Dodaj do ulubionych

ile pieniędzy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:16
Jedziemy z dwójka dzieci latem do Turcji. Mamy zarezerwowany hotel z wersją
All inclusive, nie nastawiamy się na wycieczki fakultatywne bo z maluchami to
ciężko i więc moje pytanie ile wziąć pieniędzy. Niby w hotelu wszystko mamy
łącznie z napojami, ale na takie pierdoły na które naciągną dzieci, a także
jakie euro, dolary, czy może można u nas kupić turecką walutę?
Za pomoc z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • madalena1 Re: ile pieniędzy 27.01.06, 13:00
      Najlepiej euro a na miejscu wymienić na liry tureckie.w zeszłe wakacje
      najkorzystniej wymiana wychodziła na poczcie albo w hotelu.Napewno trzeba mieć
      jakieś kieszonkowe ale myślę,że dużo kasy Ci nie pójdzie.
      Masz obcję All,z małymi dziećmi życie nocne odpada.Pewnie wydasz kase na
      napoje,lody i jakieś pamiątki.
      Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
      • Gość: portakal Re: ile pieniędzy IP: *.chello.pl 27.01.06, 21:45
        nie zgadzam sie z poprzedniczka.nigdy nie wymieniaj pieniedzy w hotelu bo tam
        jest najnizszy kurs(podobnie tez na lotnisku),w turcji w miejscowosciach
        turystycznych sa kantory lub poczta i tam najlepiej wymienic. a najlepiej jest
        wziasc dolary bo czesto ceny w turcji sa liczone 1$=1euro,wiec lepsze sa mimo
        wszystko dolary!!
        • elif2 Re: ile pieniędzy 27.01.06, 23:52
          Zagadzam się z poprzednikiem, że lepiej jednak tu kupic dolary i tam dopiero na
          liry tureckie wymienić. Byłam w tym roku i rzeczywiście często 1$=1euro. W euro
          to tylko wize się opłaca kupić.
          • madalena1 Re: ile pieniędzy 28.01.06, 14:06
            Ja wymieniałam pieniądze tylko w hotelu,bo nie pobierali prowizji.Rezydent od
            razu nas uprzedził,że najlepiej robić to na poczcie a nie w kantorach.Jeśli
            chodzi o wymiane kasy w hotelu to doradzili nam ludzie,którzy kończyli turnus i
            faktycznie wychodziło najkorzystniej.Dodam,że nie mam na myśli hoteli 4 i 5*.
            • Gość: s Re: ile pieniędzy IP: *.chello.pl 28.01.06, 14:43
              Można wziąć też kartę bankomatową i wypłacać tureckie liry bezpośrednio z
              bankomatu,w zależności od potrzeb.
              Ja byłem w Turcji dwa razy i nie miałem problemu z bankomatami.Można wziąć
              trochę euro a później wyciągnąć z bankomatu.Ja zawsze tak robię i nie ma problemów.
              Pozdrawiam
              • Gość: Stasio Re: ile pieniędzy IP: *.devs.futuro.pl 28.01.06, 20:00
                Portakal, tyle razy było tłumaczone tu czy na wakacjach.pl - nie ma
                przelicznika 1 euro = 1 dolar ! To że z ceny 10 euro ktos stargował na 10
                dolarów, to nie znaczy że 1:1. Równie dobrze mógłby stargowac z 10 euro na 8
                euro! Mozna wziąć korony norweskie i szwedzkie czy dolary kanadyjskie i tak
                samo się wyjdzie na wymianie na liry tureckie jak na funtach bryt., frankach
                szw. czy jeszcze czym tam.
                • Gość: portakal Re: ile pieniędzy IP: *.chello.pl 28.01.06, 23:08
                  tak sie akurat sklada ze mieszkam w alanii od 5 lat wiec mi nie musisz tego
                  tlumaczyc bo tak nie jest.czesto byly podawane ceny np: t-shirt 5 dolarow/5
                  euro(w wiekszosci w przecenach)dlatego najlepiej jest miec euro i dolary jezeli
                  sie nie chce ich wymieniac na liry tureckie.a jezeli ktos chce wymieniac to nie
                  ma to znaczenia(ja osobiscie polecam wymienic drobna sume na liry chociazby by
                  miec na dolmusza czy papierosy).wiem to z wlasnego i moich turystow
                  doswiadczenia.nie wiem czemu w biurach polskich turysci otrzymywali porade
                  zabrania euro, a potem na miejscu pluli sobie w brody bo dolary sa lepsze.
                  a moim zdaniem jest dobrze miec i dolary i euro bo ceny sa podawane roznie i w
                  dolarach i w euro i tu juz trzeba samemu sobie wybrac co sie bardziej oplaca
                  nam.a jezeli chodzi o miejsce gdzie wymieniac to w kantorach nie zawsze jest
                  pobierana prowizja np. w centrum alanii rzadko, i zazwyczaj widnieje napis"0
                  komisyon"), w hotelach zazwyczaj jest zanizony kurs(nie wykluczam bo czasami w
                  hotelach daja dobry kurs ale rzadko). no i oczywiscie prosze nigdy nie wymieniac
                  pieniedzy na lotnisku!!!!pozdrawiam
                  • Gość: sTASIO Re: ile pieniędzy IP: *.devs.futuro.pl 29.01.06, 15:46
                    No bywa akurat tak może od czasu do czasu, że coś 5 euro lub 5 dolarów, ale np.
                    przecena, czasem sejf w hotelu. Ale jest jeszcze jeden aspekt - jak dostaniecie
                    w Polsce w kantorze liry tureckie ponizej 2,30 to opłaca sie kupic (przy
                    dzisiejszych kursach). Mozna trochę bilonu euro wziąć - nie robią problemów z
                    płaceniem nim czy nawet w kantorach przyjmują.
                    • Gość: portakal Re: ile pieniędzy IP: *.chello.pl 01.02.06, 19:59
                      zgadza sie dobrze jest zabrac drobne euro czy dolary na tzw. napiwki i wogole na
                      drobne zakupy. nie do konca jest tak z ta wymiana: otoz w kantorach euro-monety
                      licza po nizszym kursie (zreszta tak samo jak w polsce).ale i tak bedzie gdzie
                      te drobne wydac wiec warto sie w nie zaopatrzyc;)
                      pozdrawiam
                      • tunhotel Re: ile pieniędzy 01.02.06, 20:10
                        ogólnie Turcy są dość liberalni jeśli chodzi o walutę, nawet koronami
                        skandynawskimi można płacic.
    • madziuja Re: ile pieniędzy 02.02.06, 11:46
      A ile trezba wziąć ze sobą ???
      Dwie osoby, all, jakaś wycieczka + drobne pamiątki...
      • Gość: władek Re: ile pieniędzy IP: *.mofnet.gov.pl 02.02.06, 12:15
        Proponuję 300 euro i 300 dolarów (po ok. 1000 zł na osobę wyjdzie).
        • Gość: anka Re: ile pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 15:31
          300E i 300 $ ? Jakaś wariacja chyba, szczególnie biorąc pod uwagę opcję all.
          Jakaś wycieczka to wydatek max. ok 50 E od osoby ( nawet u rezydenta).Pytanie o
          pieniądze jest zawsze trudne i trudno udzielać rad bo kazdy ma inne potrzeby,
          co innego chce kupować i co innego robić, ale ja bym zabrała ok. 200 E i 100 $.
          Mi by wystarczyło z hukiem ;)))
          • siamlady Re: ile pieniędzy 06.04.06, 17:35
            Umówmy się, ze pojęcia jak tzw "kieszonkowe", "drobne wydatki", "zakupy' a
            nawet wycieczki to koszty bardzo względne, i co dla jednego jest sumą
            absolutnie wystarczająca, dla drugiego jest śieszną.
            Zarabiamy przecież rożnie, i nawet goście jednego i tego samego hotelu mogą w
            swoim mniemaniu zapłacić za coś dużo albo mało.
            W naszym przypadku, grono ludzi z Polski - jedna para , nie wychodząca prawie w
            ogole z hotelu, chyba że na jedna wycieczkę po mieście, nie wydala prawie nic,
            kupili kilka sympbolicznych pamiatek, oszczędzali chyba nawet na leżankach i
            parasolach. I tak byli bardzo zadowoleni. Moja koleżanka - mama z córką, byla
            na dwóch wycieczkach, raftingu i malym rejsie, zrobiła 'korzystne" zakupy -
            elegancka skórzaną kurteczkę dla siebie i córki, torebkę, jakąś bizuterię,
            zapas herbaty, fajkę wodną - podejrzewam że wydało lekko 600 EUR.
            Ja próbowałam oszczędzam, ale wspaniałe knajpki w Alanii ( jagnięcinka, winko,
            rzeczy których nie ma w żadnym hotelu all in) 2 x łaźnia turecka z masażami i
            wspaniała wycieczka do Kapadocjii + kilka fajnych ciuszków, trohę mnie
            wykosztowały.
            Tak czy owak, Turcja pozostaje tanim krajem wakacyjnym i jak najbardziej wartym
            swoich pieniędzy. W tym roku tez tam jadę!!
          • Gość: Krzysiek Re: ile pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 14:47
            Co do tego "Jakaś wycieczka to wydatek max. ok 50E/os (nawet u rezydenta)" to
            jednak bardzo zgrubne szacowanie! Na ten sezon beda to mniej wiecej takie ceny:
            gdzie/jak dlugo/ile/ile rezydent
            Kapadocja/2/40/80(90)
            Pamukkale/1/25/40
            JeepSafari/1/15/30

To tyle ile znam z autopsji, oczywiscie to jest TURCJA - mozliwosc negocjacji
            cen - ZAWSZE :)

Alanya
            - cena za bilet na autobus kursujacy miedzy koncami miasta - 0,90 YTL
            - internet/h - 1 YTL (b.duzo kafejek, najlepiej na ulicach rownoleglych do glownej)
            - kurs "mniej wiecej" USD:1:1,3 EUR:1:1,6 (jeden z ostatnich 1:1,347 1:1,618)
            - zakupy w markecie Afra/Migros - ceny "jak u nas" (np. 1,5l wody = 0,5YTL,
            snickers/itp = 0,4-0,75YTL, pomidory = 2YTL/kg, chleb = 0,8YTL, hałwa = 5-7YTL/kg)
            - zakupy na targu (woda 1,5l = do 1USD/EUR, słodycze = 2-3YTL/10dag, ... ale
            czesto ceny brak, aby można było potargować ;-)
            - jakies conieco w restauracji od 7YTL w gore, do tego nalezy doliczyc cos do
            picia - 3-5YTL i w gore (jezeli na wycieczkach to czesto laduje sie w miejscach
            gdzie ceny sa w EUR, i np. "szwedzki stol" to 6EUR + cos do picia xEUR)
            - bilety wstepu do roznych atrakcji - zaleznie od "poziomu" od 4YTL (np. wejscie
            do jaskini) do 12EUR (basen Kleopatry w Pamukkale)
            - dla dzieci czesto sa znizki (zwykle do 50%) lub za darmo (to zalezy od wieku)

- owoce na targowisku - cena ? ile sie uda :) np 1UER/5kg pomarańczy, 5USD/7kg
            bananow :)
            - inne : plytki CD-R (sklep - 1YTL/2sztuki, market - 3YTL/10sztuk), karty SIM
            TURKCELL(?) do telefonu od 25YTL (np. pakiet na GPRS)

Na tym poprzestane :) każdy i tak sprawdzi na miejscu :)
            Powodzenia!
            Do Turcji naprawde warto i chce sie wracac (zawsze jest to za malo czasu na
            zobaczenie wszystkiego)!
            • Gość: yasemin1 Re: ile pieniędzy IP: 85.96.132.* 09.04.06, 19:53
              To może i ja cos dodam.
              Generalnie Turcja wcale nie jest tania. A jak robic zakupy to napewno nie w
              Migrosie - najdroższy supermarket. Lepsze są Tekpa, Tansaş, Makro. Negocjacja
              cen owszem jest tylko, że jak oni widzą turystę to ceny z założenia już są
              wyższe niż normalne. Najepiej nie mówić po angielsku bo wtedy widzą przed sobą
              napchanego zielonymi ludzika.
    • jusytka Tyle na ile was stać 09.04.06, 21:53
      Denerwują mnie takie wątki, bo jest to bardzo indywidualna sprawa, nie sposób tu
      komuś skutecznie poradzić ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka