Dodaj do ulubionych

danie na wesele

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 13:18
Czy macie jakiś pomysł na wegetariańskie danie główne na wesele?
K.
Obserwuj wątek
    • vegge Re: danie na wesele 22.08.02, 14:17
      moze bigos wegetar. albo ratatouille? najlepiej poszukac w jakies duzej ksiazce
      kuch. np.: w internecie puszatkowo.priv.pl i sie zainspirowac :-).Wszystko
      zalezy od finansow, od tego cobys chciala podac.
      pozdrow. Anka
    • vegge Re: danie na wesele 22.08.02, 14:19
      moze bigos wegetar. albo ratatouille? najlepiej poszukac w jakies duzej ksiazce
      kuch. np.: w internecie puszatkowo.priv.pl i sie zainspirowac :-).Wszystko
      zalezy od finansow, od tego cobys chciala podac.
      pozdrow. Anka
      PS albo podac cos absolutnie wykreconego i oryginalnego. albo moze np.:
      tematyczne jedzenie np.: kuchnia grecka? (duzo dan mozna zaadaptowac)
      • agus7 Re: danie na wesele 23.08.02, 14:31
        U mnie na weselu było pięć wegetarianek (ze mną w roli głównej :))) i były
        różne PYSZNE DANKA... tyle że w ferworze imprezy oraz biorąc pod uwagę że było
        to dwa lata temu - nie wszystko juz pamiętam... chyba zapytam mamę i wtedy
        napiszę. A z tego co pamiętam:
        zupka była dla wszystkich WEGE - cebulowa z grzankami - pychotka! - obecny na
        weselu Francuz się nią zajadał twierdząc że lepsza od francuskiej :)
        potem CHYBA kotlety sojowe zapiekane z serkiem, do tego oczywiscie ziemniaczki
        i surówy :)
        dalje nie pamiętam, ale może być:
        leczo, bigos wege, faszerowane bakłażany, gulasz wege z kluskami śląskimi,
        kotlety z sera i czego tylko dusza zapragnie :)
    • android Re: danie na wesele 23.08.02, 16:16
      Gość portalu: karen napisał(a):

      > Czy macie jakiś pomysł na wegetariańskie danie główne na wesele?
      > K.

      Niestety w przypadku diety wegetariańskiej z przyczyn technicznych nie można
      podać na weselu dania głównego, przynajmniej w takim znaczeniu (głównie
      gabarytowym, nie zaś smakowym) w jakim traktuje się ów gwóźdź programu na
      weselach z daniami mięsnymi. Brakuje po prostu świni, kaczki lub innego
      zwierza, który swym rozmiarem przyćmiłby jakośc pozostałych potraw.Wprawdzie w
      Pekinie podaje się kaczkę wegetariańską (w 100% bezmięsną) lecz nie o
      podobieństwa nam chodzi.Myślę, że prócz wielu specjałów takich jak np pasztet z
      soi, galareta z warzywami, bigos, gołąbki z szoczewicą, barsz czerwony z
      krokietami grzybowymi, zupa cebulowa, wszelkiej maści sałatki, surówki, ciasta
      i desery, można pokusić się o przygotowanie dyni nadziewanej zapiekanką - to
      nie zart.
      Taka dynia może być daniem głównym.Aby jednak rzucić gości weselnych na kolana,
      potrzebna będzie duuuża dynia, której radze poszukać w ośr5odkach ogrodniczych
      nie zaś na targu. Taka dynie rozpoławiamy, nastepnie wyjmujemy miąż z którego
      po uprzednim zmieleniu wraz z pestkami przygotowujemy kotleciki, kompot, dżem
      (wedle uznania) a połówki opróżnione z miąższu gotujemy, tak, aby były twarde,
      nie zaś miękkie.Natsepnie przygotowujemy farsz na zapiekankę - dowolna, jednak
      taka, aby pasował do niej ser który w niewielkiej ilości znajdzie się wewnąttrz
      farszu, jaki na górrze zapiekanki wraz z sosem.Następnie do połówki dyni
      dodajemy farsz, zalewamy sosem i zapiekamy, przykrywając górną część folią
      aluminiową.Pod koniec zapiekania, posypujemy góre żółtym starkowanym
      serem.Przed podaniem na stół "bajerancko" dekorujemy i przykrywamy drugą
      połówka, którą równiez przystrajamy.W górną połówkę możemy powtykać całe łodygi
      ziół, poprzypinac warzywa, lub wykonać z warzyw odpowiedni napis.
      • agus7 Re: danie na wesele 26.08.02, 11:11
        android napisał:
        > Myślę, że prócz wielu specjałów takich jak np pasztet z
        > soi, galareta z warzywami, ...

        Ja w kwestii formalnej :) - jak robisz WEGETARIAŃSKA galaretę z warzywami?
        Pozdrawiam, A.

        • android Re: danie na wesele 26.08.02, 13:59
          agus7 napisała:

          > android napisał:
          > > Myślę, że prócz wielu specjałów takich jak np pasztet z
          > > soi, galareta z warzywami, ...
          >
          > Ja w kwestii formalnej :) - jak robisz WEGETARIAŃSKA galaretę z warzywami?

          Ponizej zamieszczam cytat z listu jaki wyslalem dawniej w odpowiedzi na pytanie
          o galaretke wegetarianska. Wprawdzie przepis widniejacy w tekscie mowi o
          galaretce owocowej, to jednak mozna go latwo zmodyfikowac (o tym rowniez mowa)
          zamieniajac wymienione skladniki na warzywa. Galaretke mozna jednak rowniez
          uzyskac bez dodatku agar-agar, wykorzystujac do przygotowania wywar pozostaly
          po gotowaniu soi.Do takiego wywaru nalezy dodac olej i drobno pokrojone warzywa
          a nastepnie gotowac na ogniu az warzywa stana sie miekkie.Nastepnie wystudzic,
          dodac przyprawy i raz jeszcze przegotowac. Nasgtepnie wybierac warzywa i
          ukladac w bulionowkach zalewajac wywarem.Calosc po przygotowaniu nalezy wstawic
          na gorna polke w lodowce i poczekac az zwiaze. Oczywiscie taka galaretka nie ma
          mocno stalej konsystencji i dosc szybko "rozplywa sie" w pokojowej
          temperaturze, jednak moze byc przydatna jako szybkie danie sniadaniowo-
          kolacyjne w polaczeniu z chlebem razowym, maslem i kiszonym ogorkiem.
          A teraz wspomniny cytat:

          Zasadniczo galaretkę wegetariańską przyrządza się w ten sam sposób jak deser
          bazujacy na żelatynie z tą różnicą, iż zamiast owej żelatyny stosuje się
          agar-agar lub inne wodorosty.Agar-agar dostępny jest w sklepach ze "zdrową
          żywnością" w postaci sproszkowanej.Ostatnio można go również zakupić w
          "normalnych" sklepach.W sklepach ze "zdrową żywnością" dostępne są również
          galaretki zawierające agar-agar lub inne wodorosty powodujące gęstnienie
          masy deserowej.
          Galaretkę można wykonać w następujący sposób.Sproszkowany agar-agar należy
          przygotować według przepisu na opakowaniu - rozupuścić w małej ilości wody i
          wymieszać po czym odstawić na kilka minut.Przygotować owoce, umyte i obrane
          wcześniej.Do naszej galaretki zastosujemy dostępne obecnie jabłka,
          pomarańcze oraz banany.
          Cztery duże jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w
          ćwiartki.Dwie średniej wielkości pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i
          włókien a każdą z "ósemek" rozkroić na połowę.Dużego banana pokroić na
          plastry.Z jabłek ugotować w 3/4 l wody kompot ( z dodatkiem cukru - jak to
          kompot).Następnie wystudzić kompot, dodać do niego pomarańcze, banana oraz
          garść rodzynek i pokrojonych drobno fig.Całość zmiksować, dodać agar-agar i
          odstawić do zgęstnienia.
          Oczywiście to tylko jeden z wielu przepisów na galaretkę wegetariańską.Tak
          jak napisałem powyżej, do uzyskania wegetariańskiej galaretki można
          wykorzystać dosłownie każdy przepis jaki znajdziemy w "tradycyjnych"
          książkach kucharskich a który będziemy musieli jedynie zaadoptować na nasze
          wegetariańskie potrzeby, wymieniając żelatynę na agar-agar.Tak naprawdę
          podczas przyrządzania galaretki, jesteśmy ograniczeni jedynie możliwościami
          naszej wyobraźni :) która odgrywa znaczacą rolę w pracach kuchennych.

          • agus7 Re: danie na wesele 26.08.02, 14:33
            Dzięki!!!! Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy że można kupić agar-agar :)))
            Kupowałam owocowe galaretki bez żelatyny, a nie wpadłam na to jak zrobić taką
            na słono (generalnie wolę słone i kwaśne rzeczy od słodkich). Jeszcze raz
            dzięki! Jak juz będę miała agar-agar to na pewno pomysłów mi nie zabraknie.
            Pzdr.
            Agus.
      • emka_waw Re: danie na wesele 28.01.03, 16:33
        Nawet gołąbki czy kotlety sojowe można podać w efektowny sposób. Trzeba do tego
        parę dużych okrągłych bochnów chleba, w których wycina się "wieczko" i wydrąża
        miąższ. Wkłada się do środka gołąbki czy kotlety, zakrywa wieczkiem, a małych,
        wydrążonych uprzednio w wierzchu bochna zagłębieniach lokuje się kostki cukru
        podlane spirytusem. Tuż przed podaniem kostki podpalamy, ściemniamy światło na
        sali, wnosimy i efekt jest przepiękny.
    • Gość: Dominik Re: danie na wesele IP: 10.202.6.* 31.01.03, 14:19
      Ok. Dla przykładu niżej podaję wegetariańskie menu jakie było na moim weselu.
      Było 30 osób, w tym 6 wegetarian (w tym oczywiście państwo młodzi). Impreza
      trwała od 15.00 do 24.00. Wszyscy goście wbrew naszym obawom byli zadowoleni i
      mówili, ze zapamiętają to wesele jako inne niż wszystkie na jakich bywali.

      BTW. z alkoholi było tylko czerwone wino.

      Jeśli ktoś chciałby urządzić sobie wesele w Katowicach to zdradzę, że
      wegetariański kucharz, który nam to wszystko przygotował pracował w restauracji
      w hotelu akademickim Uniwersytetu Śląskiego (przy Targach Katowickich, ul.
      Bytkowska) - to było ok. 2,5 roku temu.

      xxx
      dominik

      MENU:
      OBIAD
      krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym
      czerwona zupa chińska z makaronem sojowym
      kotlety, sznycle, medaliony warzywne
      kotlet z żółtego sera
      pieczone i gotowane ziemniaki, kluski śląskie, żółty, zielony i czerwony ryż
      sos chiński, sos rumiany, surówki, kompot
      TORT WESELNY
      DESER
      herbata, kawa, deser lodowy, owoce, słodycze
      ZIMNA PŁYTA
      wędliny warzywne w galarecie
      sałatki: jarzynowa, serowa, wegetariańska
      jajka faszerowane
      pasztet sojowy w cieście
      papryka faszerowana
      KOLACJA
      I
      barszcz z krokiecikiem
      II
      kotlet z grzybów
      kapusta zasmażana, marchewka z groszkiem, buraczki zasmażane
      frytki

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka