aka35 18.09.06, 19:20 Dzisiaj wróciłam z Marmaris,odpowiem na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mike Re: Marmaris IP: *.21.radom.pilicka.pl 19.09.06, 09:37 jaka pogoda była? jak to misteczko sie prezentuje, jade 20.09 do hotelu adler, sa tam jakies lokalne biura gdzie mozna wycieczki nabyć, interesuje mnie koszt wyprawy na rodos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anakin Re: Marmaris IP: *.home-net.com.pl 19.09.06, 10:42 Wróciłem wczoraj, więc odpisuję na Twoje pytania, w razie koljnych pytaj śmiało. Marmaris bardzo ładne, szczególnie stare miasto na cyplu, ceny nie takie straszne jak je tu przedstawiano, bo tydzień pobuyu miałem w Fethiye i były takie same, czasami wyższe. Co do pogody to powoli zaczyna sięzmieniać i sam uważam że pobyt tam to max do drugiej połowy września, słońce jakby troche przymglone, trudniej sieopalić już teraz a wieczory jeszcze ciepłe... Myśmy z lokalnych 2 biur korzystali w ścisłym centum miasta, naprzeciw pominika Ataturka, najpierw w jednym wykupiliśmy Rodos katamaranem za 40E/os a w drugim sąsiednim Dalyan za 15E/os, więc ceny uważam atrakcyjne, na promenadzie było drożej (w kierunku Icmeler). Samo Marmaris ciekawe i przyjemne, ludzie też, ale jak mówięc sezon tam sie już kończy, coraz mniej turystów i w tym terminie w którym jedziesz raczej nie oczekuj upałów lub tłumów ludzi, ale to chyba +, ale też wydawać się może dosyć sennie w mieście. Jakby co to pytaj, Pozdrawiam Anakin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerru Re: Marmaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:01 Ja tez wrocilem wczoraj z Marmaris - Anakin - moze Ty byles w innym Marmaris ? Przez caly tydzien teraz temperatura od 34-38 stopni w dzien, w sloncu nie da sie wysiedziec dluzej niz godzine - tak grzeje, pazdziernik zapowiada sie rowniez pogodnie i temperatury raczej nie spadna ponizej 30 stopni. Nie wiem o co chodzi Ci z przymglonym sloncem.... Ceny Twoich wycieczek sa baaardzo wysokie. 40E od osoby za Katamaran na RODOS ? :))) 30 dolarow to dobra cena :) 15E Za Turtle Island ? - 10 dolarow to dobra cena :) > Samo Marmaris ciekawe i przyjemne, ludzie też, ale jak mówięc sezon tam sie już > kończy, coraz mniej turystów i w tym terminie w którym jedziesz raczej nie > oczekuj upałów lub tłumów ludzi, ale to chyba +, ale też wydawać się może dosyć > sennie w mieście. > Jakby co to pytaj, Pozdrawiam > Anakin Turystow to i tak teraz jest tyle ze jest za tloczno, upaly sa i to potworne, chyba ze dla ciebie 36 stopni to zima... Codziennie wieczorami kafejki wypelnione ludzmi, imprezownie itd... Nie powiedzialbym ze miasto jest senne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gee Re: Marmaris IP: 81.15.201.* 19.09.06, 12:04 Wczoraj wrocilam z Marmaris i zdecydowanie jestem zupelnie innego zdania. Bylo upalnie, w ciagu dnia chowalam sie do cienia bo w sloncu nie dalo sie wytrzymac, jedynie kapiele w morzu albo basenie pomagaly :) dla niektorych, lubiacych lezec plackiem na plazy bylo wrecz idealnie. Po przyjezdzie z Turcji stwierdzilam, ze mozna by tam bylo smialo jechac w pazdzierniku. Bezchmurne niebo, noce cieple, dni gorace, wymarzona pogoda na urlop. Miasteczko jest przecudowne, mnostwo turystow, mnostwo knajpek, niesamowita atmosfera, zwlaszcza jak ktos jest otwarty na nowe znajomosci :) ceny bardzo niskie, winogrona okolo 1 lira :) napoje, slodycze wszystko w porownywalnych(do polskich) cenach. Jezeli chodzi o wycieczki ja zaplacilam 50$ za wycieczki na Pamukkale, do Dalyan (wliczajac oczywiscie kapiele blotne - przepiekna wycieczka), i rejs statkiem po 7 wyspach + laznia turecka i nocny rejs statkiem (a wlasciwie impreza na statku z pania tanczaca w dziwnych tureckich strojach). Wg mnie cena byla atrakcyjna, wliczone oczywiscie lunche. Polecam serdecznie :) Byl to najmilej i najlepiej spedzony czas jaki mozna tylko sobie wyobrazic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anakin Re: Marmaris IP: *.home-net.com.pl 19.09.06, 16:21 Słuchajcie co do pogody to rzeczywiście było w ciągu dnia 34 do 38 stopni, ale rok temu byłem na riwierze od połowy września i mam wyobrażenie ile tam było. Konkretnie mam na myśli Side. W Side wieczorem o 21 było w hotelu przy basenie 36 stopni a w Marmaris mieliśmy jakieś 28-30 stopni, w ciągu dnia nie było tak parno i gorąco jak na riwerze, stąd moja konkluzja co do panujących temperatur. Ponadto trochę od morza w naszej zatoce (Marmaris-Aktas-hotel Lighthouse) wiało i nadal podtrzymuję, że jak dla mnie to nie było gorąco. Aha nie porównuję Turcji do Syrii czy Egiptu bo tam to dopiero można powiedzieć że jest żar. A słońce w Marmaris w piątek i sobotę było przymglone bo nei paliło tak jak zwykle...nawet moja druga połowa to zauważyła że się nie poci na leżaku ;-))) W jakich hotelach byliście ? Pozdrawiam Anakin Odpowiedz Link Zgłoś
aka35 Re: Marmaris 20.09.06, 20:43 Nie można porównywać Marmaris i Side bądż Alanyi ponieważ tam sa inne warunki klimatyczne,jest wyższa wilgotność powietrza.Ja uważam,że w Marmaris było gorąco.Słońce rzeczywiście jest przymglone ale nie zmienia to faktu,że na plaży w pełnym słońcu jest nie do wytrzymania dłużej niż godzinkę.Generalnie Marmaris jest piękne.Ceny dostosowane do zasobności portfeli Anglików zwłaszcza na bazarze.Ceny wycieczek niższe w lokalnych biurach niż u rezydentów.Polecam safari jeep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marucia Re: Marmaris IP: 212.75.114.* 10.10.06, 11:34 Ceny wycieczek w biurach lokalnych zdecydowanie tańsze: rezydentka zaproponowała np. Kleopatrę za 35 euro,a w biurze lokalnym było za 35 lirów tureckich + łaźnia turecka gratis. Targuj się wszedzie i o wszystko. W dzien na plaży faktycznie mniej turystów, ale wieczorami wszystkie kafejki pełne :)Dla mnie i tak za duże było to miasto, wolę malutkie zaciszne miejscowości. Ale i tak było pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś