anielawojtek 21.06.15, 22:11 Mam nadzieję że to błachy problem i nie będą się czepiać otóż na wizie zamiast Wojciech napisałam Wojtek - czy będą się czepiać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wagowy Re: Mały problem z Wizą IP: 176.105.133.* 22.06.15, 06:32 Nie wiem. Ja tam bym Cie puścił:), no ale to ja. Nie wiem co tam siedzi w glowie Turczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mały problem z Wizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.15, 07:59 Moim zdaniem nie powinno być problemu, Turek może nawet nie zauważyć różnicy, bo dla nich polski to jak dla nas chiński. Ważne żeby nazwisko było zgodne no i oczywiście numer paszportu, bo wiza jest przypisana do paszportu. Poza tym w 99% na granicy w ogóle nie sprawdzają wydruku wizy, bo widzą ją w systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am42 Re: Mały problem z Wizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.15, 10:05 Wróciłam tydzień temu, Turek nawet nie popatrzył na treść kartki, zobaczył tylko że jest Odpowiedz Link Zgłoś
anielawojtek Re: Mały problem z Wizą 22.06.15, 11:38 dzwoniłam do biura i mówili żeby lepiej nową wykupć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilka Re: Mały problem z Wizą IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.15, 11:46 To jakiś żart? Jeżeli we wniosku podałaś poprawnie numer paszportu to wystarczy do weryfikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
anielawojtek Re: Mały problem z Wizą 22.06.15, 12:07 jeżeli dane nie są zgodne z paszportem to niby lipa - a co zrobie jak mnie cofną na lotnisku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mały problem z Wizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.15, 12:16 anielawojtek napisał(a): > jeżeli dane nie są zgodne z paszportem to niby lipa - a co zrobie jak mnie cofn > ą na lotnisku... Nie cofną cię na pewno, bo zawsze możesz wykupić wizę na lotnisku (tyle, że drożej), ale szansa na to, że ktoś przyczepi się do twojej wizy jest praktycznie zerowa. I ciekawe jakie to biuro robi ludziom wodę z mózgu i naciąga ich na dodatkowe koszty, moja koleżanka z pracy miała błąd w nazwisku (zwykła literówka) i pies z kulawą nogą nie zainteresował się jej wizą, nie mówiąc o jakimś cofaniu. Dla Turków najważniejsze jest to że masz OPŁACONĄ wizę, zgodną z twoim paszportem, nieistotne są drobne pomyłki tym bardziej, że wszystkie inne dane się zgadzają, miałabyś problem pewnie wtedy, gdyby nazwisko na wizie w ogóle nie zgadzało się z tym w paszporcie. Odpowiedz Link Zgłoś
anielawojtek Re: Mały problem z Wizą 22.06.15, 13:04 a więc jeszcze raz zadzwoniłam do biura ale do wezer holiday - i powiedziała co się stało - i Pani powiedziała że nie powinno być problemu - jak dolecę to mam dać tą wizę którą mam i jakby co to mnie cofną do okienka i kupię opcję droższą za 30 dolarów - więc lecimy z tym to mam. Odpowiedz Link Zgłoś
anielawojtek Re: Mały problem z Wizą 22.06.15, 13:12 dla pewności zadzwoniłam jeszcze do Itaki - powiedzieli to samo - czyli jakby co to kupie 2 wizę na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
sheeri Re: Mały problem z Wizą 22.06.15, 13:18 Nie martwcie się, prawie na pewno nie będziecie mieli żadnych problemów, nawet nie wyciągajcie tej wizy (ale oczywiście miejcie ją ze sobą na wszelki wypadek). Celnik turecki bierze tylko paszport, skanuje go i widzi w swoim systemie, że wiza do konkretnego paszportu jest kupiona i koniec sprawdzania. Ja w ubiegłym roku dwa razy leciałam już z wizą internetową i nikt w ogóle nie chciał na nią spojrzeć, nie widziałam żeby komukolwiek sprawdzali ten wydruk, a przecież leciało ze mną mnóstwo ludzi (odprawa trwałaby godzinami jakby każdemu sprawdzali dane z wydruku z paszportem, a nie ma takiej potrzeby.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Mały problem z Wizą IP: 91.202.192.* 22.06.15, 14:32 Nie ma problemu z wizą kupioną przez internet wszystko jest okej , Odpowiedz Link Zgłoś
anielawojtek Re: Mały problem z Wizą 22.06.15, 16:43 dzięki jesteście wielcy chyba najważniejszy numer paszportu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zjs Re: Mały problem z Wizą IP: *.reverse.superonline.net 22.06.15, 18:31 Kolego, leciałem w sobotę i sprawdzali. Co więcej, wyrywkowo sprawdzają bagaż w Antalyi. Moim zdaniem liczy się nr paszportu. Znasz chyba język jakieś więc powiesz, że się biuro pomyliło. W ostateczności kupisz na lotnisku. Nie pękaj tylko nastaw się na urlop. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
anielawojtek Re: Mały problem z Wizą 22.06.15, 20:27 Dzięki a co sprawdzali? dokładnie dane? W Antalyi będziemy o 2:20 w nocy myślisz że będą się czepiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Mały problem z Wizą IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.15, 20:54 Nie ma co panikować, nieistotny błąd w imieniu nie ma najmniejszego znaczenia dla ważności wizy, spokojnie przekroczycie granicę. Poza tym jak już wcześniej niektórzy pisali wydruk wizy sprawdzają naprawdę sporadycznie, ja byłem w Turcji już 3 razy z wizą kupiona online - dwa razy rok temu i teraz na początku czerwca i nigdy nikt nie dość, że nie czytał tego wydruku szczegółowo to nawet nie trzeba było pokazywać samej kartki. Skan paszportu, zerknięcie na zdjęcie, pieczątka i idziesz dalej. Oczywiście nie można wykluczyć, że trafi się na jakiegoś wyjątkowego służbistę, który nie będzie miał kolejki ludzi i zechce zerknąć na wydruk i nawet gdyby dopatrzył się błędu (co wcale nie jest oczywiste) to i tak błąd w imieniu nie spowoduje, że każe wam kupować drugą wizę. Sądzę, że nikt się nie będzie czepiał, jedźcie bez stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
anielawojtek Re: Mały problem z Wizą 22.06.15, 21:09 a to nie jest tak że wiza jest przypisana do paszportu albo jest w systemie albo jej nie ma i wychodzi brak przy skanowaniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilka Re: Mały problem z Wizą IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.15, 22:08 Weź już przestań i nie rób z siebie blondynki. Wiza przypisana jest do numeru paszportu zaszytego w kodzie, Turek paszport skanuje a nie ogląda druczek. Na przykład polskie znaki diakrytyczne widzi jako # i też ma to głęboko wiesz gdzie. Jesteś nad podziw trudnym tematem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zjs Re: Mały problem z Wizą IP: *.reverse.superonline.net 22.06.15, 22:08 Pewnie tak jest. Wyluzuj. Będzie dobrze. Pogoda piękna. Brali różnych koleżków na bagaż. Kazali im sprawdzać czy nie chcą do ISIS to sprawdzają. Nawet Polaków po dużych zakupach w Duty Free... :) Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: Mały problem z Wizą 23.06.15, 07:57 Faktycznie, już trochę przesadzasz i histeryzujesz bez sensu, chyba wszyscy odpowiadający potwierdzają, że prawie zawsze podczas kontroli skanują tylko paszport, bo wiza jest zakodowana do numeru paszportu - u mnie było dokładnie to samo, celnik zeskanował paszport i to wszystko, nikt nie chciał oglądać żadnego wydruku. Moim zdaniem możesz śmiało jechać z tą wizą jaką masz. A ty nadal bijesz pianę, jakiej jeszcze odpowiedzi oczekujesz? Ale jeżeli wciąż masz wątpliwości to po prostu kup drugą wizę i bądziesz miała spokój - tylko po co wywalać bez sensu kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
anielawojtek Re: Mały problem z Wizą 23.06.15, 08:17 oj dobrze już ;-) - ja przejmuje się takimi dupsami niestety - tak ma natura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am42 Re: Mały problem z Wizą IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.06.15, 18:47 Policz sobie- zaplacilas za wize 20$, jesli kupisz druga elektroniczna zaplacisz znowu 20$, czyli razem 40, jesli zostaniesz przy tej z bledem i uda sie bezproblemowo przejsc kontrole jestes do przodu 20, jesli nie to kupisz na lotnisku za 30 czyli razem 50$, jestes do tylu 10$, w porownaniu z elektroniczna, ale czy nie szkoda nerwow przedwyjazdowych z powodu tych 10$, moze to do Ciebie przemowi, ciesz sie ze jedzesz, najwyzej zabraknie Ci pare $ na zakupy bez ktorych tez mozna sie obejsc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Mały problem z Wizą IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.15, 19:16 Nie będzie żadnych problemów na granicy z tą wizą, drobny błąd w imieniu nie unieważnia wizy, ja rok temu pomyłkowo opuściłem dwie litry w nazwisku (mam długie) i zauważyła to dopiero moja żona - już po przyjeździe do hotelu w Turcji :). I nic się nie stało - nieświadomy błędu podsunąłem nawet wydruk pod nos Turkowi, który skanował paszport, ale ledwo na niego spojrzał i pokręcił głową, że mu to niepotrzebne. Zero problemów z wizą z błędnym nazwiskiem, a imię to jednak jest mniej istotne. Ludzie, nie siejcie paniki - wyraźnie dla Turków liczy się tylko czy widzą tę wizę podczas skanowania paszportu, sądzę, że problem mógłby powstać jedynie w przypadku błędnego wpisania numeru paszportu, wtedy wizy na konkretnym numerze nie ma i na pewno potrzebny byłby wydruk albo nawet zakup nowej wizy. Odpowiedz Link Zgłoś
anielawojtek Re: Mały problem z Wizą 09.07.15, 17:53 Wróciłam - nie było problemu Odpowiedz Link Zgłoś