Dodaj do ulubionych

Zespół niespokojnych nóg

14.01.10, 21:04
Dopiero wczoraj dołączyłam do forum i nie najlepiej zaczęłam.Nie
mogę dać sobie rady z ZNN.Pierwsze objawy wystąpiły w czasie 2
terapii pegasusem +riba w 3 mies terapii.Mój lekarz rodzinny dał mi
tramal w kroplach.W szpitalu starali się mnie leczyć dożylnie
relanium,ale bez żadnego efektu.Do końca terapii byłam na
tramalu.Terapia się udała (2 lata temu).Od ponad roku wróciły objawy
z ZNN.Początkowo pomagał codziennie magnez,od 5 mies Madopar,ale
teraz zmieniłam na Sefril(podobno mniej
uszkadza ).Czasami "mrowienie","rozpieranie" sięga do rąk,twarzy,-
czy ktoś z was ma lub miał podobne objawy?To mnie wykańcza!
Obserwuj wątek
    • decort Re: Zespół niespokojnych nóg 14.01.10, 21:14
      Niestety nie umiem Ci pomóc, ale może Ty możesz mi. Opisz dokładnie swoje
      objawy, proszę. Ja nikomu tego nie zgłaszałam, ale cały czas drży mi noga (taki
      rodzaj napięcia), to jedna to druga. Zwłaszcza, gdy się nad czymś koncentruję,
      lub gdy jestem zniecierpliwiona, a także podczas leżenia. Czy to jest to (ZNN?)?
      Pozdrawiam
    • bananarama-live Re: Zespół niespokojnych nóg 14.01.10, 21:14
      Pisz na innym forum - patrz obok
      • gilda28 czemu gdzie indziej?? 14.01.10, 23:37
        przecież to powikłanie leczenia...
        • bananarama-live Re: czemu gdzie indziej?? 15.01.10, 06:18
          Niedługo onanizm zaliczycie do powikłań.
          • gilda28 onanizm... 15.01.10, 11:45
            to chyba zazwyczaj jest powikłanie samotności
            • 51pdeta Re: onanizm... 15.01.10, 14:48
              Wiem ,że to powikłanie,-tak mówią lekarze nie tylko krajowi.Moje2
              siostry które są po chemii po raku piersi -też w czasie terapii
              wystąpił ZNN ,u jednej trwa nadal.Ja mam niestety objawy już nie
              tylko wieczorem lub w czasie spoczynku,ale już w godz
              popołudniowych. I nie tylko nogi ,ale i dłonie ,mrowienie ust,po
              prostu mnie od środka rozsadza ,rozpiera...tego uczucia nie można
              opisać.Muszę się ciągle poruszać i chociaż bola mnie już nogi nie
              mogę usiąść.Dodatkowo nadmienię,że mimo udanej terapii w tym roku
              powstały żylaki przełyku.Może to już jakaś encefalopatia i
              nieprawidlowe synapsy -stąd te "mrowienia"?
              • jan-w Re: onanizm... 15.01.10, 20:02
                Myślę że raczej polineuropatia:
                • gilda28 polineuropatia 15.01.10, 21:01
                  o czymś podobnym wspominał mi kiedyś pewien lekarz, zajmujący się
                  kwalifikowaniem pacjentów do leczenia interferonem
                  byłam w szoku ile różnych, pozornie nie związanych ze sobą schorzeń, może
                  wywołać leczenie HCV

ta polineuropatia, z tego co pamiętam, to rodzaj reakcji układu immunologicznego
                  - choroba autoimmunologiczna nerwów obwodowych
                  • jan-w Re: polineuropatia 15.01.10, 21:12
                    Zgadza się. Objawia się m.in. zaburzeniami czucia i mrowieniem zwłaszcza stóp
                    i/lub dłoni.
                    • 51pdeta Re: polineuropatia 15.01.10, 21:25
                      Tylko że ja czucie mam zachowane.A bólami tego absolutnie nie mogę
                      nazwać !Gdy kładę się zmęczona spać to nie mogę zasnąć , a właściwie
                      zasypiam budząc się co chwilę bo muszę zmienić pozycję, poruszać
                      nogami, mapiąć mięśnie np.pośladków.Gdy nie wezmę lekarstwa to jest
                      np godz.3 nad ranem ,a ja ciągle nie mogę normalnie zasnąć.Będąc w
                      kinie zawsze muszę brać tabletki ,czy gdy idę do kościoła.Moje
                      dorosłe dzieci mówią wtedy ,że wyglądam jakbym miała ADHD.To jest
                      jak mrówki pod skórą-naprawdę trudno mi opisać te moje
                      dolegliwości.A może to ja jestem jakaś dziwna ?Tylko żeby to nie
                      było takie wkurzające !
                      • jan-w Re: polineuropatia 15.01.10, 21:47
                        Nie twierdzę że chorujesz na polineuropatię, ale zwracam uwagę że określenie
                        "zaburzenia czucia" nie oznaczają braku czucia. Mogą oznaczać różne nietypowe
                        odczucia, także nadmierną czułość.
                      • gilda28 Re: polineuropatia 15.01.10, 23:44
                        wszelkie odczucia neuropatyczne są denerwujące
                        w zależności od podłoża mogą być to bóle neuropatyczne, odczucia typu
                        przeczulicy, fantomowe, parestezje itd.
                        jeśli nie jest znane podłoże, to pozostaje się do tego przyzwyczaić
                        może to też być stwardnienie rozsiane (jeden z pierwszych objawów to właśnie
                        parestezje) i chyba także w tym kierunku diagnozowałabym się na twoim miejscu
                        SM to choroba autoimmunologiczna - więc pewnie może ją wywołać interferon
                        (wywołać - źle powiedziane - raczej aktywować drzemiące w człowieku "pokłady")
                        ale oczywiście może być to także cokolwiek innego
                      • bananarama-live Re: polineuropatia 16.01.10, 02:15
                        Czy to nie jest przypadłość genetyczna,skoro twierdzisz ,że siostra miała
                        podobne objawy?
                        • gilda28 genetyczne? 16.01.10, 11:09
                          wydaje mi się, że jeśli jest to "przypadłość genetyczna" związana z dysfunkcją
                          immunologiczną, to leczenie (zarówno leczenie HCV jak i nowotworu) mogło
                          doprowadzić do powstania sprzyjających warunków do rozwinięcia się objawów
                          chorobowych

ale nie ma co filozofować, musi wypowiedzieć się lekarz, który spojrzy na objawy
                          i wyniki - może to nie być łatwe, ale znajdź jakiegoś neuropatologa i go pomęcz
                          • 51pdeta Re: genetyczne? 16.01.10, 21:39
                            Dziękuję wam bardzo za porady .Muszę rzeczywiście poszukac jakiegoś
                            mądrego lekarza bo mój rodzinny jak przyszłam do niego, że mam chyba
                            ZNN to mi przy następnej wizycie powiedziął że dopiero czyta na ten
                            temat.Moja siostra (lekarz )mieszka w Szwajcarii i ona leczy się na
                            to homeopatycznie.W pażdzierniku byłam z nią u jej lekarki i ona
                            dała mi jakieś kuleczki ,ale prawdę mówiac nie jestem przekonana do
                            homeopatii.Ta lekarka mówiła ,że ma dużo pacjentów właśnie po chemii
                            lub interferonie.A że to skłonność genetyczna to bardzo
                            możliwe.Zastanawiałam się czy nie wykluczyć też boleriozy ?Co prawda
                            nigdy nie zauważyłam kleszcza ,ale to podobno nie ma znaczenia.
                            • Gość: Ela Re: genetyczne? IP: *.mfn.com.pl 05.05.21, 23:24
                              Mam od 15 lat RLS brak boleriozę. Nakom 250 mg daj rady
    • Gość: Barbara Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.sileman.net.pl 07.01.14, 12:37
      Od 30 lat mam ZNN, bóle tak mocne , że nie daję już rady i proszę o śmierć. Chciałabym porozmawiać na ten temat z osobą, która ma ten sam problem. bapol@go2.pl
      • Gość: nadzieja Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.14, 19:40
        Witaj. Przeczytałam co napisałaś . Wiem co to znaczy i jak się męczysz- mam podobnie. Czasami wolałabym śmierć niż takie ,,coś,, . Nie mogę usiąść, nie mogę zasnąć nie mogę się położyć bo po 15 minutach przychodzi ten szał.......lekarz rodzinny nie dał skierowania do neurologa i powiedział ,,że musze nauczyć się to powstrzymywać,, - wrogowi tego nie życzę ale jemu i owszem żeby doświadczył tego na własnej skórze to by rozumiał chorego, umęczonego człowieka. Myślę że jeżeli jest Bóg to wymyślił dla ludzi cos takiego aby nie zabić ale życie uprzykrzyć na maxa, wiec ktoś taki kochać człowieka nie może . Od tego wszystkiego mam nieustanna depresję i już żyć mi się nie chce
        • Gość: ZNN Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.14, 14:46
          Na ZNN cierpię od zawsze.Wiem co to nieprzespane noce i ogromne zmęczenie z jakim rano budziłam się. Dotychczas brałam tabletki na depresję. Ostatnio miałam zrobione badanie snu, które potwierdziło tę chorobę. Lekarz przepisał mi madopar.
          Biorę na noc 2 tabletki po 62,5 . Jedną tabletkę biorę wieczorem , a drugą w środku nocy, gdy obudzę się. Jest poprawa.
          • Gość: Kleks Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.14, 23:10
            Moim zdaniem nie ma takiego schorzenia chorobowego jak zespół niespokojnych nóg. To wygląda na bzdurę marketingową wymyślona po to byście kupowali tabletki za kosmiczną cenę mające łagodzić objawy a nie leczyć.
            Najczęstsza przyczyna to zbyt niski poziom wapnia w organiźmie lub potasu w stosunku do ilości magnezu. Proponuję wpierw postawić na potas. I zobaczyć jaka jest reakcja organizmu po zjedzeniu banana (30-60 minut). Jeżeli objaw ustaje lub się zmniejsza to stawiam na zaburzoną gospodarką potasem - jest go zbyt mało. Jeżeli to nie pomaga to spróbujcie z wapniem - kromka chleba razowego z masłem + plastrem dobrego żółtego sera. I znów trzeba sprawdzić reakcję po 30-60 minut. Żeby wyniki były wiarygodne proponuję odstawić w danym dniu jakiekolwiek używki typu: kawa, herbata, alkohol etc - zastąpić je zwykłą wodą mineralną (niskozmineralizowaną) lub zwykłą kranówą.

Większość naszych problemów/chorób wynika z nieprawidłowej podaży wapnia/magnezu/potasu i sodu. albo za dużo albo za mało. Niestety nikt o tym nie mówi bo lekarze nie mieliby co leczyć a koncerny farmaceutyczne poszłyby z torbami. Jemy byle g. a potem się leczymy na bzdury marketingowe :)
            • Gość: ZNN Gdańsk Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.wsb.gda.pl 06.11.14, 10:49
              Musze przyznac, że dość ostro Kleks potraktował osoby z ZNN. Nie pije kawy, herbaty, alkohol sporadycznie i zawsze wtedy mam nadzieję, że mnie znieczuli. Tak jednak nie jest. Badania dotyczące magnezu, potasu i wapnia zrobione kilkukrotnie - są ok. Diete mam ustawiona przez dietetyka, pije tylko wodę niegazowana, ok. 2 litrów dziennie. I to nic nie pomaga, żadne tabletki przeciwbólowe łącznie z tramalem, rozluźniające, zabiegi, basen, gimnastyka, i nadal nic. Od dwóch tygodni biorę madopar i zaczęłam nowe zycie. W nocy budze sie tylko raz do toalety (przedtem kilkanaście razy), ból jest bardzo słaby ale to jest juz spoko. Do tej pory wierciłam się, zmieniałam pozycje, płakałam a teraz nareszcie jest dobrze.
              Nie życze Kleksowi takiej dolegliwości ale prosze się zastanowic zanim znowu coś skomentujesz.
              ak
            • Gość: Zofia Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.static.ip.netia.com.pl 16.11.14, 15:18
              Widzę, że nie cierpisz na tą chorobę i nie masz w ogóle pojęcia o czym tu piszą. To jest bardzo przykra dająca dolegliwości w nogach a w późniejszym okresie przechodzi na ręce choroba która jest bardzo trudna do opisania. Niestety nie ma nic wspólnego z niedoborem wapna i potasu itp. To jet wszystko przebadane i jest w normie.
          • Gość: Marianna Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.14, 06:41
            Witaj, ja również cierpię na tą chorobę od b. dawna, miałam naście lat i już cierpiałam, to jest zwykle choroba genetyczna, cierpiała na nią moja mama, ja i moja córka. Ja leczę się u p. dr Boczarskiej Jedynak. Ona jest neurologiem- specjalistą od ZNN.
            Pomaga lek Aropillo, Requip, Madopar i inne podobne. Jak już zaczynam jakiś lek to po jakimś czasie trzeba więcej i więcej..
            To jest choroba, którą nigdy nie wyleczymy, możemy złagodzić skutki. Są dni kiedy i lek nie pomaga. Życzę szczęścia i pozdrawiam
        • Gość: elaa Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.14, 21:10
          Ja bardzo Cię rozumiem bo wiem co czujesz. Mam to od 9 lat , kolejny lekarz po 5 latach cierpienia nazwał chorobę. Wcześniej wszyscy lekarze tylko kiwali głowami i wcale mi nie wierzyli. Wyniki mam dobre więć jeden lekarz powiedział mi " no cóż zdrowego człowieka też czasami coś boli" Tak jak Tobie mnie też czasami nie chce się żyć. A tak bardzo bym jeszcze chciała, mam dzieci i chcę zobaczyć jeszcze wnuki. Pozdrawiam Cię i wiedz że są ludzie którzy również bardzo cierpią i rozumieją co czujesz. Ela
          • Gość: Zofia Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.static.ip.netia.com.pl 16.11.14, 14:58
            Witam Elu,
            Po pierwsze wiem co Ci dolega i jak to przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Nie mówię już o ,,przykrych'' dolegliwościach wieczornych ale wyjście do kina, znajomych jest już dużym problemem. Sama to miałam dlatego wiem co mówię. Dokładnie tak jak piszę miałam a już nie mam. Nikt Ci nie pomoże bo nie wymyślili jeszcze lekarstwa na to schorzenie. Tak jak piszą to prawda niektóre leki łagodzą objawy, są to leki na chorobę Parkinsona. Niestety z czasem trzeba brać coraz silniejsze dawki bo przestaje pomagać. Lek kosztuje 49 zł i wystarcza na 28 dni. Nadmieniam, że lek ten ma dofinansowanie na chorobę Parkinsona i kosztuje 12 zł, a na ZNN jest na 100%. Jeżeli nie chcesz do końca życia cierpieć to odezwij się, jestem w stanie Ci pomóc tak jak innym.
            • tonia1945 Re: Zespół niespokojnych nóg 02.02.17, 14:03
              Ja też mam tą przykrą dolegliwość .Ostatnio odwiedziłam neurologa stwierdził ,że to ZNN i przepisał mi lek Nironovo SR 2 mg. Biorę 3 dni i przez 3 noce nie dokuczają mi nogi, śpię nie kopię, niczym nie smaruję oby tak dalej.
          • Gość: Eliza Re: Zespół niespokojnych nóg IP: *.mfn.com.pl 05.05.21, 23:59
            Witaj