Dodaj do ulubionych

Turecka maniakalnie

IP: *.na5.pl 29.07.15, 22:21
Witam Wszystkich

Widzę, że wszystkim się udzieliło - po równo, forum niczym czat. I może na początek każdemu życzyć trzeba spokojnych i udanych wakacji. Jak ktoś chce zmienić kierunek wyjazdu - jego pełne prawo. Uznał informację z MSZ jako informację wiążącą dla swojego bezpieczeństwa i trzeba to zaakceptować. I na odwrót, jeżeli ktoś jedzie do Turcji - uznał tą informację i jedzie i trzeba to zaakceptować. Tylko każdy przebywający w Turcji musi pamiętać o jednym - dowód tożsamości ma mieć przy sobie kiedy opuszcza rejon kurortu i to obowiązkowo (ktoś o tym wspomniał ?) czy ktoś o tym wspomniał, że EKUZ też w Turcji nie ma i należy mieć dobre ubezpieczenie (na sporą kwotę w Euro) ? Nie tylko wszyscy się wymieniają przyjemnościami X-) ! Dla czepialskich MSZ musiało wprowadzić taką informację ! Drogie koleżanki i koledzy - Turcja jakbyście nie wiedzieli jest teoretycznie w stanie wojny :).

Ja zmieniłem umowę z powodów jakie napisałem prawie na końcu długiego wątku o Turcji i zmianach. Gdzie od lutego - czyli od rezerwacji first minute przysłowiowych "kamyczków" przybywało. Miałem kilku znajomych, którzy bardzo chwalili Turcję i gościnność. Mam też szefa w Stambule, który spokojnie się wypowiada o tym co jest. Jednak kiedy Turcja zaczęła atakować Kurdów (ponownie i to w Syrii) - podziękowałem i zwaliłem winę na MSZ (to był ostatni kamyczek). Zwłaszcza po tym, jak Kurdowie trzepali d*** ISIS przy granicy czy w Iraku. Naloty Tureckie i USA niczego nie zmienią - będzie tylko więcej uchodźców. Pisanie o umowie Turcji z ISIS jest też mocno naciągane - z ISIS nie ma umowy czy umawiania się. Musicie to zrozumieć, każdy widzi co ISIS robi z każdą dzieciną kultury, filozofii, moralności i etyki, archeologi.

Z drugiej strony ktoś powinien pozwać FAKT - za takie artykuły www.fakt.pl/wydarzenia/planujesz-tam-wakacje-uwazaj,film,560613.html. Czy po czymś takim można mieć żal do kogokolwiek ? Czy po czymś takim www.fakt.pl/wydarzenia/msz-odradza-wyjazdow-do-turcji,artykuly,562152.html ? to aż ręce opadają. Ma ktoś jeszcze jakieś wątpliwości co do ludzi odwołujących wakacje bo ja nie mam ? Nawet to niewiele wyjaśnia: www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/wakacje-w-turcji-ostrzezenie-msz,564162.html

Dla mnie jest inna niepokojąca sprawa i to chyba jedyna - to kiedy porówna się mapy MSZ, to powiększenie obszaru gdzie podróżować nie wolno na najnowszej mapie.
Obserwuj wątek
    • misku123 Re: Turecka maniakalnie 29.07.15, 22:35
      wróciłam niedawno z Turcji i przyznam o tym dowodzie nie słyszałam. Ale wiadomo, rezydentki mają na głowie sprzedaż wycieczek i obwiezienie turystów po sklepach z dywanami, a nie jakieś pie...ty o bezpieczeństwie i dowodach. Pisałam o umowie z ISIS bardziej na zasadzie cudzysłowu. Oczywiscie umawiania się nie ma, ale jak Turcja wypnie się na tych oszołomów, generalnie brodaci panowie będą w czarnej dupie, bo min zamknie im się bardzo swobodna i przyjazna dla nich granica, przez którą kursowali sobie jak tirówki przy trasie Warszawa - Terespol. O przemycie broni, leczeniu oszołomskich rannych w tureckich szpitalach itd, nie wspomnę. Sporo mają do stracenia a co do zyskania?
      • Gość: jjcool Re: Turecka maniakalnie IP: *.na5.pl 29.07.15, 22:52
        Też się Uśmiechnąłem :) ale nie pierwszy raz czytam o ISIS i Turcji w charakterze umowy. Dowód jest poświadczeniem naszej tożsamości i narodowości, mając dowód o wiele łatwiej w przypadku kontroli przez służby bezpieczeństwa zakończyć mile i z uśmiechem tą kontrolę. Musimy także posiadać telefony do konsulatu lub ambasady w danym kraju oraz do biura podróży i opiekuna wycieczki. To są 4 telefony, które trzeba mieć pod ręką. Zapisujemy je w telefonie komórkowym i gdzieś na karteczce (przetestujmy wcześniej) - nawet jeżeli nie mamy dowodu to telefon po prostu MUSIMY mieć (i nie ma tłumaczenia). Powinno się choć pamiętać nazwę hotelu :) (podobnie jak i ksera dowodu i paszportu). Zawsze informujemy opiekuna wycieczki/imprezy o naszych planach wyjazdów fakultatywnych. Ja biorę jeszcze apteczkę samochodową - ale jestem łazikiem zatem - apteczka przydaje się prawie zawsze.
        • Gość: gosc Re: Turecka maniakalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.15, 23:00
          Prawdziwe maniactwo :)
    • misku123 Re: Turecka maniakalnie 29.07.15, 23:09
      ale generalnie fajnie ze udało Ci się zmienic umowę. Niby człowiek wie, że ryzyko może i jest nie wielkie, jednak ja jestem osobą z cyklu "a co jeśli?" i przez cały pobyt się rozglądałam, przeżywałam itd. Skutkiem czego najczęstszymi słowami jakie słyszałam od współtowarzyszy było:"idź się napij".
      Przyznam jednak że atmosfera jest wyluzowana a jedynym aktem paniki jaki zaobserwowałam, był powrotny lot do Polski, kiedy to trójka naszych rodaków wyjęła z toreb jajka, zaczęli je obierać i konsumować. A reszta samolotu spanikowana rozglądała się po wpsółpasażerach, analizując kto puścił bąka (wiadomo jak pachną jajka).
      • Gość: jjcool Re: Turecka maniakalnie IP: *.na5.pl 29.07.15, 23:27
        Wbrew temu co piszą o trudnościach to nie było najmniejszego problemu ze zmianą. Z drugiej strony biura turystyczne niczego nie ukrywają i nie kombinują - bo wiedzą, że jeżeli cokolwiek się stanie to oni jako pierwsi oberwą :) a już muszą planować nowy sezon letni.

Jaja i samolot (Gosh, sic !) - przypomina mi się lot do Grecji w zeszłym roku, to było doznanie jakie leczyłem długo tanim greckim winem. Mina stewardessy była bezcenna, wyrażała żal, smutek, przerażenie i śmiech w jednym. Moja jeszcze gorsza bo siedziałem za takimi ... smakoszami ... (help ... somebody, everybody ..)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka