js771 10.07.07, 10:20 Witam, Czy to prawda, że jednym ze sposobów uniknięcia problemów żołądkowych w Turcji jest zażywanie leku o nazwie Trilac (lub jemu podobny jeszcze przed wyjazdem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yhy Re: Trilac przed wyjazdem IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.07.07, 10:27 Tak,to prawda,choc nie u wszystkich dzila to tak samo,ale faktycznie miom rodzicom,ktorzy brali przed i w trakcie,nic nie bylo,a mnie scielo z nog i to szybko.Bakterie sa najistotniejszym zrodlem obrony organizmu przed i w trakcie choroby.Mozna po Trilacu itp zachorowac,ale choroba trwa wtedy zwykle krocej,bo nasze dobre bakterie wygrywaja walke.Pozdrawiam,i polecam zakup tego lub odpowiednika z 4 roznymi bakteriami. Odpowiedz Link Zgłoś
kama1978k Re: Trilac przed wyjazdem 10.07.07, 10:47 Potwierdzam. Podawałam Trilac mojemu 1,5 roczniakowi - zaczęłam 2 tyg przed wyjazdem i podawałam przez cały pobyt. Synek co prawda dostał lekkich niestrawności po powrocie ale rzecztywiście była to jednodniowa niedyspozycja. Cały pobyt beez problemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
drimgerl Re: Trilac przed wyjazdem 10.07.07, 10:51 a może to być jakiś inny probiotyk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: Trilac przed wyjazdem IP: *.gdynia.mm.pl 10.07.07, 11:07 nie mam pojęcia co jest przyczyną zatruć w Turcji (oprócz zbiorowych zatruć w hotelu - o takowych czytałam na forum)- byłam 6 razy (3 razy z dzieckiem)i nikt z mojego otoczenia nie chorował (jadłam i w hotelu i różnych przygodnych knajpkach (np.Kapadaocja)- myślę,że są to sporadyczne przypadki),a Turcja nie jest krajem do którego należy się specjalnie przygotować (ja biorę zawsze nifuroksazyd - odpukać nie używałam). Myślę,że branie czegokolwiek jest całkowicie na wyrost (nie uzasadnione) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Trilac przed wyjazdem IP: *.eranet.pl 10.07.07, 11:24 Przede wszystkim inna flora bakteryjna i inna kuchnia wystarczą osobom o wrażliwych żołądkach, by chorowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Trilac przed wyjazdem IP: *.eranet.pl 10.07.07, 11:02 Właśnie rozmawiałam z farmaceutką. Podobno nie zaszkodzi, ale i nie pomoże - jak ktoś ma zachorować, to i tak zachoruje. Przed wyjazdem można pobrać trochę, ale zabrać ze sobą się nie da, bo to trzeba trzymać w lodówce (w temp. od 2 do 8 stopni). Ja lecę jutro i zabieram smectę jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda30081 Re: Trilac przed wyjazdem IP: 80.48.238.* 10.07.07, 12:44 polecam probiolak. zaczynam brać tydzień przed wyjazdem i w trakcie pobytu. taką kurację robie przed każdym wyjazdem, bo niestety mam przewrażliwiony układ pokarmowy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Warto 10.07.07, 12:51 I nie musi być akurat Trilac. Na miesiąc przed i w trakcie pobytu. Dzięki temu nie chorowałam ani w Tunezji ani w Turcji. Natomiast ostrzegam alergików pokarmowych- reakcje mogą być bardzo ostre. Spory zapas wapna z kwercetyną i loperamid wskazany. Odpowiedz Link Zgłoś
kama1978k Trilac nie musi byc przechowywany w lodówce 10.07.07, 13:26 Preparaty o podobnym składzie np Lakcid czy Lakcidofil tak ale Trilac nie . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Trilac nie musi byc przechowywany w lodówce IP: 195.205.202.* 11.07.07, 00:07 Lakcid, lacidofil i trilac to właściwie to samo. Trilac jest najwygodniejczy bo działa tak samo ,a nie wymaga lodówki jak tamte dwa. Stary sposób aptekarzy mówi: 12węgli dla dorosłego rozpuścić w 1/2 szklanki wody .Dla dziecka 6.Działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: nowy Trilac MUSI byc przechowywany w lodówce IP: *.eranet.pl 11.07.07, 09:51 Upewnijcie się, co z tym Trilaciem. Podobno te starsze faktycznie nie wymagają lodówki, ale producent zmienił formułę i teraz te nowe muszą być przechowywane w lodówce. Zresztą zawsze jest to zaznaczone na opakowaniu, przeczytajcie, zanim zabierzecie do gorącej Turcji i się okaże, że trzeba będzie wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Trilac przed wyjazdem IP: *.vlan227.dengo.lubman.net.pl 11.07.07, 10:59 Trilac czy inny probiotyk na pewno pomaga. Ale jak jesteś delikates to jednak dopaść cię coś może. Wjeżdżałam z Polski bardzo przemęczona i na zmianę flory i inną kuchnię zareagowałam fatalnie. Polski nifuroksazyd w ilości 4 tabletki naraz i po 6 godz. znowu 4 - nie zadziałał. Pomogły dopiero leki tureckie zaordynowane przez sympatycznego lekarza tureckiego- wszystko w ramach ubezpieczenia. Dopadło tylko mnie w całym hotelu, czyli nie była to wina np.nieświeżego jedzenia. Hotel karmił wspaniale, a mnie w najgorszych chwilach do pokoju przynoszono ryż i inne dietetyczne dania. Po dwóch dniach wszystko przeszło. Ale uważam, ze wrażliwcy i małe dzieci powinni bardzo ostrożnie jeść. Życzę wszystkim miłego pobytu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugo Re: Trilac przed wyjazdem IP: *.elgrom.laz.digi.pl 12.07.07, 16:14 Dziś w nocy wróciliśmy z wakacji w Side. Mieszkaliśmy w apartamencie i żywiliśmy się we własnym zakresie - jadaliśmy w restauracjach, fast-foodach, jedynie na wycieczkach serwowano jedzenie w formie szwedzkiego stołu. Nie mieliśmy żadnych kłopotów żołądkowych (ani nasz syn). Nie piliśmy jedynie wody z kranu - kupowaliśmy wodę w sklepach.Parę dni przed wylotem zaczęliśmy brać Trilac-tak profilaktycznie, ale gdzieś po tygodniu pobytu tabletki łykaliśmy już sporadycznie. Być może to uchroniło nas od zemsty sułtana. Odpowiedz Link Zgłoś