Dodaj do ulubionych

Co to oznacza ?

28.11.11, 10:20
Dlaczego lekarz zakazał choremu jadanie mięsa ? Czy wysoki poziom ferytyny ma z tym związek?
Jest 2 lata po niekutecznym leczniu. Czeka na skuteczniejsze leki.
Będę wdzieczna za odpowiedz. Serdecznie pozdrawiam.
Ps. Bardzo sie martwie, .
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Co to oznacza ? 28.11.11, 11:13
      Zapewne chodzi o zmniejszenie ilości białka. Stosuje się taką dietę np przy zagrożeniu nadmiarem amoniaku w wątrobie co może prowadzić do encefalopatii. Ale na razie nie ma co się specjalnie przejmować.
    • kiepski476 Re: Co to oznacza ? 28.11.11, 11:56
      Które stadium włóknienia wątroby ma chory?

Taką dietę – ale na króciutko – stosuje się przy niewyrównanej marskości wątroby, zob.:
      forum.gazeta.pl/forum/s,690,131077938,131077938.html?rep=1&t=1322477135918
      „Całkowite wyłączenie białka z diety dotyczy chorych z krwawieniami do przewodu pokarmowego i obowiązuje do kilku dni po opanowaniu krawienia” [prof. Gładysz].
      Potem trzeba koniecznie jeść dużo białka, aby zapobiec wychudnięciu, a ratować się ornityną (Hepa Merz 3000).
      „U chorych z marskością wątroby jest zwiększone zapotrzebowanie na białko jako budulec. Z tych względów ograniczenie dowozu białka nie powinno być przedłużane ponad konieczny czas” [prof. Gładysz].

Przyczyną zalecenia nie są złogi żelaza w wątrobie, bo w takim wypadku dietą nic się nie wskóra.
    • kiepski476 Re: Co to oznacza ? 28.11.11, 12:23
      I jeszcze jedno kluczowe pytanie: kto wydał takie zalecenie – hepatolog czy lekarz pierwszego kontaktu.
      Jeśli hepatolog, to sprawa jest poważna. Jeśli lekarz pierwszego kontaktu, to w ogóle bym się nie przejmował (lekarze pierwszego kontaktu potrafią wydać najdziwniejsze zalecenia :-)
    • lid-ka39 Re: Co to oznacza ? 29.11.11, 08:13
      Wysoki poziom ferytyny badany był przed leczeniem około 3 lat temu. Wysoki tzn przekroczone górne wartości, o ile ,nie pamietam. Wtedy to : stan zapalny 1 , włóknienie 2.
      Po zakończeniu kuracji mniej więcej po pół roku, ilość wirusa była większa po , niż przed [ 2 miliony, norma to chyba kilkaset tysięcy] Zastanawiałam sie wtedy czy podjęto właściwa decyzję.
      Obecnie : dieta bezmięsna wg lekarza ma poprawić wyniki. . Lekarz nie omawia szczegółowo wyników badań, bo choremu to i tak nic nie da, bo sie na tym nie zna .Najgorsze jest to, że gdy pytam co było nie w porządku - słysze odpowiedż : nie wiem ,a nawet gdybym wiedział co mi to da? Dlatego trudno mi prosić Was o pomoc w wyjasnieniu tej zagadki skoro prostsze sposoby pod tytułem - zapytaj lekarza - nie wchodzą w rachubę. Fakt - jest przecież dorosły. Walenie głową w mur.
      Dziekuję Wam serdecznie za posty. Pozdrowienia
      • gilda28 Re: Co to oznacza ? 29.11.11, 09:10
        lid-ka39 napisała:
        > Po zakończeniu kuracji mniej więcej po pół roku, ilość wirusa była większa po ,
        > niż przed [ 2 miliony, norma to chyba kilkaset tysięcy]

Wszystko co powyżej "zero" to nie norma tylko patologia.
        To zupełnie patofizjologiczne (czyt. fizjologiczne/normalne w tej patologii jaką jest zakażenie wirusem HCV), że wiremia jest raz wyższa, raz niższa.

Zróbcie ksero wyników badań - problem się rozwiąże i nie będzie was "żółć zalewać" (być może dosłownie) w związku z poczuciem niedoinformowania.
        Mięso generalnie jest szkodliwe (szczególnie masowej produkcji i w nadmiarze) więc nic nikomu się nie stanie, jeśli jakiś czas jeść go nie będzie. Naprawdę :)
      • gilda28 mięso 29.11.11, 09:17
        "Mięso zawiera również składniki, które w większych ilościach są szkodliwe. Należy do nich cholesterol, substancja lipidowa niezbędna w organizmie człowieka jako składnik błon komórkowych, osocza krwi, hormonów sterydowych itd. Jednak nadmiar cholesterolu jest szkodliwy i prowadzi do zmian miażdżycowych. Organizm człowieka sam potrafi syntetyzować cholesterol oraz pobiera go również z pokarmów. Najwięcej cholesterolu wśród produktów spożywczych zawierają: mózg, żółtka jaj, nerki, wątroba, wędliny, baranina, cielęcina, wołowina i wieprzowina. Pogląd że mięso tłuste zawiera więcej cholesterolu od mięsa chudego nie jest prawdziwy, np. w 100 gramach cielęciny lub boczku, jest taka sama ilość cholesterolu, około 70 miligramów. Cholesterol jest substancją trwałą, nie ulegającą zniszczeniu pod wpływem ogrzewania lub przechowywania."

portalwiedzy.onet.pl/88679,,,,mieso_pokarm,haslo.html
        Może łatwiej będzie wam zaakceptować te zalecenia lekarskie.
        Zaznaczam - nie jestem wegetarianką, jem mięso, ale w małych ilościach i nie codziennie. To wybitnie służy mojemu samopoczuciu (i wynikom badań także).
      • kiepski476 Re: Co to oznacza ? 29.11.11, 09:50
        > zapalny 1, włóknienie 2.

Do marskości zatem jeszcze lata świetlne. Wobec tego moje powyższe dywagacje tracą sens w waszym wypadku. Natomiast nadal są istotne dla osób z marskością – wtedy odpowiednia podaż białka ma pierwszorzędne znaczenie, a zgłaszana przez gildę szkodliwość spożywania mięsa – drugorzędne.
        • gilda28 :) 29.11.11, 18:14
          Przedstawiłam to jako przykład ogólny, żeby może w tej KONKRETNEJ SYTUACJI nie jeść mięsa i cieszyć się, że robi się to dla swoje zdrowia - żeby m.in. obniżyć cholesterol ... \Podejrzewam, że to właśnie ten parametr (cholesterol) mógł być powodem takich a nie innych zaleceń lekarskich, bo z biopsji tragedia nie wyszła ;) Ostatnio mój facet dostał właśnie takie zalecenia w odpowiedzi na zbyt wysoki cholesterol w badaniach kontrolnych (nie ma żadnej choroby wirusowej wątroby).
          • lid-ka39 Re: :) 30.11.11, 14:31
            Może to zalecenia dietetyczne ? O ile dobrze pamietam dobrego cholesterolu ma odrobinę mniej niż przewidują normy. Alat 130. Ja z kolei jestem szczupła, a cholesterol 280.

Bardzo dziekuję Wam za posty -.Serdeczności
            • lid-ka39 Re: :) 30.11.11, 14:35
              lid-ka39 napisała:

> Może to zalecenia dietetyczne ? Cholesterol syna - w normie, ale o ile dobrze pamietam dobrego cholesterolu ma odrobinę mniej niż przewidują normy. Alat 130.
              >
              > Bardzo dziekuję Wam za posty -.Serdeczności
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka