Gość: tomi IP: *.crowley.pl 16.06.05, 09:24 Może ktoś wie, gdzie w Wawie mozna nabyc tureckie liry???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ayca Re: Turecka waluta 16.06.05, 09:48 Nie można! Jak w większości krajów Bliskiego Wschodu itp. nie można wywozić ich pieniążków (w tym przypadku lirów tureckich). W Turcji jest wiele kantorów i zawsze można znależć kożystne miejsce do wymiany (w sklepach można sie o to nawet potargować) ale uwazaj, bo nawet w kantorach które wyglądają pożądnie moga Cię oszukać i dać za mało pieniędzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snoopy Re: Turecka waluta IP: *.outsourcing.atman.pl 16.06.05, 10:01 Widziałam tą walutę w kantorze w Galerii Mokotów - więc chyba jednak można ją kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cihy Re: Turecka waluta IP: 83.137.2.* 26.11.13, 11:21 Czy wie ktos morze jaka wartosc i czy mam mozliwosc wymiany 10 000 000 singiel 1970r Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: Turecka waluta 16.06.05, 10:35 Byc moze jest taki przepis, ale w praktyce nie spotkalam sie z pytaniem celnika o turecka walute, nie widzilam tez zadnej adnotacji na ten temat na lotnisku. Mieszkam tu kawalek czasu i kilka razy w roku latam za granice zawsze z lirami w portfelu, tak samo moj maz i wszyscy nasi znajomi pracujacy poza Turcja. Widzialam tez liry w kantorach w innych panstwach azjatyckich, szczegolnie tam gdzie jest duzo firm tureckich i w Warszawie - w Galerii Mokotow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Turecka waluta IP: *.crowley.pl 16.06.05, 10:42 dzięki za info ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zruc Re: Turecka waluta 16.06.05, 13:04 Tylko po co te liry,jeżeli w hotelach nie chcą ich przyjmować tylko euro. Wczoraj ogólnie wymieniali 1euro=1,6 liry.Na lotnisku w Antalyi wydałem ponad 100 euro.Płaciłem kartą.Dzisiaj u siebie w PKO SA DOSTAŁEM WYCIĄG- 352PLN.Wniosek:przelicznik przy wymianach stosują zupełnie różny od faktycznej wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podrozniczka Re: Turecka waluta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:59 czy mozecie mi powiedziec czy liry turecki 100 sa w banknocie czy w bilonie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zruc Re: Turecka waluta IP: *.cable.wsm.wielun.pl 16.06.05, 17:21 Jeżeli są takowe to tylko w banknocie.Największy nominał wbanknocie jaki miałem to 20 lir a moneta 1 lir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiranna Re: Turecka waluta IP: 81.215.77.* 16.06.05, 17:44 jest 100 YTL (nowe liry tureckie) w banknocie, jest tez 50 YTL, ale trzeba bardzo uwazac poniewaz krazy mnostwo podrobek. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiranna Re: Turecka waluta IP: 81.215.77.* 16.06.05, 17:56 zruc napisał: przelicznik przy wymianach stosują zupełnie różny od faktycznej > wartości. zawsze tak bylo, jest i pewnie jeszcze dlugo bedzie, nie tylko w Turcji ;) jest kurs bankowy i kurs wolnorynkowy, a hotele zawsze mialy najnizszy kurs, sporo nizszy od wolnorynkowego. podobnie banki na lotnisku maja nizszy kurs skupu waluty niz w swoich oddzialach na miescie, duty free rowniez ma swoj kurs, ktory powinien byc wywieszony nad kasami, warto o tym pamietac. natomiast nie powinni wymuszac zaplaty w euro w hotelu czy w duty free, poniewaz oficjalna waluta to TL. to jest naduzycie i na przyszlosc polecam postraszyc wezwaniem policji i zlozeniem odpowiedniego doniesienia. jesli klient ma liry i chce nimi zaplacic - musza przyjac! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zruc Re: Turecka waluta IP: *.cable.wsm.wielun.pl 16.06.05, 18:15 Wczoraj wróciłem z7+7.Na pobycie byłem w Side hotel Al Star.O przyjęciu zapłaty w YLT NIE BYŁO MOWY.Za lampkę wody do obiadokolacji nalaną z butli która była darmowa ale rezydent nas otym nie zawiadomił żądali 1 euro.Za kawę 2 euro.NIE BYŁO żadnych cenników.Tzn. był jeden za jeden dzień all można było zapłacić 7 euro.Zupełnie nielogiczna różnica cen co może dać tylko do myślenia że byliśmy po chamsku naciągani. Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: Turecka waluta 16.06.05, 18:37 Gość portalu: zruc napisał(a): Zupełnie nielogiczna różnica cen co może dać tylko do myślenia że byliśmy > po chamsku naciągani. niestety, na to wyglada :( ja bym nie odpuscila, w takich sytuacjach najczesciej place karta i prosze o rachunek. jestes w Turcji, nie musisz miec przy sobie waluty, mogles wszystko wymienic na liry zaraz po przyjezdzie. niech wezwa policje, dodatkowo powiedz, ze napiszesz do TURSAB-u jak zostales potraktowany (odpowiednich naszej Izby Turystyki). nie maja ZADNYCH prawnych podstaw na pobieranie oplat w euro. cennik, owszem, moze byc w walucie i zamawiajac godzisz sie na ich ceny, paskarskie czy nie, ale i wtedy w mozesz zaplacic w lirach (po ich kursie, najczesciej bardzo niskim). jesli byla to restauracja hotelowa, to cennik musi byc, choc pewnie gdzies byl schowany ;) na przyszlosc pros o rozmowe z kierownikiem i popros o podanie nazwiska, to skutkuje. o ile kelner nie ma nic do stracenia, to kierownik juz predzej zastanowi sie czy warto wyleciec z roboty za kilka euro ;) zeby im bardziej uprzykrzyc zycie, zadaj tez rachunku fiskalnego lub przynajmniej czegos z pieczatka firmy i nr podatkowych (vergi no). teraz jest straszna nagonka w Turcji na tych co nie placa podatkow. musieliby miec spore plecy, zeby uszlo im to plazem, fiskus czeka na takich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: Turecka waluta 16.06.05, 18:39 sprostuje: nie maja zadnych prawnych podstaw na pobieranie oplat WYLACZNIE w euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: Turecka waluta IP: *.chello.pl 19.06.05, 22:21 Autor: zadowolona 26-01-2005 23:56 Jeśli chcecie zobaczyć jak wyglądają nowe banknoty po denominacji w Turcji : www.turkeytravelplanner.com/TravelDetails/Money/ytl_notes2.html en.wikipedia.org/wiki/Image:TRY.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: Turecka waluta IP: *.chello.pl 19.06.05, 22:14 zarówno w kantorze w BLUE CITY jak i w Galerii Mokotów dostępna jest turecka waluta. Kupowałam - wwoziłam, nikt o nic nie pytał !!! www.tego kantoru : www.kantor.waw.pl zapraszam : www.riwiera-turecka.inetpl.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Turecka waluta IP: *.crowley.pl 20.06.05, 13:09 w Galerii nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: Turecka waluta IP: 195.116.251.* 20.06.05, 16:20 ja zawsze tam kupuję bez problemu - to jest ten kantor na przeciwko marketu HYPERNOVA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Turecka waluta IP: *.crowley.pl 21.06.05, 09:55 Tak, własnie tam byłam. Niestety nie mieli. Mówią, że YTL pojawiają sie dopiero od środka sezonu, kiedy ludzie wracają z Turcji i sprzedają YTL :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: Turecka waluta IP: 195.116.251.* 21.06.05, 12:57 ciekawe...bo ja latam nawet w zimie i tureckie liry u nich zawsze kupuję !!! akurat mam szczęscie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Turecka waluta IP: *.crowley.pl 21.06.05, 13:42 Może zima mają jeszcze "zachomikowane" z poprzedniego sezonu Odpowiedz Link Zgłoś