jan-w 10.03.10, 23:57 Picie ponad 3 filiżanek dziennie obniz prawie o połowę rozwój włóknienia, obniża poziom AFP (marker nowotworowy) i AST/ALT. www.hivandhepatitis.com/hep_c/news/2009/102309_a.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: dubel :) 11.03.10, 08:25 I to nieraz. Ale zwykle w charakterze pogłosek typu "słyszałem że podobno.." Tym razem wynik szerokich badań naukowych podpisany przez reprezentantów wielu poważnych ośrodków naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
beatkaa32 Re: dubel :) 11.03.10, 10:25 piję trzy duże kubasy kawy dziennie:) i choć potem łykam witaminy żeby uzupełnić te wypłukane przez kawkę , to nie zamierzam zmniejszać dawki:) Odpowiedz Link Zgłoś
malagochna Re: Pijcie dużo kawy. 11.03.10, 21:27 No właśnie też kiedyś tutaj to czytałam i kazałam męzowi pić kawkę, ale nie chciał uwierzyć. Dopiero jak jego lekarka powiedziała, że była na jakimś sympozjum i tam przedstawili wyniki badań na ten temat, to uwierzył. Tylko, że mąż nie lubi zbytnio, ewentualnie rozpuszczalną, ale z tego co wiem, to ona nie jest zbyt zdrowa, bo wszystkie smieci sie wypija, a w plujce to zostaje w fusach. Odpowiedz Link Zgłoś
maja.1973 Re: Pijcie dużo kawy. 13.03.10, 07:49 ja piję kawe z ekspresu ew plujkę... wierzycie w to że kawa pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Pijcie dużo kawy. 13.03.10, 14:28 To nie jest kwestia wiary, a doniesienia fachowego pisma „Hepatology” nie są jedynymi doniesieniami potwierdzającymi tę właściwość kawy. W październikowym numerze „Hepatology” opublikowano wyniki obserwacji, którymi objęto 766 pacjentów z HCV, którzy nie odpowiedzieli na terapię interferonową i ich wątroby są marskie albo prawie marskie (bridging fibrosis or cirrhosis). Okazuje się, że ci, którzy zadeklarowali, że piją 3 lub więcej filiżanek kawy dziennie mają o 53% mniejsze ryzyko rozwoju choroby wątroby (risk of liver disease progression) niż ci, którzy kawy nie piją. Natomiast nie stwierdzono żadnych korelacji tego typu związanych z piciem herbaty (ani czarnej, ani zielonej). Autorzy zastrzegają, że obserwacje te nie powinny być uogólniane na zdrowszych pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś