Dodaj do ulubionych

Nemrut Dagi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 16:11
Witam,
czy był może ktoś na Górze Nemrut?? Z tego co sie orientuję to nie zawiele
biur podróży ma tam wycieczki. Jak najlepiej dotrzeć, czy na własną rękę się
opłaca czy lepiej jednek gdzieś wykupić??
Proszę o odpowiedz od tych co byli i widzieli, bo niedługo jadę i bardzo chcę
to zobaczyć
Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • Gość: Krop Re: Nemrut Dagi IP: *.europe.hp.net 19.07.06, 19:26
      Znam ludzi którzy byli, ale na własną rękę, z plecakami. Nie podejrzewam by
      biura podróży organizowały takie rzeczy, no ale kto wie? Ale to mało
      prawdopodobne.
      • tierralatina Re: Nemrut Dagi 19.07.06, 19:34
        Na pewno jednodniowe i dwudniowe wycieczki na Nemrut organizuja lokalne agencje
        turystyczne w Malatya.
    • tierralatina Re: Nemrut Dagi 19.07.06, 19:28
      Ja bylem. Byl to maj, wiec poza sezonem - na gorze bylismy sami. Szczyt pokryty
      byl jeszcze resztkami sniegu.
      Na pewno warto tam pojechac. Zwlaszcza samemu, na wlasna reke - gdy nikt Cie
      nie pogania, gdy mozesz zostac na gorze tak dlugo, jak Ci sie to tylko podoba
      aby nacieszyc sie atmosfera tego magicznego miejsca.
      Ja wyjechalem tam wynajetym samochodem i nie jestem pewien, czy kursuja tam
      regularne autobusy. W maju na pewno ich nie bylo. Ale w sezonie, kto wie?
      • Gość: Nana Re: Nemrut Dagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:05
        Chciałam dodać, że będę na objazdówce po Turcji. Gdyby był dzień wolny w
        Kapadocji to pewnie nie ma problemu, bo to nie daleko. Ale gdyby nie, to czy z
        Alanya jest możliwość dotarcia tam??
        • Gość: Krop Re: Nemrut Dagi IP: *.europe.hp.net 20.07.06, 11:20
          Tak zwany pierwszy rzut oka na mapę powiedział mi następujące rzeczy:

Z Alanyi do Nemrut jest co najmniej 750km. Częściowo górskimi drogami (odcinek
          z Alanyi do Anamuru mimo że ma tylko nieco ponad 100km jedzie się 4 godziny i
          to sprawnie jedzie, po prostu taka jest droga...). Planując coś takiego z
          Alanyi trzeba liczyć 3 dni - jeden na dojazd w każdą stronę i jeden na
          wycieczkę. Fajna wyprawa by była, nie powiem. Narobiłaś mi smaku ;-)

Z Kappadocji (powiedzmy z Kayseri) też jest ponad 300km - też daleko choć już
          lepiej. Zupełnie nie wiem jakie są tam drogi, dalej niż w Kapadocji nie byłem.
          Tak czy inaczej, to powinno byc do zrobienia w jeden dzień, chociaż też ciężko.
          Trzebaby chyba wyruszyć w nocy, 300 km w tureckich warunkach to jest miminum 6
          godzin w jedną stronę. Plus czas potrzebny na samą wycieczkę górską. Mając
          jedną dobę może być niełatwo.
          • Gość: Nana Re: Nemrut Dagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:47
            Ale żeś mnie pocieszył :( Myślałam, że ze trzy stówki będzie i będę mogła sobie
            pojechać. Ehh...no cóż nie pozostaje mi nic innego jak kolejną podróż
            zaplanować także do Turcji, ale w rejon wschodni:)
    • Gość: domin Re: Nemrut Dagi IP: *.chello.pl 20.07.06, 14:59
      Dla uściślenia. Są dwa Nemrut Dagi: góra z posągami głów na północ od Kahty oraz
      Nemrut Dagi - wulkan nad jeziorem Van. Oba są dość odległe od utartych szlaków i
      oba robią ogromne wrażenie. Większe moim zdaniem robi to we wschodniej Turcji
      nad Vanem - wspaniały wulkan (3050m npm.), w kraterze którego jest 5 jezior, a
      widoczek na Van i ten jeszcze wyższy wulkan niedaleko (nie pamiętam nazwy) to
      jedno z najpiękniejszych miejsc w Turcji. Niestety trzeba jechać na własną rękę
      i poświęcić kilka dobrych dni. Warto. Co do posągów, to są miejscowe biura,
      które czeszą kasę za organizowanie wycieczek tam. Może za rok odbędzie się
      wycieczka z Supertrampa na oba, ale nie dam głowy. W tym roku niestety odwołana:(
      • Gość: Nana Re: Nemrut Dagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 22:32
        Chodzi mi o górę z posągami, ale to i tak kawał drogi:( Ogólnie wg ( po tym jak
        się wczytałam) wschodnia część Turcji jest ciekawsza, jeśli chodzi o
        pozostałości dawnych cywilizacji jak i sam region.
        Ale tak, jak wspomniałam...może następnym razem
    • dondurma Re: Nemrut Dagi 20.07.06, 15:05
      Coz, oczywiscie jest to wykonalne - w listopadzie ubieglego roku wyruszylam z
      Ankary na 3 dni w okolice poludniowo-wschodniej Turcji. Z Ankary jechalam noca
      autobusem do Urfy (Sanliurfa)- 13 godzin. Jeszcze tego samego dnia wybralam sie
      na zwiedzanie Harran i okolic. Nastepnego dnia wczesnie rano (4) wybralam sie
      na Nemrut Dag - powrot ok. 17.00. Kolejnego dnia jeszcze bardziej na wschod -
      Mardin (1dzien zwiedzania). Powrot do Ankary tej samej nocy, rowniez autobusem.
      Oczywiscie wymagalo to pewnego wysilku, ale bylo warto!!!! Z Alanii taka
      wyprawa jest rowniez mozliwa. Powodzenia!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka