Gość: Ewelia IP: *.net.autocom.pl 24.06.08, 08:56 Mam prośbę o opinię osób w Turcji "bywałych" - czy problemy żołądkowe w Turcji są powszechne wśród turystów? Bardziej jak Egipt (bardzo często), czy bardziej jak Grecja (rzadko). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hana Re: Żołądki w Turcji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 08:59 Od 5 lat spędzam urlop w Turcji - nigdy nie mieliśmy najmniejszych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Żołądki w Turcji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 09:52 Prawie nikt nie ma problemów żołądkowych...jedynie przy opcji All inclusive można mieć problemy ale z...przejedzenia !!! Wszystko jest świeże, lekkostrawne, ich przeróżne sałatki dziwnie łączone produkty nie powodują żadnych dolegliwości gastrycznych...tak jak w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Żołądki w Turcji? 24.06.08, 11:21 za piewrszym razem miałem pronblemy, z drugim nie, to jak loteryjka, każdy organizm reaguje inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Żołądki w Turcji? IP: *.icpnet.pl 24.06.08, 11:27 3 pobyty, w tym 2 z małym dzieckiem jedzacym hotelowe posiłki - zero kłopotów żołądkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Żołądki w Turcji? IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.06.08, 11:30 Problemy żołądkowe są wtedy jak przyjeżdzasz po wczasach do Polski i musisz przyzwyczaić żołądek do polskiego jedzenia. Jedzenie w Turcji jest lekkostrawne więc nie ma obaw. I należy pamiętać o tym, żeby nie pić wody z kranu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Żołądki w Turcji? IP: 195.164.254.* 24.06.08, 11:43 Raczej Egipt najbardziej negatywnie wpływa na nasze żołądki w małym lub wiekszym nasileniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amaga Re: Żołądki w Turcji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 11:56 No nie jest tak rózowo. Køopoty się dość często zdarzają, ale może mniej niż w Egipcie. Na pewno nie należy pić wody niebutelkowanej, jeść owoców mytych kranówą. itp. Jest inna flora bakteryjna, myśmy profilaktycznie na kilka dni przed wyjazdem i trakcie brali dikloflor, no i nie było sensacji. Ja mam jeszcze inną teorię, otóż kuchnia jest zupełnie inna od naszej, nie zgadzam się, że lekkostarwna , opierająca się na warzywach , w róznych sałatkach, ociekających zimnym olejem, lub , nie daj Boże, majonezem (Upał!!) Jeśli chcemy spróbować i takiej sałatki i innej i jeszcze jedenej na raz, to nasze żołądki i wątroby, tego po prostu nie wytrzymują ( a jak jeszcze to popijemy zimnym napojem z niegotowanej wody, to już w ogóle). Mięso , nie mówiąc o wędlinach, niejadalne. Więc wgwtariańsko, ale ostrożnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Żołądki w Turcji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 12:07 Co hotel to obyczaj - można by rzec. W naszym hotelu sałatki były nie "omaszczone" żadnymi majonezami ani olejami. Owszem te delikatesy były ale w osobnych półmiskach, kto chciał to sobie polewał majonez lub olej albo jeszcze jakieś inne specjały. Wędliny to prawda, nie mają żadnego smaku. Mięso za to nie było złe, jakaś wieprzowina duszona w warzywach (całkiem niezła), kebab, pulpety, było jakieś ichniejsze mięso jakby gotowe i tylko smażone i ono nie było najlepsze, ale można było zjeść rybkę z grila (b.smaczna). Ciasta b.słodkie i jak dla mnie z wyglądu b.tłuste (ale ładnie wyglądały) Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 mięso 24.06.08, 12:41 Turcja to ojczyzna kebabu, poza tym zaadoptowała dużo potraw środziemnomorskich typu kofte czy souvlaki...potrawy z mięsem są więc jak najbardziej do polecenia... Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Żołądki w Turcji? 24.06.08, 13:47 Jak na mój żołądek to pomiędzy Grecją a Egiptem. Zatrucia nie są powszechne, ale z wodą pitną warto być ostrożnym. Poza tym zmiana diety na śródziemnomorską (dużo warzyw, zwłaszcza bakłażana, oliwy z oliwek i jogurtów) powoduje, jak to ktoś określił "wyluzowanie" układu pokarmowego. Na kłopoty żołądkowe polecam w Turcji picie ayranu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Żołądki w Turcji? IP: *.static.akk.net.pl 24.06.08, 13:58 a co to jest ten ayran Odpowiedz Link Zgłoś
areck Re: Żołądki w Turcji? 24.06.08, 14:03 turcjawsandalach.pl/content/ayran Ayran to orzeźwiający napój bezalkoholowy, przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego. Domowym sposobem: pół litra jogurtu bałkańskiego zmiksować ze szklanką schłodzonej wody mineralnej i ze szczyptą soli. Działa cuda na kłopoty z trawieniem, reguluje pracę układu pokarmowego. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Żołądki w Turcji? 24.06.08, 14:09 Dodam jeszcze, że ayran doskonale gasi pragnienie i wyrównuje niedobory soli mineralnych w organizmie, spowodowane poceniem się. A dodatkowo jest pyszny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Żołądki w Turcji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 14:58 Znakomity też na kaca. Ano właśnie, idę do lodówki, bo coś mnie męczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelia Re: Żołądki w Turcji? IP: *.net.autocom.pl 24.06.08, 14:23 Bardzo dziękuję za odzew. Generalnie pocieszyliście mnie. W Egipcie w zeszłym roku przeżylismy mało przyjemne chwile z naszym dzieckiem i trochę miałam stracha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Żołądki w Turcji? IP: 80.54.174.* 24.06.08, 15:05 Jesli nie mozna pic wody z kranu i to rozumiem(nigdy nie piłam nawet usiebie w domu) bo mozna sie ich woda zatruc to jak myc zęby,zawsze cos sie tam dostanie do przewodu pokarmowego?zabrac ze soba czajnik czy tez grzałkę? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Żołądki w Turcji? 24.06.08, 15:51 w egipcie do mycia zebów braliśmy wode mineralna. ale w Turcji płukalismy kranówką i nic nam się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Żołądki w Turcji? 24.06.08, 18:43 No przesadzacie z tym niekorzystnym opisem Egiptu KOLEŻANKO . Po siedmiu pobytach w Kraju Faraonów czuję się uprawniony do stwierdzenia , że to BZDURA - woda mineralna do mycia zębów . Byłem dwa razy w Turcji i za każdym razem miałem moment lekkiego "rozluźnienia" żołądka , tak jak ktoś napisał unikanie majonezu , zdecydowanie pomaga w tym upale , oliwę powinno się jadać bez ograniczeń , jak ktoś nie lubi mięsa tureckiego to jego sprawa , ale wiele traci . Na bałkanach : Serbia , Grecja , Bułgaria je się raczej na sposób turecki niż bałkański w Turcji . To w końcu Turcy ich okupowali a nie na odwrót . Podsumowując w Turcji jest super jedzenie , niekiedy może się coś przytrafić i już . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Umeko Re: Żołądki w Turcji? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.08, 23:16 Jadłam w Turcji "na mieście" - tylko raz miałam biegunkę. Ale myślę, ze to nie z powodu nieswieżości, ale innej flory bakteryjnej. Polecam picie ayrana lub wysokoprocentowych napoi :D Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: Żołądki w Turcji? 29.06.08, 00:43 Ewelia, kup sobie Trillac i zażywaj profilaktycznie na tydzień przed wylotem, również w trakcie pobytu, nic Ci nie będzie:). Unikaj tylko picia wody z kranu (nie zamawiaj drinków z lodem;)), myj owoce z bazaru cieplejszą wodą. Potwierdzam opinię przedmówców co do ayran, oraz wszelakich jogurtów tureckich, są wyśmienite a przy tym stanowią super ochronę żołądka:). Oczywiście pamiętaj o myciu rączek, dobrze mieć przy sobie mokre chusteczki, żeby odświeżyć dłonie przez zjedzeniem czegokolwiek:). Miłych wakacji:) Odpowiedz Link Zgłoś