Dodaj do ulubionych

co oznacza wynik?

IP: *.ip.shentel.pl 22.01.13, 19:14
Zrobiłam wczoraj, przy okazji badania krwi, badanie w kierunku przeciwciał anty-HCV. Przy okazji, bo akurat w laboratorium trwa akcja darmowe badanie w kierunku wzw c.
Odebrałam wynik i jestem mocno zaniepokojona. Wynosi 0,096 COl
normy:
wynik ujemny - <0.9
wynik wątpliwy - >=0.9 - 1.0
wynik dodatni - > 1.0

Teraz pytanie, czy mój wynik podchodzi pod ujemny? Wynosi 0.096, a nie 0.9. Czy ja źle rozumiem i wynik podlega pod wynik wątpliwy?
Proszę o pomoc w tej interpretacji, jestem straszna histeryczką i moja wyobraźnia już sięga do najczarniejszych scenariuszy... W tym tygodniu mam tk jamy brzusznej w celu różnicowania naczyniaka wątroby. Stąd moja panika...
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: co oznacza wynik? 22.01.13, 21:47
      Widzę, że panika ci rozum odbiera.
      Trzeba ustalić, która z liczb 0,096 i 0,9 jest mniejsza?
      0,096 to 96 części tysięcznych.
      Natomiast 0,9 to 9 części dziesiętnych, czyli 90 części setnych, czyli 900 części tysiecznych.
      Teraz pozostaje ustalić, która z liczb: 96 i 900 jest mniejsza.
      • Gość: siri Re: co oznacza wynik? IP: *.ip.shentel.pl 22.01.13, 23:03
        Racja, panika padła na rozum, cóż zrobić, taka lękowo zaburzona histeryczka ze mnie ;)
        Nie ze znakami < , > miałam problem.
        Życzę powodzenia.
    • Gość: zbulwersowany Re: co oznacza wynik? IP: *.skranetcan.pl 22.01.13, 22:04
      PO prostu nie wierze ze mozna nie wiedzieć co oznaczja znaki > i < i nie potrafić porównać dwóch liczb.
      Moje kilkuletnie dziecko wie że krokodylek otwiera paszcze w te strone gdzie jest wiecej "jedzonka".
      Nic tylko zaproponować Ci lokatę na 0,55% - co Ty na to ?
    • anuszka6 Re: co oznacza wynik? 23.01.13, 19:32
      witam, jestem po terapii, genotyp 3a, wczoraj powiedzieli, ze mam po 3 miesiacach wynik negatywny rna-hcv, ale na granicy czulosci, co to dokladnie znaczy????czy to dobrze???
    • Gość: lakme Re: co oznacza wynik? IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 27.01.13, 12:40
      Lepiej byłoby powtórzyć bad. Albo zrobić ten fibroscan... Zeby ocenić stopień uszkodzenia wątroby . Koniecznie zrób też bad krwi (próby wątrobowe- alat, aspat....). Pisza że fibroscan może służyć też jako bad przesiewowe (hepaticmedical.pl/fibroscan) ale nie robią na NFZ. Trzeba płacić
    • Gość: SMUTNA... Re: genotyp 3A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 11:10
      witaj piszę do ciebie bo masz ten sam genotyp co ja 3A,ja jestem przed leczeniem,bez biopsji z fibroskanu ,chciałam się zapytać jak przebiegało leżenie w szpitalu,ile dni ciebie trzymali i co tam ci robili,opisz mi proszę bo bardzo boję się szpitali a tak będe wiedziała co mnie czeka więc będe spokojniejsza...z góry dziękuję za wyrozumiałość...
      • kiepski476 Re: genotyp 3A 20.10.13, 11:22
        Niepowikłane leczenie nie wymaga ani jednego dnia pobytu w szpitalu. To wydaje się być wyłączne sprawą rozliczeń z NFZ. Może się okazać, że w szpitalu nie spędzisz ani jednego dnia, a może być, że zaproszą cię ze dwa razy na 3-dniowe pobyty. Te 3 dni najczęściej nie wynikają z potrzeby medycznej, a jedynie finansowej (rozliczenia z NFZ) czy logistycznej (o wiele prościej i szybciej jest zlecić i wykonać kilka różnorodnych badań w szpitalu niż w warunkach ambulatoryjnych).
        Oczywiście mówię o sytuacjach niepowikłanych.
      • kiepski476 Re: genotyp 3A 20.10.13, 12:50
        Chyba nie wyraziłem się dość jasno. Genotyp wirusa nie ma najmniejszego wpływu na to, czy zostawią cię w szpitalu czy nie, a jeśli zostawią, to na jak długo.
        Powinnaś raczej pytać: kto leczy się w tym samym ośrodku co ja i jak tam jest zorganizowane leczenie.
        Sensowne jest też pytanie: kto podobnie jak ja ma problemy z marskością wątroby, nerkami, tarczycą, układem krążenia, cukrzycą itd. (niepotrzebne skreślić) i jak u niego wyglądało leczenie.
        Jeśli natomiast chcesz wiedzieć, jakie badania cię czekają, to szczegółową rozpiskę znajdziesz w programie lekowym w dziale „Badania diagnostyczne” w punkcie 2.1.a (sprawdź też, czy miałaś wykonane wszystkie badania z punktu 1, bo może coś trzeba będzie jeszcze uzupełnić). Żadne z wyliczonych badań nie wymaga – z medycznego punktu widzenia – pobytu w szpitalu (zaleca się wykonać biopsję w warunkach szpitalnych ze względu na wskazaną dobową obserwację – ale ciebie ten aspekt nie dotyczył).
        noweleki.hepatitisc.pl/p/jak-sie-leczyc.html
      • eliot_rosewater Re: genotyp 3A 20.10.13, 18:05
        Właśnie jestem dzień po pierwszym zastrzyku - też genotyp 3a, choć jak zauważył kiepski, nie ma to akurat żadnego znaczenia. W moim przypadku pierwszy zastrzyk był w szpitalu. Wyglądało to mniej więcej tak:
        Czwartek - przyjęcie do szpitala, ogólne badanie na izbie przyjęć, rozmowa z lekarzem.
        Piątek - badania krwi, usg, i krótki trening "na sucho" obsługi aplikatora - wstrzykiwacza (tak dziwnie przetłumaczył to producent). Niestety z powodu lekkiego stanu podgorączkowego - do szpitala przyszedłem z lekkim katarem - zastrzyk przełożony na sobotę :(
        Sobota - po sprawdzeniu, że stan podgorączkowy ustąpił, wieczorem 2 tab. ryby i o 20.00 pierwsza, samodzielna aplikacja, pod okiem pielęgniarki
        Niedziela - rano i wieczorem po 2 tab. ryby, a w międzyczasie standardowo: sprawdzanie temperatury, pytania czy wszystko ok, itp
        Na jutro (poniedziałek) rano mam zaplanowane badania krwi i jeśli wszystko będzie ok śmigam do domu

Jeśli jeszcze masz jakieś pytania czy wątpliwości, pisz na maila "gazetowego" eliot_rosewater@gazeta.pl

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka