Dodaj do ulubionych

Internet w Turcji

IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.15, 23:28
Witam potrzebuje informacji jak najtaniej mieć dostepd do internetu na terenie turcji...potrzeba mi mobilnego internetu na 7-12 dni...ktoś zna ceny i wie jak to najszybciej załatwic...gdzie i za ile kupic karte...czy musze rejestrowac urzadzenie???
Obserwuj wątek
    • jac.64 Re: Internet w Turcji 05.02.15, 23:42
      Byliśmy w ub.roku w Icmeler.Tam,na miejscu wykupiłem pakiet-kartę Turkcell-a (to chyba największy ich operator) Jutro pogrzebię w "pamiątkach" to podam Ci bardziej szczegółowo. Na teraz: pakiet kosztował 50(chyba?) TL ,miałem tam ...-set minut lokalnych , dostęp do Netu -nie pamiętam ile MB (jutro podam) .Formalności trwały ok.15-minut (razem z obsłużeniem w miedzyczasie 2-Turków :)) ) .Skserowano chyba paszport.Na miejscu zmieniono mi kartę,aktywowano ją i to wszystko.Ja korzystałem z telefonu (miałem konatkt z lokalnym biurem podróży) + GPS - zapis trackingu mojego łażenia + Internet.Transfer nie powalał,ale do sprawdzenia poczty i kilku rzeczy w necie było aż za dużo.
    • Gość: Ania Re: Internet w Turcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.15, 08:34
      Jeżeli jedziesz do dobrego hotelu, to możesz mieć wifi gratis. Ja tak miałam podczas moich pobytów w Turcji (hotele 4 i 5*), wifi dla gości jest darmowe w całym hotelu lub tylko w lobby.
    • astorian Re: Internet w Turcji 06.02.15, 08:42
      Aktualne ceny i przepisy znajdziesz tu
      prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Turkey
      Jeśli wybierasz się na wybrzeże egejskie to alternatywą jest internet grecki. Kartę sim (internet only) można kupić w czasie wycieczki na Kos. Przed zakupem trzeba jednak sprawdzić czy telefon łapie w greckie sieci. Znajomi polecali mi sieć Wind. Cena za kartę sim internet only WITHOUT USB STICK to 14,90 euro za 3gb
      www.wind.gr/en/for-individual/wind-mobile-broadband/mobile-broadband-without-contract/
      • Gość: Małgośka Re: Internet w Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.15, 11:57
        Dziękuję...mi bardziej chodzi o internet poza hotelem bo ruszam na objazdówkę a lubię mieć kontakt ze światem...
        • pavvka Re: Internet w Turcji 06.02.15, 16:36
          Gość portalu: Małgośka napisał(a):

> Dziękuję...mi bardziej chodzi o internet poza hotelem bo ruszam na objazdówkę a
          > lubię mieć kontakt ze światem...

Ale w jakichś hotelach będziesz nocować, jest spora szansa że będą miały wifi.
          • Gość: udlaty Re: Internet w Turcji IP: *.capgemini.de 06.02.15, 18:16
            Co za durnowate pytanie pisze ze mu zalezy miec internet mobilny
    • jac.64 Re: Internet w Turcji 06.02.15, 10:25
      Z mojej wyszperanej karty Turkcella (64k) nie dowiedziałem się za dużo,niestety nie mam też wydruku z agencji po wymianie karty.Na pewno miałem kilkaset jak nie do 1000-minut rozmów lokalnych na stacjonarne i osobno na komórkowe.Trochę z nich korzystałem,by wyszukać atrakcyjne oferty.Internet 1GB 3G w zupełności wystarczył.Co do dostępności po WiFi w hotelu - można było tylko odbierać w lobby ,bardzo blisko recepcji.
      Dostępne pakiety znajdziesz tutaj (nasze transklatory nie za dobrze sobie radzą z tłumaczeniem):
      www.turkcell.com.tr/internet/faturali-hat?place=sub_menu
      Ja,interesujący mnie pakiet wydrukowałem i z wydrukiem poszedłem do agencji Trukceklla :))
      • sheeri Re: Internet w Turcji 06.02.15, 10:47
        jac.64 napisał(a):

> ...Co do dostępności po WiFi w hotelu - można było tylko odbierać w lobby
        > ,bardzo blisko recepcji....

Dostępność wifi w hotelu zależy od konkretnego hotelu, ja widzę, że coraz więcej hoteli w Turcji oferuje gościom bezpłatne wifi i to wcale nie musi być jakiś wypasiony hotel. Byłam ostatnio w naprawdę niedrogim 4* hotelu i wifi było dostępne prawie na terenie całego hotelu, najgorzej było w pokoju, ale już po wyjściu na balkon dział OK. Bez problemu można było wysyłać e-maile i przeglądać strony internetowe (na smartfonie lub tablecie)
        W bardziej komfortowych hotelach 5* darmowe wifi na terenie hotelu jest już właściwie standardem, na plaży, basenie czy w pokoju, wszędzie można złapać wifi. Ja ostatnie 3 lata byłam w Turcji w zawsze w hotelu miałam dobrze działające wifi gratis
        • pietusza Re: Internet w Turcji 06.02.15, 11:47
          sheeri napisał(a):

> Dostępność wifi w hotelu zależy od konkretnego hotelu, ja widzę, że coraz więce
          > j hoteli w Turcji oferuje gościom bezpłatne wifi i to wcale nie musi być jakiś
          > wypasiony hotel....

Masz rację, ja też to zauważyłem. Ja zresztą rezerwując hotel biorę też pod uwagę czy ma darmowe wifi, bo to najtańsze rozwiązanie, żeby mieć kontakt z bliskimi w kraju. Telefony i płatny internet są w Turcji drogie, wiec po co płacić za coś co można mieć gratis?

• astorian Re: Internet w Turcji 06.02.15, 12:06
            pietusza napisała:

> Masz rację, ja też to zauważyłem. Ja zresztą rezerwując hotel biorę też pod uwa
            > gę czy ma darmowe wifi, bo to najtańsze rozwiązanie, żeby mieć kontakt z bliski
            > mi w kraju. Telefony i płatny internet są w Turcji drogie, wiec po co płacić za
            > coś co można mieć gratis?

Jęśli chodzi o przeglądanie stron i wysyłanie maili to hotelowy internet w zupełności wystarcza. Jak chcesz dzwonić przez internet to już niekoniecznie. Polecam VoipStunt. Minuta na polskie komórki kosztuje 2 grosze.
            • pietusza Re: Internet w Turcji 06.02.15, 12:31
              Raczej nie potrzebuję dzwonić, e-maile załatwiają komunikację, a jeszcze można wysłać fotki :)
    • astorian Re: Internet w Turcji 06.02.15, 10:49
      jac.64 czy wiesz że możesz doładować swoje tureckie konto przez stronę www.mobilerecharge.com/ i nadal z niego korzystać ?
      • jac.64 Re: Internet w Turcji 06.02.15, 11:15
        Nie wiedziałem.Z tego co wyczytałem z mojego pakietu (podczas pobytu w Turcji) *połączenia tylko lokalne*.To znaczy ,że karte można by wykorzystać podczas kolejnego wyjazdu :)) ?
        • astorian Re: Internet w Turcji 06.02.15, 12:00
          Jeśli karta jest nadal aktywna to tak. Doładowywałem przez tą stronę kartę egipską i wszystko było ok.
    • jac.64 Re: Internet w Turcji 06.02.15, 21:27
      Wygląda ciekawie.Telefon testowy już się ładuje,może poszukam jeszcze karty z Albanii :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka