaś i czego nie widziałaś. Pozdrawiam
            • Gość: Agata Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.14, 11:56
              zuza napisał(a):

> No właśnie to forum jest po to aby wyrażać swoje opinie, a nie pisać, osobie kt
              > óra pozytywnie ocenila hotel, ze pewnie nigdzie nie była i nic nie widziała, b
              > o to raczej nie jest grzeczne.........

Napisałam po prostu, że Turunc to nie jest pierwszy czy jedyny hotel, w którym byłam (za granicą) i dlatego mam porównanie do innych hoteli o porównywalnym standardzie, na tym tle Turunc wypada najgorzej. Może dla osób, które lecą pierwszy raz za granicę to też będzie jakaś wskazówka, że hotel nie spełnia standardów hotelu 5*. Nie wiem co w tym niegrzecznego???

• Gość: zuza Re: Turunc Hotel IP: *.90.102.50-citimedia.pl 11.08.14, 12:09
                "Hotel może podobać się chyba tylko komuś, kto nie był w innych pięciogwiazdkowych i są to jego pierwsze wakacje za granicą"
                To jest niegrzeczne. A hotel po prostu jednym się podoba, a innym nie i tyle. A czy ktoś bywał czy nie, to ani tego nie wiesz, ani nic ci do tego.
                • Gość: ka Re: Turunc Hotel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.14, 13:38
                  Zuza zgadzam się z Tobą.Agata, autorka wątku nie pyta o opinię o hotelu Turunc, pyta kto jedzie.Jesli ktoś napisał, ze był i mu się podobało, to to jest miłe, bo autora wątku może ucieszyc.Pisanie w Twoim stylu w tym akurat wątku jest nie namiejscu, bo autor o to nie pyta, pewnie juz się naczytał opini o hotelu Turunc i kupił wczasy z pełną świadomością.Wiec pomysl jaki cel miałas piszac tak źle o tym hotelu, zrobić komuś na złość i próbować autora wątku zniechęcić do wyjazdu.
                  • Gość: Agata Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.14, 13:48
                    A nie przyszło Ci do głowy, że do wątku o tytule Turunc hotel, może zajrzeć ktoś, kto dopiero planuje wyjazd i zastanawia się nad tym hotelem??? Więc może od razu poznać moją świeżą opinię, zresztą mój komentarz był też odpowiedzią na wpis molli (molla?), który uznał ten hotel za rewelacyjny, co moim zdaniem jest totalnym nieporozumieniem.
                    • Gość: ka Re: Turunc Hotel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.14, 14:04
                      Przestań teraz robić z siebie zbawicielkę, chcacą uchronić wszystkich przed wyborem Turunc.Tymbardziej, ze piszesz, ze juz wyraziłas swą negatywną opinie o Turunc.Jak ktoś szuka opini o hotelu to nie bój sie to trafi napewno na Twoja opinie.A skoro jesteś tak pomocna to podaj mi hotel w Grecji który jest taki super, tylko żeby cena była zbliżona do Turunc, pytam poważnie szukam czegoś super fajnego idealnego.
                    • Gość: Molla Re: Turunc Hotel IP: 178.213.166.* 11.08.14, 18:01
                      Pisałam tylko, że byłam w tym hotelu i jest super. Nikt nie pytał a opinię o tym hotelu. Hotel jest rewelacyjny, rewelacyjny i super.
                      Proszę nie czytajcie tych bzdur o tym hotelu bo to same kłamstwa.
                      Nie wiem komu zależy na takich opiniach o tym hotelu.
                      Hotel jest super a byłam już wielu.
                      • Gość: Włodek Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.14, 18:42
                        Piszesz jakieś infantylne ogólniki typu super, a nie odnosisz się do konkretnych zarzutów, które opisuje Agata, a które ja także mogę potwierdzić, to absolutnie nie są żadne kłamstwa, pisałem już jakiś miesiąc temu opinię o Turunc w innym wątku o tym hotelu, więc żeby się nie powtarzać, poniżej ją skopiuję:

"HOTEL MAKSYMALNIE PRZEREKLAMOWANY
                        Byliśmy w czerwcu Itaką, pokoik 2-osobowy maleńki - 12m2 (nigdy się nie spotkałem z takimi klitkami w hotelu 5*, jedzenie strasznie monotonne, a Itaka w katalogu podaje, że to ultra all inclusive, to jakaś kpina! 1 restauracja i jeden bar z przekąskami. W sumie 4 bary z alkoholami, ale bardzo ubogie. Jedzenia niby dużo, ale bardzo mało urozmaicone, prawie cały czas to samo - jakieś mięso w potrawkach. Dwa razy były ryby z grilla, ale niezbyt dobre. Nie ma restauracji a la carte, minimalistyczna oferta słabych drinków, w pokoju wyłącznie woda mineralna. Obsługa mało uprzejma.
                        Tak naprawdę jedynym atutem jest ładne położenie, chociaż sam hotel bardzo hałaśliwy, do tego strasznie głośna muzyka przy basenie, nawet rozmowa jest utrudniona :(, jak ktoś się nastawia na spokojny odpoczynek to nie w Turunc. W hotelu głównie Polacy z Itaki i Rosjanie.

Zdecydowanie powinni obniżyć kategorię tego hotelu, ja go oceniam na 3,5, maksymalnie słabe 4 gwiazdki, ja się cieszyłem, że byłem w tym hotelu tylko tydzień, jak ktoś chce wypocząć w hotelu o standardzie 5* to nie polecam. "
                        • Gość: ka Re: Turunc Hotel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.14, 21:28
                          Włodku czytałam juz Twoja opinie wczesniej ...wybacz ale mam wrażenie, ze nie zdazyłes poznać tego hotelu.Piszesz,że nie ma restauracji a la carte, a jest korzystałam, jest ona po prawej stronie w pobliżu tunelu.Jedzenie i napoje bezalkoholowe całą dobę tylko napoje alkoholowe do 2 w nocy, korzystałam jadłam w różnych porach czy o 2 o 5 o 6 godz dodam że nie byly to kanapeczki tylko na bieżąco przygotowywał kucharz jedzenie.Piszesz, ze jeden bar z przekąskami kolejna bzdura sa 4 bary z przekąskami.Wymieniłam bzdury, ktore napisałeś reszta to rzecz gustu.Jak tu później wierzyć ludzia i ich opinią jak przykład Włodka pokazuje, ze nie ma pojęcia co jest w hotelu, a rozpisał sie ze hej....ja tez byłam w czerwcu tego roku i Ruskow było jak na lekarstwo, rozmawialismy z Panem w recepcji i mowił, ze najwiecej jest Polakow potem Holendrzy Niemcy Turcy Anglicy troszku Ruskow i Czechow, wiec nie wiem gdzie Ty widziałes tylu tych Ruskich.
                          • Gość: Włodek Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.14, 22:24
                            Podczas mojego pobytu w czerwcu było sporo Rosjan, innych narodowości śladowe ilości, a najwięcej Polaków (chyba wszyscy z Itaki), jakieś 75-80%, a restauracja a la carte nie działała, bo pytałem o nią w recepcji, a tego, że napoje alkoholowe (bardzo kiepskie) były do 2 w nocy nie kwestionowałem, ale to z pewnością nie było ultra all, a wiem co piszę, bo mam porównanie do innych hoteli.
                            Możesz sobie zachwalać tej hotel, ale ja pojechałem do niego opierając się właśnie na takich bezkrytycznych opiniach jak twoja, która się moim zdaniem nie potwierdziła, a Turunc okazał się bardzo przeciętnym hotelem, który bardzo mnie rozczarował. Dlatego napisałem swoją opinię, żeby ludzie brali pod uwagę, że to hotel, któremu sporo brakuje do 5*.

• Gość: ka Re: Turunc Hotel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.14, 23:15
                              Włodku a kiedy dokładnie byłes w tym czerwcu, ja też bylam w czerwcu.Polacy sa tylko z Itaki bo tylko go ma Itaka.Włodku ciekawa jestem kiedy byłeś dokładnie, twierdzisz, ze była jeden bar z przekąskami a były cztery jak to wytłumaczysz, piszac, ze jak ja bylem nic nie bylo z wyżej wymienionych rzeczy napisz kiedy byłeś dokładnie.Ja nie zachwalam tego hotelu ponad wszystko byłam w lepszych jednak uważam ze do tego hotelu moge kiedys wrócić, podobało sie nam i uwierz wcale mi nie zależy żeby go chwalic, bo potem miejsc w nim nie ma, jutro jadę do Turcji i patrzyłam czy sa jakies miejsca w Turunc i nie ma nic a chętnie bym tam z lasta poleciała a tak wybrałam inny hotel ktory był dostępny.Widze, ze na lasta same resztki zostają i mam wrażenie, ze i kiepskawe hotele te dobre ida jak świeże bułeczki, wiec wszystko wskazuje, ze Turunc jest dobrym hotelem na lasta go nie ma, opinie ma dobre obliczajac wiekszosc osob wystawia 5, 6 punktow na 6 zdazaja sie 2 lub 3 negatywne opinie w dodatku powielane przez te osoby na wszystkich portalach z opiniami....więc nie uważam ze tyle pozytywnych opini jest wystawiana tylko przez osoby, ktore nigdzie niebyly nic nie widzialy pierwszy raz byly w Turunc.My jezdzimy od kilkunastu lat po świecie po minimun 2 razy w roku czasem 4, 5 razy w roku i twierdze ze za ta cene Turunc jest ok.Wladku pokoj tez mialam ok budynek B 2 piętro łoże malrzenskie plus łóżko pojedyncze i nie nazwałabym go klitką, cysciutko, ani jednej plamki na scianie, zero grzyba w łazience sejf darmowy, niestety czesto w 5 * hotelach płatny, kawa herbaty filizanki wszystko uzupełniane, lodowka i tu tylko woda, uzupełniana codziennie ta kwestia jak na 5* skromna nie ma soczkow piwa itd w wielu hotelach 5* to norma ale przecież nie bede siedzieć i marudzic, ze tylko woda w lodówce jak sie jest pozytywnie nastawionym do zycia i otoczenia czlowiekiem to można zagadac odpowiednio z barmanem to nawet do pokoj przyniesie to na co mamy ochotę a w Turunc naprawdę mozna było wszysko załatwic.Zycze wyjezdzajacym udanych wakacji w Turunc.
                              • Gość: kijwmro Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.14, 07:03
                                5 tureckich gwiazdek ma bardzo rzadko coś wspólnego z prawdziwymi europejskimi hotelowymi gwiazdkami. Po prostu marketing....
                              • Gość: Ryho Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.14, 08:28
                                Ja byłem z żoną w Turunc na przełomie na przełomie czerwca i lipca. Mogę pogodzić zwolenników i krytyków tego hotelu, nie jest on ani tak wspaniały jak piszą niektórzy, ani tak badziewny jak wynika z opinii innych. Hotel bardzo ładnie położony i to jego główny atut. Po dwóch tygodniach faktycznie byliśmy znudzeni jedzeniem, które przez cały ten okres zasadniczo się nie zmieniało. Zestaw alkoholi bardzo ubogi. Obsługa miła. Pokój był sprzątany codziennie, chociaż pobieżnie. Hotel faktycznie zatłoczony (i na basenach i na brzydkiej plaży) i na bakier z czystością, w innych 5* hotelach, w których byliśmy w Turcji teren, restauracje i bary sprzątane były non-stop, w Turunc tego nie widzieliśmy. W hotelu zdecydowana większość gości to Polacy.
                                Uważam, że zdecydowanie bardziej uczciwie byłoby gdyby Itaka oferowała ten hotel jako 4*, bo do 5 gwiazdek na pewno dużo mu brakuje, wtedy nikt nie oczekiwałby standardu pięciogwiazdkowego i rozczarowanych byłoby mniej.

Ps. Sądzę, że akurat to czy była restauracja a la carte (nie sprawdzaliśmy tego i nie korzystaliśmy) to niezbyt ważne dla większości ludzi, bardziej istotne są inne niedogodności, które opisałem powyżej
                                • Gość: Rega Re: Turunc Hotel IP: 178.218.233.* 18.08.14, 08:22
                                  Dziękuję za obiektywną opinię tym bardziej ,że wybieram się z rodziną 1 września właśnie do tego hotelu. Nie jest to nasz 1 pobyt w Turcji i mam odniesienie już do kilku hoteli , zobaczymy tym razem. Pozdrawiam
                                  • rysunek.salamon Re: Turunc Hotel 22.10.14, 14:19
                                    I jak pobyt w hotelu?? Udany?? My juz wstepnie zarezerwowalismy pobyt wakacyjny :)
                                    • nati1102 Re: Turunc Hotel 04.11.14, 20:01
                                      hotel położony w pięknym miejscu...to fakt.byłam tam z dwójką dzieci w wieku 10 i 12 lat...mieliśmy pokój w budynku D na końcu...to była zaleta ze względu na spokój...ponieważ 2 budynki są przy basenach i może tam być dość głośno...pokoje pozostawiają wiele do życzenia...tym bardziej, że akurat ten budynek wymaga remontu..łazienka śmierdząca...mogę przesłać zdjęcia na życzenie..jedzenie dobre ale monotonne...czystość szklanek radzę sprawdzać...potrafi trafić się pestka :)...leżaki oczywiście trzeba zajmować ok 6 rano...dojście do miasteczka promenadą uważam za duży atut tego hotelu...wieczorem spacer i małe zakupy w pobliskich sklepikach...moim zdaniem hotel nie zasługuje na 5 gwiazdek....dość fajne animacje dla dzieci..moim się podobało...Pozdrowienia dla Omara i Karoliny...potrafili zająć i zabawić dzieciaki...
                                      • rysunek.salamon Re: Turunc Hotel 07.11.14, 12:22
                                        A jak wygląda transfer z lotniska do hotelu?? Długo jechaliście??? A jak faktycznie z tymi lezakami jak nie zarezerwuje o 6 rano to pozniej marne szanse?? A jeszcze pytanko - mieliscie jakies problemy żołądkowe??
                                        • Gość: nati1102@gazeta.pl Re: Turunc Hotel IP: 178.235.109.* 11.11.14, 17:36
                                          Na lotnisku czeka na Was osoba z lokalnego biura podróży Adalar...droga mija dość szybko bo ciekawi wokół wszystko. ok 1,5 do Marmaris tam przesiadka na mniejsze busy i jeszcze pół godzinki wijącą się drogą...pięknie...jeśli chcesz fajniejsze miejscówki nad basenem to trzeba wstać, zostawić ręcznik by mieć pewność miejsca....zdarzało się, że o 10 były wolne pojedyncze miejsca...ale wtedy ciesz się co masz..:)...byłam z dwójką dzieci i żadnych problemów problemów żołądkowych nie mieliśmy...Pozdrawiam
                                          • colin1974 Re: Turunc Hotel 11.11.14, 21:14
                                            My się trochę zraziliśmy tym dojazdem i tłokiem przy basenach oraz zajmowaniem leżaków rano.
                                            Bo hotel ma fajne opinie no ale plaża wąska i jakieś morze mało otwarte bez fal ale to zatoka .
                                            Ostatecznie znowu zrezygnowaliśmy z Turcji na rzecz kanarów ,może za rok .....
                                            • Gość: Sylwia Re: Turunc Hotel IP: 31.178.189.* 11.11.14, 21:29
                                              A to jeden hotel w Turcji??
                                              Przecież w Turcji jest mnóstwo świetnych hoteli przy ładnych piaszczystych plażach, gdzie leżaki dostępne są cały dzień bez konieczności zajmowania ich bladym świtem,są hotele położone w rozległych w pięknych ogrodach lub lasach piniowych z doskonałym jedzeniem i super basenami ze zjeżdżalniami.
                                              Więc po co wybierać Turunc, który akurat ma wiele negatywnych opinii.
                                              • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.14, 21:38
                                                Zgadza się z Tobą ale riviera już nie bardzo nas interesuje ze względu na klimat ,a hotele w Egejskiej ,które nas interesowały miały lub mają kosmiczne ceny więc pogodziliśmy to kolejnym wyjazdem na Kanary gdzie klimat jak dla nas jest wspaniały i większe możliwości wynajęcia samochodu i pozwiedzania we własnym zakresie .
                                                No i mniejsze prawdopodobieństwo dolegliwości żołądkowych niż w Turcji.
                                                • sheeri Re: Turunc Hotel 12.11.14, 07:40
                                                  Dolegliwości żołądkowe w Turcji??? Pierwsze słyszę. Jeździmy z dziećmi do Turcji od lat, pierwszy raz jeszcze z infantami i nigdy ani my ani dziećmi nie mieliśmy najmniejszych problemów żołądkowych.
                                                  A jeżeli chodzi o hotele w Turcji Egejskiej to są też takie przy pięknych plażach np. w okolicy Icmeler czy Sarigerme, dodatkowo z pięknymi widokami na malownicze zatoczki, my w tym roku jedziemy do La Blanche 5* hotelu z doskonałymi opiniami i przy ładnej plaży i w bardzo atrakcyjnej cenie dla rodziny 2+2.
                                                  Na Riwierze też byliśmy kilka razy i dla nas klimat nie był żadną przeszkodą, w końcu większość czasu spędza się nad wodą, a w lecie gorąco jest we wszystkich ciepłych krajach :)
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.14, 08:25
                                                    > końcu większość czasu spędza się nad wodą, a w lecie gorąco jest we wszystkich
                                                    > ciepłych krajach :)

Jednak nie masz racji bo na wyspach temperatura nie przekracza 30 stopni w lipcu .
                                                    Co do spędzania czasu nad wodą ok ale jak już chcesz gdzieś wyjść wieczorkiem masakra wilgotność sięgająca 90 % i do tego wysoka temperatura tworzą dyskomfort jak dla mnie .
                                                    Co do dolegliwości mnie złapało w Turcji dwa razy przy czym w Egipcie nigdy ,a byliśmy kilkanaście razy i nic tak więc nie ma reguły .
                                                    Też byliśmy z infantem w Side i mała wróciła strasznie pogryziona przez komary ,które towarzyszyły nam podczas każdego wieczornego spaceru .
                                                  • sheeri Re: Turunc Hotel 12.11.14, 08:50
                                                    Miałeś chyba jakieś strasznego pecha albo byłeś w jakimś słabym brudnym hotelu, bo chyba tylko tam można się zatruć. Tak jak pisałam ani moja rodzina ani wielu znajomych, którzy często bywają w Turcji nie mieliśmy żadnych tego typu dolegliwości.
                                                    Także z komarami nigdy nie miałam do czynienia w Turcji, a byłam w różnych miejscach na Riwierze i w Turcji Egejskiej.
                                                    A na wyspach Kanaryjskich dla moich dzieci jest za zimny ocean do kąpieli, wiec tam byliśmy tylko 2 razy, z tą temperaturą też bywa różnie, ja na Teneryfie miałam przez kilka dni 33 stopnie i to akurat gdy byliśmy na objazdówce po wyspie (w głębi lądu), więc masakra. I uważam, że tylko Teneryfa jest fajna, inne wyspy nie mają zbyt wielu atrakcji.

Ale oczywiście każdy jeździ tam gdzie lubi, a moja rodzinka bardzo lubi Turcję, chociaż byliśmy też w wielu innych krajach (nasz numer 2 to Kreta), ale do Turcji zawsze chętnie wracamy.
                                                  • sandra00 Re: Turunc Hotel- do Colin 12.11.14, 15:27
                                                    Na Kanarach nie byłam - ale dobrze zrobiłeś bo wszystko jest lepsze niż Turunc.
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel- do Colin IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.14, 23:06
                                                    Dzięki sandro00 polecam wysy szczęślie czyli Kanaryjskie
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.14, 19:20
                                                    Był to hotel 5 ***** z ocenami 5,6 na holidaycheck celowo nie pisze nazwy ale nawet w Lykia World Oludeniz było zatrucie pokarmowe więc nie jest to wina jak to piszesz słabego brudnego hotelu.
                                                    Turcy sami w sobie to brudasy i w większości mieszkają w warunkach dalekich do europejskich.
                                                    Co do komarów to i w Alanyi i w Side były więc to chyba nie wina brudnego i starego hotelu jak piszesz .
                                                    Piszesz że byłaś tylko dwa razy na kanarach ,a z góry skreślasz wyspy ,których nie znasz i nie widziałaś .Fuert ma najpiękniejsze plaże jakich w Turcji nie znajdziesz ,Gran Canaria -kontynent w pigułce ,Teneryfa ma również bardzo różnorodny krajobraz .
                                                    Również uwielbiam wyspy greckie za świetny klimat i piękne widoki.
                                                    Skoro dla Ciebie 33 stopnie na wyspie to masakra to jak wytrzymujesz wyższe temperatury w Turcji przy masakrycznej wilgotności powietrza ....
                                                  • Gość: gość Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.14, 20:18
                                                    Ta Pani chciała się tylko pochwalić jak śmiga tam i ówdzie z dziećmi, przyjaciółmi nie mając przy okazji sra..ki itp. Ot tak...off topic..Kanary, Teneryfa...ocean...
                                                    Ja też byłem tam i ówdzie - w Bułgarii parę razy, w Chorwacji, w Turcji aż 2 razy!!:-). Nigdzie luksusowo jak Pani... O i nad Bałtykiem! I nigdzie problemów gastryczno-jelitowych nie miałem...tylko w bardzo dobrym hotelu 5***** w Turcji:-D
                                                    pozdro i więcej dystansu do siebie i innych! (do do Pani:-))
                                                  • sheeri Re: Turunc Hotel 12.11.14, 21:55
                                                    colin napisał(a):

> Był to hotel 5 ***** z ocenami 5,6 na holidaycheck celowo nie pisze nazwy ......

Dziwne, że nie chcesz podać nazwy hotelu, w którym się strułeś, bo może warto by było ostrzec innych

> Turcy sami w sobie to brudasy i w większości mieszkają w warunkach dalekich do
                                                    > europejskich.

no cóż, twoje pogardliwe komentarze o Turkach świadczą jedynie o tobie, może miałbyś inną opinię gdybyś miał okazję zobaczyć Stambuł lub Izmir, sądzę, że wiele europejskich miast mogłoby mieć kompleksy.

Nigdzie nie napisałam, że skreślam wyspy kanaryjskie, pobyt tam wspominam bardzo dobrze (podobnie jak wszystkie moje wakacje w innych krajach), zapewne jeszcze tam pojadę (szczególnie na Teneryfę), uważam tylko, dla rodzin z dziećmi o wiele więcej atrakcji oferują hotele w Turcji, jest tam też wiele ciekawych zabytków i miejsc do zwiedzania, byłam w Turcji wiele razy i jeszcze nie wszystko zwiedziłam, na Kanarach po jednym pobycie na wyspie praktycznie wszystko już można poznać
                                                    A 33 stopnie i więcej znoszę bez problemu gdy siedzę na plaży i wieje wiatr od morza i w każdej chwili mogę się ochłodzić w morzu lub basenie. Jednak podczas zwiedzania formacji skalnych u podnóża wulkanu Teide bez skrawka cienia taka temperatura nie jest raczej komfortowa.
                                                    Mogę ci tylko współczuć, że ty skreśliłeś Turcję, bo tracisz okazję do poznania bardzo ciekawego kraju, ale oczywiście to twój wybór.
                                                    Ja natomiast cieszę się, że mam bardzo dobre doświadczenia z pobytów w Turcji, podobnie jak cała moja rodzina (zdrowa i nie pogryziona przez komary) i zawsze chętnie wracamy do tego kraju
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.14, 23:00
                                                    Club Side Coast to nazwa hotelu

> Nigdzie nie napisałam, że skreślam wyspy kanaryjskie, pobyt tam wspominam bardz
                                                    > o dobrze (podobnie jak wszystkie moje wakacje w innych krajach), zapewne jeszcz
                                                    > e tam pojadę (szczególnie na Teneryfę), uważam tylko, dla rodzin z dziećmi o wi
                                                    > ele więcej atrakcji oferują hotele w Turcji, jest tam też wiele ciekawych zaby
                                                    > tków i miejsc do zwiedzania, byłam w Turcji wiele razy i jeszcze nie wszystko z
                                                    > wiedziłam, na Kanarach po jednym pobycie na wyspie praktycznie wszystko już moż
                                                    > na poznać
                                                    > A 33 stopnie i więcej znoszę bez problemu gdy siedzę na plaży i wieje wiatr od
                                                    > morza i w każdej chwili mogę się ochłodzić w morzu lub basenie. Jednak podczas
                                                    > zwiedzania formacji skalnych u podnóża wulkanu Teide bez skrawka cienia taka t
                                                    > emperatura nie jest raczej komfortowa.

Dla dzieci faktycznie najważniejsze są zabytki i miejsca do zwiedzania ,a co do Teide uważam żę nigdy tam nie byłaś bo nawet w lipcu trzeba ubrać coś z długim rękawem bo to prawie 4 tys m.n.p.m.
                                                    A co do kanarów chyba znasz tylko z internetu niestety ale życzę Ci poznania tych wysepek bo warto .
                                                    A ha zwroty typu ty czy ci piszemy grzecznościowo z dużej litery .
                                                  • Gość: Ada Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.14, 08:01
                                                    colin napisał(a):

> Dla dzieci faktycznie najważniejsze są zabytki i miejsca do zwiedzania ,a co do
                                                    > Teide uważam żę nigdy tam nie byłaś bo nawet w lipcu trzeba ubrać coś z długim
                                                    > rękawem bo to prawie 4 tys m.n.p.m.

Człowieku, czytam twoje wpisy i uważam, że przekraczasz granicę obrażając ludzi i na dodatek nie mając racji (w tym wypadku pouczanie innych o grzeczności jest śmieszne).
                                                    Sheeri pisała o zwiedzaniu formacji skalnych (niesamowite skały o dziwnych kształtach) u podnóża wulkanu Teide na terenie Narodowego Parku w Teide, gdzie temperatura w lipcu jak najbardziej może być bardzo wysoka, bo to z pewnością nie jest wysokość 3.5 m (na taką wysokość dojeżdża kolejka). Też byłam na takiej wycieczce i oprócz wjazdu na szczyt Teide zwiedza się także teren parku narodowego z księżycowym krajobrazem. Na górze faktycznie jest chłodniej, (ale nie temperaturze na szczycie była mowa), podczas tej wycieczki byliśmy też w wąwozie Masca, więc sądzę, że to czerpiesz wiedzę o ej wycieczce z internetu, a nie Sheeri

Co do zwiedzania, dzieci są różne, moje uwielbiają zjeżdżalnie, ale zawsze jeździmy też na jakieś wycieczki fakultatywne (to prawda, że w Turcji jest ich mnóstwo), można wybrać takie, które zainteresują dzieci w różnym wieku. Nie wszyscy ograniczają się do spędzania 2 tygodni jedynie na basenach czy plaży, dla mnie ważne jest aby poznać także rejon, w którym się przebywa.
                                                    I jeszcze o temperaturze w Turcji. Z twoich wpisów wynika, że byłeś jedynie na Riwierze Tureckiej i to jedynie w Side i Alanyi, gdzie faktycznie wilgotność jest duża i niektórzy źle to znoszą (ale np. już w Kemer u podnóża gór Taurus jest moim zdaniem dużo lepszy klimat), radzę więc choć raz pojechać na wybrzeże Egejskie, gdzie klimat jest bardziej suchy, wybrzeże ciekawsze z pięknym krajobrazami i urokliwymi miasteczkami.
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.14, 09:33
                                                    Dziękuję ,,człowieku '' za rady i małą zjebkę już teraz zawsze będę latał do Turcji na wczasy a moje dzieci będą się bawić kamieniami na plaży w Kemer .
                                                  • Gość: Ada Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.14, 10:17
                                                    Czy ktoś cię zmusza do latania zawsze do Turcji??? To jedna z opcji, i widać, że należysz do tych frustratów wiecznie szukających dziury w całym, a to klimat nie ten, a to brudasy, komary, a teraz kamienie w Kemer??
                                                    Nawet jeżeli w tej chwili masz malutkie dzieci, które nie mogą żyć bez robienia babek z piasku to z czasem wyrosną z wieku wczesnoprzedszkolnego i piaszczysta plaża, wiaderko i łopatka nie będzie ich priorytetem, tylko zapragną bardziej ciekawych rozrywek.
                                                    I rozumiem, że bezmyślnie powielasz opinie o rzekomo wyłącznie kamienistych plażach w okolicach Kemer co oczywiście nie jest prawdą (chyba nigdy nie byłeś w Chorwacji).
                                                    Byłam w okolicy Kemer z dziećmi w bardzo dobrym hotelu Champion Holiday Village, gdzie plaża jest żwirkowa (miejscami jest piasek), kamienie są tylko przy samym brzegu, dzieci (w butach do wody) bez problemu korzystają z plaży, a ponieważ sam hotel położony jest w lasku piniowym, wśród mnóstwa zieleni i kwiatów, większość terenu jest zacieniona i zupełnie nie odczuwa się upału, a nawet maleńkie dzieci czują się świetnie, do tego ładne baseny, super plac zabaw, doskonałe jedzenie i piękne widoki na góry Taurus, czasem warto poznać różne kraje, a nie ograniczać się do plaży na Fuerteventurze.
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.14, 16:28
                                                    Dziewczynko faktycznie nie byłem nigdy w Chorwacji ale jakoś mnie nie ciągnie .Co do Fuerteventury lecimy drugi raz bo ma boskie plaże jakich w tym rejonie nie ma no może Maroko i Casablanca lub Agadir.
                                                    Latamy od 20 lat 2-3 razy w roku w różne miejsca ,zwiedziliśmy Kanary ,Maderę ,Baleary ,Kretę ,Korfu ,Zante oraz kilkanaście razy Egipt ,Tunezję ,dwa razy Turcję i inne tak więc nasze podróże nie ograniczają się tylko do Fuerteventury i jak dla mnie Turcja jest na drugim miejscu od końca zaraz po Tunezji gdzie chętnie wracam .
                                                    Ja i moja żona też lubimy piasek na plaży ,a nie kamienie i nie jesteśmy małymi dziećmi i nie robimy babek z piasku .
                                                    Nigdy nie składałem reklamacji w bp i jak piszesz szukając dziury w całym -nie można innych osądzać po sobie
                                                    -pozdrawiam i udanych wakacji w Turcji życze
                                                  • Gość: Ada Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.14, 09:04
                                                    colin napisał(a):

> Latamy od 20 lat 2-3 razy w roku w różne miejsca ,zwiedziliśmy Kanary ,Maderę ,......

Szkoda, że nic nie zrozumiałeś z mojego postu, nie interesuje mnie gdzie to nie byłeś tym bardziej, że nie jestem w stanie tego zweryfikować, napisałam, że ograniczasz się tylko do plaży na Fuerteventurze podczas tego konkretnego pobytu, bo jeżeli już tam byłeś to już wszystko widziałeś na wyspie (a może nie, jeżeli poprzednio też swój pobyt ograniczyłeś do hotelu i plaży)

Ps. nie oczekuję odpowiedzi, bo nie zamierzam już ciągnąć tych komentarzy bez sensu i nie na temat
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.14, 08:22
                                                    Hura
                                                  • sandra00 Re: Turunc Hotel 13.11.14, 07:50
                                                    Na wyspach Kanaryjskich nie byłam więc się nie wypowiem w Turcji byłam 7 razy ( nigdy nie mieliśmy problemów żołądkowych zresztą na parę pobytów w Egipcie też nie ) hotele 4,5 - 5 * i dlatego wybierałam właśnie Turcję z powodu atrakcji dla dziecka - w temacie widnieje hotel Turunc tzw.koszmar któregoś lata , coś co ma gwiazdki których nie powinno , brudno i mnóstwo różnych chorób i nie mówiąc już gdzie oni widzieli atrakcje dla dzieci i ta kpina aquapark - może gdyby tam zrobić sanatorium dla osób starszych byłoby ok. Czy Turcy to brudasy ? w dobrych hotelach tego napewno nie widać a po za nimi nie widziałam różnicy miedzy Bułgarią , Chorwacją itd. I jeszcze komary - szczerze to jeszcze mnie nie pogryzły w Turcji ! Ja napewno wrócę jeszcze do Turcji !
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.14, 08:11
                                                    To fakt hotele są świetnie przygotowane pod dzieciaki prawie każdy ma mini aquapark oraz inne atrakcje dla dzieci .
                                                    Co do komarów mamy niemiłe wspomnienia właśnie z Side nasza córka miała 1,5 roku i wróciła strasznie pogryziona nie wiem czy to jakaś anomalia ale komary były mimo że pryskali teren hotelowy po wyjściu poza hotel .
                                                    Ja też nie mogę powiedzieć o zatruciu to bardziej efekt zmiany flory bakteryjnej bo co do jedzenia Turecka kuchnia smakuje wyśmienicie i bufety są okazałe i bogate.
                                                    Pewnie też wrócimy jeszcze do Turcji ale jak na razie jesteśmy zauroczeni Kanarami i ich wspaniałym klimatem .....
                                                    pozdrawiam
                                                  • nati1102 Re: Turunc Hotel 15.11.14, 21:33
                                                    Wiatam, cieszę się, że rozwijacie tu na temat kanarów...byłam w Turunc i już dziekuję...w tym roku wybrać się chcę na kanary...i rozważam: Teneryfa, Lanzarotte lub Ferfu..jedziemy bez dzieci...we dwójkę....hotel ma być blisko plaży z all..i powyżej 4 gwiazdek...coś podpowiecie?
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.14, 09:48
                                                    Ciężko coś polecić każda wyspa jest inna .Fuerta ma piękne plaże ,Teneryfa ciekawa i bardzo zróżnicowana ,Gran Canaria to praktycznie kontynent w pigułce .....
                                                    Co do hoteli każdy ma swoje upodobania i priorytety przy ich wyborze ...
                                                    Zobaczcie hotel w Morro Jable Ifa Altamarena leży praktycznie na jednej z najpiękniejszych plaż na Fuercie ,a sama miejscowość wspaniała na wakacje .
                                                  • Gość: colin Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.14, 09:50
                                                    Więcej info na forum

forum.gazeta.pl/forum/f,39880,Wyspy_Kanaryjskie.html
                                                  • sandra00 Re: Turunc Hotel do Colin 17.11.14, 09:20
                                                    Jeżeli chodzi o polecany przez Ciebie hotel IFA A. ile trwa transfer z lotniska , czy hotel położony jest blisko jakiegoś centrum miasteczka itd.dziękuję
                                                  • angelika.wrona87 Re: Turunc Hotel do Colin 11.02.15, 15:38
                                                    Transfer trwa ok 2 godzin, jest w centrum, blisko latarni, sklepów i zoo (polecam).
    • angelika.wrona87 Re: Turunc Hotel 11.02.15, 15:40
      Leci ktoś 19 czerwca z Katowic?
      • rysunek.salamon Re: Turunc Hotel 12.02.15, 23:02
        My lecimy 22 czerwca z Katowic wiec pewnie sie spotkamy :)
        • angelika.wrona87 Re: Turunc Hotel 13.02.15, 09:09
          też nie przestraszyły was te niepochlebne opinie na gazecie?:D
          • rysunek.salamon Re: Turunc Hotel 13.02.15, 11:41
            My wychodzimy z założenia że grunt to dobre nastawienie :) Jeździmy co roku z różnymi biurami i zawsze znajdzie sie grupa osób którym cos nie pasuje. Jesli chodzi o kolejki w restauracji czy rezerwowanie leżaków rano to norma w każdy hotelu w szczycie sezonu. Bardziej martwie sie transferem ale wybór był świadomy wiec nie można miec potem pretensji :) Jedziecie z dziecmi??
            • Gość: Wojtek Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.15, 12:48
              Można Ci współczuć, że jeździsz do hoteli, w których kolejki w restauracji i polowanie na leżaki bladym świtem to norma. Ale zapewniam, że jest mnóstwo hoteli, w których jest to wyjątkowe lub się nie zdarza w ogóle (w szczycie sezonu).
              Ja też zawsze jeżdżę na wakacje z dobrym nastawieniem, ale tylko w Turunc miałem (nie)przyjemność stania w kolejkach po napoje ponad 20 minut, a raz prawie 40(sic!). W restauracji wiecznie czekanie na wolny stolik, tłok i brud, stoły nie sprzątane, niedomyte sztućce..
              Może Ty lubisz spędzać urlop w kolejkach, toku i brudzie, ale wierz, że nie wszystkim to pasuje, a już szczególnie gdy jadąc do (teoretycznie) 5* hotelu spodziewają się obsługi w takim właśnie standardzie. Niestety w Turunc tego nie dostaną.
              To samo z leżakami, ja akurat zaczynam pracę wcześnie, przez cały rok muszę wstawać skoro świt, więc na wakacjach chcę się normalnie wyspać, a nie o 6 rano urządzać wyścigi żeby zarezerwować leżak.
              Na szczęście są inne biura oprócz Itaki, które w swojej ofercie mają naprawdę dobre hotele i jeżeli oferują je jako hotele 5* to na miejscu się to potwierdza, a każdy gość po śniadaniu może znaleźć wolny leżak przy basenie (chociaż niekoniecznie przy samym brzegu).

• rysunek.salamon Re: Turunc Hotel 13.02.15, 13:01
                Współczucie naprawdę nie jest konieczne ale dziękuję za troskę.
                Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
            • angelika.wrona87 Re: Turunc Hotel 13.02.15, 13:54
              z córką ..w dniu wylotu będzie miesiąc przed 3 urodzinami... My też nie potrzebujemy złotych klamek i pokłonów od obsługi. Transfer dość długi, ale ponoć jest na co patrzeć, oby tylko nie był to wylot w godzinach nocnych bo w tamtym roku wylatywaliśmy do Turcji o 21:40 z Katowic, dojazd z lotniska trwał ok 2 godzin i w hotelu byliśmy po 4 rano. Dla takiego maluszka te godziny to była masakra, jeszcze lot siedząc na kolanach. I podobnie jak piszesz trafiliśmy na cudowny hotel, byliśmy nim zachwyceni, a kobieta z którą wracaliśmy narzekała na animacje, na jedzenie... Niech sobie gadają :) Będzie cudownie :)
              • sandra00 Re: Turunc Hotel 13.02.15, 14:50
                Mnie się wydaje że akurat ta droga jest lepsza w nocy niż w dzień , jest wtedy mniejszy ruch auta mogą się łatwiej wymijać - czy nadal transfer klimatyzowanym autobusem jest tylko do Marmaris a potem busiki zamierzchłych czasów ?
                • angelika.wrona87 Re: Turunc Hotel 13.02.15, 14:59
                  W Chorwacji są podobne kręte dróżki więc jestem przyzwyczajona :) Pani Sandro super że tak pani nas próbuje uświadomić, próbujecie nam wytłumaczyć jaki zrobiliśmy błąd wybierając ten hotel. Nie potrzeba! Ja o każdym hotelu w którym byłąm czytałam niepochlebne recenzje. I też się spotykałam z kolejkami za np świeżym omletem czy to na wyspach kanaryjskich czy w Egipcie czy w Turcji. Spoko. Mi to nie przeszkadza. Co do leżaków to tak mnie przestrzzegali rok temu z hotelem Alaiye Resort ze niedostosowany do tej ilości gości, że te leżaki bla bla bla. Wstawałam o 8, spokojnie jadłam śniadanie i leżaków było bez liku! Albo mieliście państwo strasznego pecha, albo zbyt wysokie wymagania. Jak nie starczy mi leżaka to sobie wezmę karimatę. O!
                  • sandra00 Re: Turunc Hotel 13.02.15, 15:11
                    Po pierwsze nigdy nie krytykowałam transferu do hotelu Turunc wręcz przeciwnie , w moich wypowiedziach zwracałam uwagę iż w Polsce są bardziej kręte drogi w górach niż tam i ludzie przesadzają , więc nie wiem czemu od razu taki przytyk !!! PO drugie ja akurat byłam z trzylatkiem i z 1,5 rocznym dzieckiem , transfer do hotelu był w nocy i moim zdaniem było to lepsze niż w ciągu dnia ( w drodze powrotnej ) i wiem co to jest podróż z takimi małymi dziećmi !
                    • angelika.wrona87 Re: Turunc Hotel 13.02.15, 15:21
                      żaden przytyk bo nie pisałam ze krytykuje Pani transfer ale hotel ogółem, przeczytałam Pani wpisy pod każdym wątkiem i już znam Pani opinię. W żaden sposób jej nie krytykuje, piszę tylko ze ile osób tyle odczuć, dla was hotel mógł być fatalny, zdanie poznaliśmy, my sprawdzimy to na własnej skórze. Nasz transfer z lotniska do hotelu na Fuercie też trwał 2 godziny (lot 5). Nie było żadnych problemów z 10 miesiecznym dzieckiem. Ani podczas lotu ani w trakcie transferu. Rok później lot 2,5 godziny w godzinach nocnych i koszmar! Dzieci są różne, jedno będzie spało jedno nie. Moja córka źle znosi podróże w nocy wiec fajnie by było jakby podróż była w dzień :) Koniec dyskusji
                  • rysunek.salamon Re: Turunc Hotel 14.02.15, 09:50
                    Zgadzam się w 100% :)
                    Zawsze są jakieś negatywne opinie o każdym hotelu wiec jakby tym się sugierować to wakacje należałoby spędzać w domu :)
    • Gość: beata89 Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.15, 12:16
      Jak dla mnie świetny hotel i ma idealny klimat jak chcesz się zrelaksować, bo jest fajnie położony w zatoce i piękna woda. A jak masz dość relaksu to wieczorem sobie płyniesz do marmaris i tam imprezy. Link z filmem www.youtube.com/watch?v=86QGCfst8o0
      • a.kolan Re: Turunc Hotel 25.02.15, 23:31
        Jesteśmy na etapie decydowania się na hotel, zależy nam, żeby był blisko Marmaris, wybór póki co padł na Turunc, termin - koniec września. Mam jednak duże wątpliwości związane z plażą. Jedziemy z dwójką małych dzieci 3 i 6 lat, więc zależałoby mi na możliwości zabawy na plaży, nawet bardziej niż na basenie. Czy plaża tam jest kamienista? Chodzi o dno? Jakie tam jest zejście? Czy można pływać swobodnie w morzu?
        Drugie pytanie dotyczy pory roku. Jeszcze nie byliśmy w Turcji. Podróż zaplanowana na ok. 20-30 września, czy ktoś się orientuje czy wtedy temp. jest jeszcze wysoka? czy codziennie są słoneczne dni?
        • Gość: Dorota Re: Turunc Hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.15, 07:30
          Jeżeli zależy wam na ładnej piaszczystej plaży to raczej w okolicach Marmaris takiej nie znajdziecie, już prędzej w Icmeler
          Ja mogę Ci polecić super hotel La Blanche w Bodrum, albo Paloma Club Sultan, oba przy ładnych plażach i raj dla dzieci
          A jeżeli chodzi o pogodę to druga połowa września jest jeszcze bardzo ciepła i bardzo słoneczna (średnia temperatura ok 28 stopni), ale już bez ekstremalnych powyżej 35 stopni, no i woda w morzu nadal cieplutka (ok. 24-25 stopni)
          • a.kolan Re: Turunc Hotel 28.02.15, 12:37
            Bardzo dziękuję za odpowiedź:) Zaraz "biegnę" sprawdzać polecone hotele :)
      • rysunek.salamon Re: Turunc Hotel 15.06.15, 11:25
        Czy ktoś się orientuje w których budynek (A,B,C,D czy E) są pokoje z łóżkiem piętrowym?
        • Gość: mala Re: Turunc Hotel IP: 87.204.172.* 06.07.15, 21:54
          ja bylam w D i było łóżko piętrowe ale jak masz małe dzieci to odadzam był przypadek że dziecko spadło i stan ciężki :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka