IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 18:44
proszę o informacje na temat tureckich specialite!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: aa Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 18:50
      proszęęę!!w poniedziałek jadę i muszę popróbować ichniego żarcia,a jestem
      kompletnie zielona,jakie sa i jak się nazywaja ich potrawy najsmaczniejsze:)
      • Gość: motylek Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 19:26
        Ja jadłam głównie kebeby. Polecam ickemer kebab to takie mięsko z pionowego
        rusztu i adana kebab (tylko że ten drugi dosyc ostry). Ich specjałem sa również
        chałwy, ale niestety nie znam żadnej nazwy
        • Gość: aa Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 19:41
          i tak dzięki:)jak byłam parę lat temu,to jadłam pyszne bakłażany i inne potrawy
          z warzyw,ale to było w hotelu i nie mam pojęcia jak sie nazywało:(
          • Gość: zagon Re: jedzenie IP: *.elopole.com.pl 05.08.06, 20:07
            sandwicze z kebabem i przede wszystkim baklawa!!!!,a smażone bakłażany też
            całkiem przyzwoite
            • Gość: aa Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 20:15
              a co to jest baklawa?i jak po turecku sie nazywają bakłazany?
              • Gość: zagon Re: jedzenie IP: *.elopole.com.pl 05.08.06, 20:40
                tureckie ciasto z miodem i orzechami,drogie ale mega czad,po prostu
                mniamnuśne;jak jest bakłazan to nie pamiętam ale menu jest też po
                angielsku,więc sprawdż sobie w słowniku,ze słodyczy jest jeszcze lokum-takie
                tureckie galaretki obsypane takim cukrem pudrem-generalnie mają b. dobre
                słodycze
                • Gość: aa Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 20:43
                  to juz coś wiem:)))dzięki wielkie!
                  • Gość: nosek Re: jedzenie IP: *.acn.waw.pl 05.08.06, 21:52
                    Bakłażan to patlican. Oprócz kebabów typowe tureckie specjały to np. borek
                    czyli takie pieczone ciasto podobne do francuskiego z farszem, lahmacun czyli
                    pizza turecka, manti, czyli coś jak uszka z mięsem podawane z jogurtem, dolma
                    czyli papryka lub liście winogron faszerowane ryżem z przyprawami, do picia
                    ayran albo trecki cay, a na deser kazandibi czyli deser z piersi kurczaka albo
                    sutlac.
        • Gość: jula Re: jedzenie IP: *.gorzow.mm.pl 07.08.06, 21:35
          a moze ktos poleci jakas knajpke w alanii gdzi mozna dobrze i tanio zjesc??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka